Tenet moet je twee keer zien om de film te begrijpen

Tenet is nu al dé bioscoopfilm van 2020. Gaat de film van Christopher Nolan de filmwereld uit de crisis helpen? Daar lijkt meer voor nodig. Wat de bioscopen in ieder geval goed zal doen, is dat je de film eigenlijk twee keer moet zien om alles te begrijpen. “Je ziet het pas als je het doorhebt”, zou Johan Cruijff zeggen.

De Amerikaans-Britse actiethriller Tenet is de eerste grote film in de bioscoop sinds de pandemie en niemand raakt erover uitgepraat. In de eerste vijf dagen was de internationale bioscoopomzet (box office) 53 miljoen euro, terwijl er werd uitgegaan van 40 miljoen. In deze tijd, waarin bioscopen maar voor een deel gevuld kunnen worden, is dat ongekend veel. Helemaal als je bedenkt dat de bioscopen in de Verenigde Staten nog niet eens open mogen.

Waarom je Tenet twee keer moet zien in de bioscoop

Voorlopig zal Tenet nog wel even bovenaan staan in het lijstje met meest bezochte films. En als het publiek gehoor geeft aan de tip om de film twee keer te kijken, zal dat zeker nog tot eind 2020 duren. De Nederlandse filmjournalist René Mioch bezocht het meesterwerk van Christopher Nolan al twee keer. Bij Jinek aan tafel legde hij uit waarom er ook nog wel een derde keer zal volgen.

Tenet gaat over een man, gespeeld door John David Washington, die een Derde Wereldoorlog probeert te voorkomen. “Het is een soort James Bond-film, met als verschil dat je zelf twee uren lang moet werken om te begrijpen wat er allemaal gebeurt”, zegt Mioch. In de film komt de hoofdpersoon erachter dat de tijd waarin hij leeft, waarschijnlijk niet de tijd is die nu aan de hand is. Als kijker vraag je je dan ook constant af of de dingen die hij beleeft nou in het verleden, de toekomst of het heden afspelen.

De clues van Christopher Nolan

“Ik sprak met iemand die de film al gezien heeft, en die durfde eigenlijk niet te zeggen dat hij er na de eerste keer niks van begreep. Maar het is prima om dat te zeggen. Want dan kom je erachter dat er veel meer mensen zijn die er na de eerste keer weinig van begrepen.” De filmjournalist bezocht Tenet zelf al twee keer en werd opnieuw verrast in de bioscoop. “Het was bijna een nieuwe film. Christopher Nolan geeft verschillende clues die iets over de tijd aangeven. Als je Tenet voor de tweede keer ziet, ontdek je die details en signalen vanaf het begin.”

Bekijk de uitzending van Jinek met René Mioch hier terug.

👀 Check ook: Tom Cruise recenseert Tenet vanuit de bioscoop

Reageer op artikel:
Tenet moet je twee keer zien om de film te begrijpen
Sluiten