Tessa Ham
Tessa Ham Geld & Carrière 6 nov 2020
Leestijd: 4 minuten

5 tekenen dat je een ‘underachiever’ bent en ondermaats presteert

Heb je ooit het gevoel gehad dat je niet je volle potentieel waarmaakt of dat je niet zoveel bereikt als je zou willen? Dan is de kans groot dat je een underachiever bent. Iemand die ondermaats presteert. Dat klinkt misschien een beetje heftig, maar er zijn genoeg mensen die niet hun volle potentieel benutten en daarbij hun eigen blokkade zijn. Dit zijn de tekenen dat je zo’n underachiever bent. En belangrijker nog: wat kun je doen om wel al je talenten te benutten.

Je realiseren wat deze tekenen zijn en aan deze punten werken, zou er zomaar voor kunnen zorgen dat je wél doorgroeit in je werk.

1. Je doet precies genoeg

Niemand kan jou ervan beschuldigen dat je jouw werk niet doet. Sterker nog, je doet precies wat er van je gevraagd wordt. Niet meer en niet minder. Het probleem hiermee is dat je het risico hebt om altijd op dezelfde plek te blijven hangen en nooit vooruit te komen als je het absolute minimum blijft doen. Door net wat harder te werken en al je talenten te benutten, zou je zoveel meer kunnen bereiken.

We zeggen overigens niet dat je het bewust doet. Misschien was jij het kind op school dat redelijke cijfers kon halen zonder z’n huiswerk te doen en te leren voor tentamens. Zo heb je geleerd dat je alsnog kunt overleven als je minimale inspanning levert. Ga dus bij jezelf na of je misschien nog beter je best kan doen en je volle potentieel zo kan benutten.

2. Je hebt altijd wel een excuusje

Volgens psycholoog Linnus S. Pecaut, oprichter van het Institue for Motivational Development, zullen onderpresteerders altijd een excuusje hebben voor de fouten die ze maken en waarom ze niet goed presteren. Herken jij je hierin? Stel je voor dat je een deadline niet gehaald hebt. Is het dan de schuld van de ander omdat hij/zij niet op tijd iets aangeleverd hebt? Of ben jij gewoon niet op tijd begonnen?

Let er eens op. De volgende keer dat je jezelf betrapt op het maken van een excuusje, is het goed om in de spiegel te kijken en verantwoordelijkheid te nemen. En natuurlijk om ervan te leren, waardoor je weer kunt groeien.

3. Je komt altijd tijd te kort op een dag

Zou je willen dat je meer tijd had op een dag om alles af te krijgen? Dan gaat er iets mis met je organisatorische vaardigheden en je tijdmanagement, een teken dat je een underachiever bent. Jezelf hierin ontwikkelen zorgt ervoor dat je efficiënter gaat werken. Ook lever je waarschijnlijk betere kwaliteit af als je niet alles hoeft af te raffelen.

4. Je stelt werkzaamheden of projecten uit

Oké, het is misschien een probleem waar veel mensen mee worstelen: uitstelgedrag. Je weet wel, de taak maar voor je uit en uit blijven schuiven tot het allerlaatste moment. Ten eerste is het niet echt efficiënt als het gaat om productiviteit, als jij in je achterhoofd eigenlijk al bij die ene taak zit. Ook lever je waarschijnlijk niet je beste werk af als je alles altijd op het laatste moment doet.

Lees ook: Met deze (angstaanjagende) truc leer je uitstelgedrag af

5. Je gebruikt je charme om onder werk uit te komen

Als onderpresteerder ben je er waarschijnlijk goed geworden in dit verbloemen voor andere mensen. Door middel van je charme (lief vragen aan een collega of hij/zij het niet kan oppakken) en de eerder genoemde excuusjes weet je onder je werk of verantwoordelijkheden uit te komen.

Vaak hebben underachievers ironisch genoeg te hoge verwachtingen van zichzelf, vertelt carrièreplatform The Ladders. Ze zijn in het verleden teleurgesteld in zichzelf geweest, omdat ze hun onrealistische doelen niet gehaald hebben. Daarom zijn ze het vertrouwen in hun eigen kunnen kwijt geraakt. Ze willen niet nog een keer falen, en presteren daarom ondermaats.

Herken je jezelf in de bovenstaande tekenen? Dan is het goed om te leren voortaan kleine, makkelijk te behalen doelen voor jezelf op te stellen. Zo krijg je jouw zelfvertrouwen terug en krijg je energie om grotere ambitieuze doelen ook te halen. Voor je het weet ben je geen underachiever meer.

Lees ook: 5 fouten in je werkhouding waardoor je niet doorgroeit

WorkJuice deelt dagelijks praktische tips en tricks op het gebied van carrière en geld. Of dat nou gaat om solliciteren, sparen of productiviteit – zodat je elke dag weer 1 procent bent gegroeid ten opzichte van de dag ervoor.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
5 tekenen dat je een ‘underachiever’ bent en ondermaats presteert
Sluiten