De 13 favoriete TED Talks van Bill Gates

Hoe ziet de dag van Bill eruit sinds hij in 2006 het stokje bij Microsoft overgaf? Wat doet de miljardair als hij thuiskomt van zijn werk? Hij mag dan misschien één van de beroemdste mensen ter wereld zijn, echt kennen doet het grote publiek hem niet. Eerder deelden we een artikel over de favoriete boeken van Bill Gates, dit keer is het de beurt aan zijn favoriete TED Talks.

Bill Gates heeft als oprichter van Microsoft een aardig cv met bijbehorende bankrekening. Na Jeff Bezos is Gates de rijkste man op aarde. En belangrijker: hij is ook een van de grootste filantropen op aarde.

De 13 favoriete TED Talks van Bill Gates

Je snapt dat, toen TED hem onlangs naar zijn favoriete TED Talks vroeg, wij nieuwsgierig meeluisterden.

1. The best stats you’ve ever seen – Hans Rosling

Bill Gates: “Wedden dat je nog nooit data op zo’n manier gepresenteerd hebt gezien? Aan een sneltempo en met de nodige dramatiek ontkracht datagoeroe Hans Riesling mythes over de zogenaamde ‘wereld in ontwikkeling'”.

2. The danger of science denial – Michael Specter

“Autisme-vaccin claims, “Frankenfood” bans, de hype van de plantaardige geneeskunde: ze wijzen allemaal op de groeiende angst (en vaak: ontkenning) van wetenschap en ratio, zegt Michael Specter in zijn TED Talk. Hij waarschuwt dat als deze trend zo doorgaat, dit kan uitmonden in een ramp voor de menselijke ontwikkeling.”

3. The history of our world in 18 minutes – David Christian

“Aan de hand van prachtige illustraties, schetst David Christian de complete geschiedenis van het universum, van de Big Bang tot het internet, en dat in amper 18 minuten.”

4. Let’s put birth control back on the agenda – Melinda Gates

Bill Gates: “Contraceptie. Het is een controversieel onderwerp van de laatste jaren. Maar zou dat wel zo moeten zijn? Melinda Gates gelooft dat veel van de sociale problemen in de wereld te maken hebben met verzekeren dat vrouwen in staat zijn om hun zwangerschappen te controleren.”

5. How we’ll stop polio for good – Bruce Aylward

“Polio is bijna helemaal uitgeroeid. Maar zoals Bruce Aylward zegt: bijna is niet goed genoeg voor een ziekte die zo verschrikkelijk is. Aylard stelt een plan voor om het wetenschappelijke mirakel dat polio ooit heeft doen stoppen in het grootste deel van de wereld, verder te zetten.”

6. How do we heal medicine? – Atul Gawande

“Onze medische systemen zijn kapot. Dokters zijn in staat om buitengewone (en dure) behandelingen te geven, maar ze verliezen hun hoofdfocus: mensen werkelijk behandelen. Dokter en schrijver Atul Gawande stelt voor om een stapje terug te doen en te kijken naar nieuwe manieren voor geneeskunde.”

7. The surprising decline in violence – Steven Pinker

Bill Gates: “Steven Pinker brengt de statistische daling van geweld in kaart en beargumenteert dat we – hoewel dit onlogisch lijkt – in de meest vredevolle tijd van de menselijke soort leven.”

8. Could this laser zap malaria? – Nathan Myhrvold

“Nathan Myhrvold en de laatste ontwikkelingen van zijn team, herinneren ons aan het feit dat de wereld creativiteit nodig heeft voor grote problemen als malaria.”

9. Let’s use video to reinvent education – Sal Khan

“Salman Khan praat over hoe en waarom hij de opmerkelijke Khan Academie heeft gestart, een gestructureerde serie van onderwijs-video’s die complete curricula in wiskunde en andere onderwerpen onderwijzen. Hij laat de kracht zien van interactieve oefeningen en doet een oproep aan leraren om het traditionele onderwijs om te gooien.”

10. How PhotoSynth can connect the world’s images – Blaise Aguëra y Arcas

“Blaise Aguera y Arcas toont een oogverblindende demo van Photosynth, software dat de manier waarop wij naar digitale beelden kijken, verandert. Hij toont adembenemende beelden van droomscenario’s en laat ons in die beelden navigeren.”

11. How I held my breath for 17 minutes – David Blaine

Bill Gates: “In deze talk beschrijft stuntman David Blaine hoe hij in staat was om 17 minuten onder water te blijven zonder te ademen. Daarmee heeft hij een wereldrecord op zijn naam staan. In de TED Talk legt hij uit wat zijn werk betekent voor hem. Waarschuwing: do NOT try this at home!

12. The power of introverts – Susan Cain

“In een cultuur waar sociaal en uitbundig zijn wordt geprezen boven alles, kan het moeilijk zijn om introvert te zijn. Maar Susan Cain beargumenteert dat introverten buitengewone talenten en vaardigheden in deze wereld kunnen brengen, en dat ook zij geprezen zouden moeten worden.”

13. Robots that fly… and cooperate – Vijay Kumar

“In zijn laboratorium in Penn bouwen Vijay Jumar en zijn team allerlei robots. Robots die in een zwerm kunnen leven, elkaar kunnen voelen en rampen kunnen overleven.”

Check hier de dagelijks routine van Bill Gates.

WorkJuice deelt dagelijks praktische tips en tricks op het gebied van carrière en geld. Of dat nou gaat om solliciteren, sparen of productiviteit – zodat je elke dag weer 1 procent bent gegroeid ten opzichte van de dag ervoor.

Reageer op artikel:
De 13 favoriete TED Talks van Bill Gates
Sluiten