Dit Amerikaanse bier is zo sterk dat hij niet verkocht mag worden in 12 staten

Het is herfst en dat betekent dat het weer tijd is voor najaarsbier. Geen frisse biertjes die makkelijk wegdrinken, maar complexe en zware brouwsels waar je goed voor gaat zitten. Tot die laatste categorie behoort ook de Utopia van Samuel Adams Beer. Dit bier wordt gerijpt op houten vaten en kan qua smaak vergeleken worden met een goed port of cognac, maar hij staat vooral bekend om zijn alcoholpercentage.

Dit bijzondere biertje bestaat namelijk voor 28 procent uit alcohol en zou dus niet in de Nederlandse supermarkten verkocht mogen worden. Dit hoge percentage heeft een verklaring, want Utopia bestaat uit een mix van gerijpte bieren. Sommige daarvan hebben tot wel 24 jaar in een houten vat gelegen. Door dit voor bier hoge alcoholpercentage mag het zelfs niet verkocht worden in twaalf Amerikaanse staten.

Beperkte oplage

Ga je naar een staat waar dit brouwsel wel gewoon te koop is, dan moet je diep in de buidel tasten. Een flesje kost namelijk tweehonderd dollar. Ondanks de hoge prijs scoort het bier goed bij kenners en dus zal de brouwer geen moeite hoeven doen om de dertienduizend flesjes te verkopen.

Reageer op artikel:
Dit Amerikaanse bier is zo sterk dat hij niet verkocht mag worden in 12 staten
Sluiten