Reality check: hoe we eigenlijk 50+ uur per week verspillen

Eerlijk zeggen: hoe vaak heb jij wel niet het excuus ‘te druk’ gebruikt om niet je doelen te bereiken? Schrijver Laura Vanderkam geeft ons in het boek 168 Hours: You Have More Time Than You Think een reality check. Te druk om een side hustle te starten, een cursus te doen of zelfs een boek te lezen? Volgens Vanderkam hebben we meer tijd dan we denken, 168 uur per week om precies te zijn.

De meeste van ons benutten deze 168 uur per week niet optimaal, maar spenderen een groot deel daarvan in zombie-modus voor de televisie.

50+ uur vrije tijd

“Denk er maar eens over na”, zegt ze. “Als je veertig uur per week werkt en de volle aangeraden acht uur slaap per nacht weet te pakken, houd je nog 72 uur over. Zelfs als je zestig uur per week werkt en acht uur slaap krijgt, heb je nog 52 uur vrije tijd per week.” En wat doen we met die 72 a 52 uur? De meesten van ons zakken na een werkdag op de bank en gaan als een zombie Netflix kijken.

En natuurlijk is het ook helemaal oké om een avondje onderuit gezakt op de bank te Netflixen. We kunnen nou eenmaal niet altijd ‘aan’ staan. Maar zorg er dan wel voor dat je bewust op die avond ‘ontspanning’ de prioriteit geeft, en niet dat je het doet omdat het simpelweg routine is. Als je erover nadenkt is die 50+ uur een hele hoop tijd, die je nu spendeert aan random tijdverdrijf en de zoveelste serie. Zeker als je dat op autopiloot doet.

Lees ook: Als je écht succesvol zou willen zijn, zou je dat wel zijn (dit is wat je tegenhoudt)

Je kan een boek per week lezen. Een nieuwe skill leren. Een side hustle opstarten. Activiteiten buiten je comfort zone doen. Als je daar de prioriteit aan zou geven dan. Neem vandaag even de tijd om na te denken over hoe jij al die uren voortaan wil besteden.

Geen energie?

Heb je echt geen energie meer over aan het einde van de dag? Dan zal je eens moeten kijken naar je prioriteiten gedurende de dag. Neem je niet genoeg pauzes, ben je constant te druk, eet je alleen maar junkfood, beweeg je amper en doe je alleen maar werkzaamheden die energie slurpen? Dan is het niet gek dat je amper energie hebt aan het einde van de dag.

En ja, als je helemaal op bent is de verleiding groot om te gaan zitten en niet meer op te staan. Toch blijkt uit onderzoek dat je beter het tegenovergestelde kan doen van bankhangen en bingewatchen om op te laden na een werkdag. Een activiteit die concentratie en inspanning eist, zoals sporten of afspreken met een vriend, zijn eigenlijk beter voor je herstel.

Geen energie meer over aan het einde van de dag? Zo manage je jouw energie beter

WorkJuice deelt dagelijks praktische tips en tricks op het gebied van carrière en geld. Of dat nou gaat om solliciteren, sparen of productiviteit – zodat je elke dag weer 1 procent bent gegroeid ten opzichte van de dag ervoor.

Reageer op artikel:
Reality check: hoe we eigenlijk 50+ uur per week verspillen
Sluiten