Redactie
Redactie Cars 15 apr 2016

Talisman Estate, M4 GTS & 675LT Spider

Elke week introduceren fabrikanten wel nieuwe modellen. Het gros laten wij met liefde aan ons voorbij gaan. In deze wekelijkse rubriek vissen wij de krenten uit de pap. Deze week twee heerlijke sportievelingen van McLaren en BMW maar ook een wat haalbaarder model: een fijne leasebak van Renault, waarmee de Fransen eindelijk weer een fraaie station hebben in het zakensegment.

Renault Talisman Estate

In deze rubriek ben je gewend luxe limo’s of dikke sportbakken te zien. Maar Manners draait niet alleen om het absolute summum; wij zijn net zo goed fan van affordable luxury. De Renault Talisman (Estate) past prima in dat plaatje. Want laten wij wel zijn: als jij een leuke baan hebt en een lease-auto mag rijden, betekent dit niet automatisch dat je in aanmerking komt voor een vette 5-Serie of iets vergelijkbaars. Met de Renault Talisman Estate is het Franse merk eindelijk weer terug met een fraaie station in het zakelijke segment. Ruim, luxe en lekker strak vormgegeven: niets om je voor te schamen. Hij is leverbaar met drie dieselmotoren van 110 tot 160 pk en twee benzinemotoren met 150 of 200 pk.

BMW M4 GTS

Met de BMW M4 GTS viert BMW het dertigjarige bestaan van de M3. Gemakshalve kun je de 4-Serie/M4 tot de 3-Serie/M3-familie rekenen. Enfin, is er een betere manier om dat te doen dan met een gelimiteerde, extra sportieve versie? Precies. De 3.0 liter zes-in-lijn levert een nóg hoger vermogen; maar liefst 500 pk nu. En guess what: BMW laat op de 700 M4’s GTS die zij gaan bouwen de vervelende snelheidsbegrenzer achterwege. Derhalve haalt de BMW M4 GTS een topsnelheid van 305 km/u en sprint-ie in 3.8 seconden van 0-100 km/u. Wat een bruut! Op de vermaarde Nordschleife van de Nürburgring klokte deze Duitser een officiële tijd van 7 minuten en 28 seconden. Daarmee is-ie sneller dan exoten als de Mercedes-Benz SLS AMG GT (in 2012), de Porsche 911 GT3 (in 2010) en de Koenigsegg CCR (in 2010). Z’n ronde over het circuit kun je hieronder zien.

McLaren 675LT Spider

We kunnen het je niet kwalijk nemen als jij de verschillen tussen de diverse nieuwe McLarens niet helemaal ziet of begrijpt. Sta ons toe je in te lichten. Deze McLaren 675LT Spider is in de basis dezelfde wagen als de ‘normale’ 650 Spider maar de letters LT zorgen voor een groot verschil. Net als de LT Coupé heeft ook deze Spider minder gewicht en een verbeterde aerodynamica. Waar de 675 Spider vooral een supersporter voor de openbare weg is, is de LT ontwikkeld met het oog op (recreatief) circuitgebruik. De type-aanduiding LT (Longtail) wordt door McLaren gebruikt voor de sportiefste modellen, zoals in het verleden de F1 GTR Longtail. Nu vraag jij je natuurlijk af wat deze Engelsman kan: hij levert 675 pk. In combinatie met zijn lagere gewicht zorgt dit voor het passeren van een magische grens: een acceleratie van 0-100 km/u in 2,9 seconden. Slechts een handjevol wagens is in staat om in minder van 3 seconden deze sprint te voltooien. De topsnelheid bedraagt 326 km/u. Afdoende, dunkt ons. Overigens is de auto al uitverkocht.

Reageer op artikel:
Talisman Estate, M4 GTS & 675LT Spider
Sluiten