5 redenen waarom de taakstraf voor Max Verstappen (niet) terecht is

Max Verstappen had gisteravond zijn derde overwinning van het seizoen moeten pakken, maar het liep anders. Zoals je ongetwijfeld gezien hebt ramde Esteban Ocon de Red Bull coureur van de baan terwijl hij al een ronde achter lag. Hierdoor kon Lewis Hamilton de koppositie overnemen en moest Max Verstappen verder met schade. Na de race ging de Nederlander verhaal halen bij zijn Franse collega en daar liepen de gemoederen hoog op.

Max Verstappen ging na afloop op zoek naar Ocon en toen hij hem vond, waren de spreekwoordelijke rapen gaar. Het bleef namelijk niet bij woorden. De Nederlander duwde de coureur van Force India meerdere malen die vervolgens de vermoorde onschuld speelde (klik hier voor de beelden). Het viel ons nog mee dat Max niet zijn helm vol in het gezicht van de Fransoos ramde. Gelukkig maar, want zelfs voor deze uitspatting kreeg Verstappen al een flinke straf: twee dagen taakstraf. Is dat terecht?

Ja, Max Verstappen heeft een voorbeeldfunctie

Zodra sporters de fout in gaan, horen we dit altijd. Atleten hebben een voorbeeldfunctie en moeten daar rekening mee houden. Je weet dat Ocon gestraft gaat worden voor deze bezopen actie en Max mag niet voor eigen rechter spelen. Hoe begrijpelijk de actie van Verstappen ook is, hij wint er niet mis. Je hebt niets verkeerd gedaan, maar nu geef je de tegenstander alsnog een stok om mee terug te slaan. Nogmaals: de reactie van Max Verstappen is begrijpelijk, maar niet slim.

Ja, regels zijn nu eenmaal regels

Het Formule 1 reglement is een gigantisch boekwerk en voor ieder vergrijp is er een passende straf. Zo is er een hoofdstuk over wat er moet gebeuren met coureurs die de sport in diskrediet brengen. Volgens de stewards is dit wat Max gedaan heeft en krijgt de daarbij behorende straf. De FIA houdt zich aan de regels en kan niet anders dan Max Verstappen een straf geven.

Nee, want de FIA wijkt vaak genoeg af van de regels

Regels zijn regels. Het is zwart of wit. Althans, zo zou het moeten zijn. In de Formule 1 klopt dat niet helemaal. Ergens is dat ook wel begrijpelijk, want wat er op de baan gebeurt, is nooit zwart of wit. Het is vaker een grijs gebied. Dat is niet per se slecht, maar de FIA meet wel regelmatig met twee maten. Ferrari en Mercedes komen vaker ergens mee weg dan andere teams. Ook dit weekend kwamen Hamilton en Vettel weg met vergrijpen waar bijvoorbeeld Grosjean of Max Verstappen zeker een straf voor hadden gekregen.

Nee, want hij brengt de sport niet in diskrediet

We leven in een tijdperk van betutteling. Iedere kleine uitspatting wordt groot uitgemeten en bestraft. Max Verstappen zou de sport in diskrediet gebracht hebben. Onzin. Sport is emotie. De reactie van de Nederlander is volkomen begrijpelijk en maak de sport juist mooier. Iedereen had hetzelfde gedaan in zijn positie, of was zelfs nog verder gegaan. Dit is menselijk en dat willen de fans zien.

Nee, want de FIA moet begrip tonen voor de situatie

Had Max net als Piquet in 1982 zijn tegenstander in elkaar proberen te slaan, dan was het anders geweest. Maar dat was niet het geval. Natuurlijk had de Nederlander zijn handen thuis moeten houden, maar zo heftig was het allemaal niet. In andere sporten zien we dit iedere week. Daarnaast was de frustratie van Max totaal gerechtvaardigd. Zijn overwinning werd hem ontnomen en iedereen, behalve Ocon en Force India, spraken schande van de actie van de Fransman. Zelfs de grootste baas noemde het onaanvaardbaar.

Reageer op artikel:
5 redenen waarom de taakstraf voor Max Verstappen (niet) terecht is
Sluiten