Legendarische sportmomenten #5: Super Bowl 51 The Patriots vs. The Falcons

Het is zonder enige twijfel het grootste sportevenement ter wereld: de Super Bowl. Het moment waarop de twee beste American Football-teams van het jaar tegenover elkaar staan om te strijden voor eeuwige roem. Vorig jaar waren dit de New England Patriots en de Atlanta Falcons en zij maakten er een episch schouwspel van.

Onder toeziend oog van ruim zeventigduizend toeschouwers stonden de Falcons voor de tweede keer in de geschiedenis in de seizoensfinale. Hun eerste optreden in de Super Bowl was bijna twintig jaar geleden en eindigde in een nederlaag. 2017 was dus het jaar waarin het team uit Atlanta eindelijk weer een kans kreeg om de felbegeerde Vince Lombardi Trophy binnen te halen.

IJzersterke defensie

Om geschiedenis te schrijven moest het team van Dan Quinn de vijfvoudig Super Bowl-winnaar uit Boston zien te verslaan. Een zware taak, want met Tom Brady hebben de New England Patriots volgens velen de beste quarterback ooit in huis. Toch kon ook hij niet voorkomen dat het eerste kwart van het duel scoreloos bleef.

Beide defensies deden hun werk uitstekend en konden voorkomen dat zowel Brady, alsmede Falcons’ quarterback Matt Ryan de score konden openen. In de tweede kwart begon de arm van Brady los te komen een leek de endzone het eindstation van een veelbelovende drive. Met de lijn in zicht, liep het alsnog mis toen LeGarrette Blount de bal niet vast kon houden.

Atlanta raakt op stoom

Op dat moment draaide de wedstrijd in het voordeel van de Falcons. Ryan stond op als leider van de aanvalslinie en dirigeerde zijn team naar de eerste score van de wedstrijd. Een fraaie touchdown van Freeman zorgde voor de eerste punten op het scorebord. Daar bleef het niet bij, want vooral dankzij Ryan en de ijzersterke wide receiver Julio Jones liep de ploeg uit Atlanta verder uit.

7-0 werd 14-0 en nadat de defensie van Atlanta een worp wist te onderscheppen van Brady, werd het zelfs 21-0. Dit was Brady nog nooit overkomen in zijn zes voorgaande Super Bowl-optredens. Ook had hij nog nooit tegen zo’n grote achterstand aangekeken. Een field goal aan het einde van de eerste helft was een kleine troost voor de Patriots die uiteindelijk met een 21-3 achterstand de rust ingingen.

Mission Impossible

Het was vervolgens zaak voor Brady en zijn mannen om aansluiting te vinden, maar het liep anders. Na een veelbelovende opening konden de Patriots niet doorstoten tot de endzone. De Falcons bleken ook na rust de betere aan de bal en Ryan overbrugde met vier passes het gehele veld zodat Tevin Coleman uiteindelijk de score op 28-3 kon zetten. Dit leek een vroege nekslag te gaan worden, maar de mannen uit Boston sloegen direct terug.

Mede dankzij een ongebruikelijke rush van Brady, staken de Patriots het veld over en scoorden een touchdown. Omdat Gostkowski het extra punt miste, bleef het 28-9. Om het momentum vast te houden, probeerde New England met een onside kick in balbezit te blijven. Dit pakte verkeerde uit omdat de ongelukkige Gostkowski de bal te vroeg voor een tweede keer raakte.

De defensie van de Patriots hield vervolgens sterk stand, maar er was wel kostbare tijd verloren gegaan. Er was geen ruimte meer voor fouten, maar toch liep de volgende aanval opnieuw mis. Brady leek in een goede positie te komen, maar werd tot twee keer toe tegen de grond gewerkt. De Patriots moesten net als aan het einde van de eerste helft opnieuw genoegen nemen met een field goal.

Begin van een comeback

De Falcons konden bij een 28-12 voorsprong met nog tien minuten op de klok de overwinning bijna ruiken. Toch verslikte Falcon speler Freeman zich in zijn tegenstander Hightower. De verdediger van de Patriots kon vrij doorlopen en tikte de bal uit de handen van quarterback Matt Ryan. Dit betekende dat Brady het veld weer in mocht en dit deed hij voortreffelijk.

De quarterback bereikte Amendola die vervolgens de endzone in kon duiken. Dankzij een succesvolle two-point conversion stond het 28-20 en werd het weer een spannende wedstrijd. Met een kleine zes minuten op de klok mocht Brady hopen op zijn vijfde titel. Zeker omdat de Falcons op hun volgende drive niet tot scoren konden komen.

Een touchdown en een field goal is wat de Patriots nog nodig hadden om gelijk te komen. Gezien de tijd kregen ze hier maar een drive de kans voor. De druk op Brady groeide met de seconde en het leek erop dat één van zijn pases onderschept zou worden. Het was dankzij een een briljante catch van Edelman dat de droom in leven bleef.

Unieke verlening

De aanval liep vervolgens gestaag door tot een halve meter van de doellijn. Dankzij een machtige charge van White kwamen de Patriots op 26-28. De daaropvolgende conversie leverde dankzij Amendola de twee punten op die nodig waren om een verlenging uit het vuur te slepen. Iets wat sinds 1958 niet meer gebeurd was.

De Patriots wonnen de tos en besloten om als eerste het balbezit te nemen en op zoek te gaan naar een touchdown. Dankzij een ontketende Brady leek dit een kwestie van tijd te zijn. De quarterback reeg de goede pases aaneen en hielp zijn team richting de endzone. Daar haperde de machine even en leken de Falcons stand te kunnen houden. Na twee mislukte diepe passes probeerde Brady het vervolgens kort. Met succes, want White wist ondanks drie belagers de bal over de doellijn te drukken.

Daarmee kwam de eindstand op 34-28 en pakte de New England Patriots de 51ste Super Bowl. Nog nooit wist een team deze prestigieuze finale te winnen nadat het op zo’n grote achterstand was gekomen. De gehele wedstrijd hadden Brady en de ploeggenoten tegen een achterstand aangekeken. Pas op het moment dat het telde gaven ze écht gas.

Dankzij de overwinning is Tom Brady de eerste quarterback die vijf Super Bowls wist te winnen. Daarnaast is hij ook de enige speler die vier keer werd verkozen tot Super Bowl MVP. Al vond hij zelf dat zijn ploeggenoot James White deze prijs tijdens de Super Bowl van 2017 had moeten krijgen.

Reageer op artikel:
Legendarische sportmomenten #5: Super Bowl 51 The Patriots vs. The Falcons
Sluiten