Suit Stories: Welk pak past bij mijn postuur?

Wat is nu de juiste vorm van jouw pak? Het is geen wetenschap, maar met net wat meer aandacht voor vorm en stijl, zorg je ervoor dat je een pak draagt dat flatteert en in je voordeel werkt en niet slechts voldoet aan de etiquette zoals deze zo prachtig kunnen worden beschreven en aangeleverd.

Uitstraling

De basis is eenvoudig, want waar het om gaat is uitstraling. De juiste uitstraling komt goed over op een ander en geeft je een zelfverzekerd en prettig gevoel. Daarom adviseer ik vooral af te gaan op wat je mooi vindt, te gaan voor kleding die past bij jouw stijl. Niets is zo erg als rondlopen in een pak dat schijnbaar voldoet aan de etiquette, maar niet aan jouw wensen als drager van het pak.

Een ‘makkelijk’ postuur?

Niet zelden begint een meetsessie bij ons met de zin: ‘Ik laat me graag een maatpak aanmeten hoor, maar ik heb eigenlijk een heel makkelijk postuur, ik draag meestal confectiepakken’. Het huidige pak screenend, valt het allemaal wel mee met het gemak, er is duidelijk werk aan de winkel!

En op welke punten scheidt men het kaf van het koren en het maatwerk van confectie? Laat ik beginnen met de verhoudingen tussen boven- en onderlichaam. Beeld je eens twee heren in met een confectiemaat 50 en een lengteverschil van 30 centimeter. Kan hetzelfde pak bij beide heren perfect zitten? De vraag is retorisch, dat begrijp je. Ook de vraag met een verschil in gewicht van 30 kg. krijgt hetzelfde antwoord. En dan heb ik het nog niet eens gehad over de maat van een confectieshirt. Deze wordt bepaald aan de hand van de dikte van de nek, het moet niet gekker worden….

AVH8

‘AHV8’. Dit lijkt een ingewikkelde code maar is een aantal letters en een cijfer om verschillende lichaamsvormen aan te duiden. Iemand met smalle schouders en brede heupen (A) zal doorgaans andere problemen tegenkomen bij het kopen van kleding dan iemand met brede schouders en smalle heupen (V). Evenzo geldt dat een man met heupen zo breed als de schouders en weinig taille (H) zich anders zou moeten kleden dan iemand met taille (8). Deze typen in ogenschouw nemend, benoemen we graag de gevaren en aandachtspunten.

A (smalle schouders, brede heupen)

Heb je een dergelijk postuur, let dan bij aflopende schouders goed op dat de schouder mee afloopt met je lichaam om geen loze ruimten te hebben onder de – hopelijk zo dun mogelijke – schoudervulling. Dit is niet mooi. Uitstaande splitten en het zogenaamde ‘dakje’ aan de achterzijde verdienen ook aandacht. Splitten dienen mooi aan te sluiten en het dakje kun je voorkomen door de split te verlengen. Maatwerk is hier een uitstekende oplossing: veelal heb je een andere maat jasje nodig dan broek, denk je dat men twee halve pakken verkoopt?

V (brede schouders, smalle heupen)

Een V-postuur? Opschepper. Dan ben je vast regelmatig aangelopen tegen knikkende revers en problemen met de te wijde taille. Je hebt immers een wat grotere maat nodig aan de bovenzijde, maar vanaf de taille mag het jasje weer wat slanker zijn. Deze grote aanpassing is bij confectie niet door te voeren zonder het patroon geweld aan te doen. De voorpanden zullen ook niet mooi aansluiten en te ver over elkaar vallen. Ook hier geldt – maar dan omgekeerd – dat het jasje en de broek niet dezelfde maat hebben, hetgeen bij een maatpak uiteraard geen probleem is.

H (schouders en heup even breed, weinig taille)

Ook kan het zijn dat je taille (tijdelijk) niet zo duidelijk aanwezig is. Op dit moment kan het zijn dat een pak wat hoekig (Amerikaans?) over kan komen. Ook nu is aandacht geboden bij een aantal belangrijke punten. Zo is de verhouding tussen de voor- en achterzijde van het jasje erg belangrijk. Je wilt immers dat het jasje mooi vormt aan de voorzijde en niet gaat ‘tekenen’ op de heupen. Zorg ook dat de bovenste knoop op het breedste punt van de taille valt zodat er geen ‘luifeltje’ aan de voorzijde ontstaat en ga je jasje weer echt strak tailleren wanneer je de overtollige kilo’s hopelijk weer hebt weggewerkt. Maar let bovenal op dat het pak flatteert en in je voordeel spreekt.

8 (Schouders en heup even breed, duidelijke taille)

Tsja, dit zijn dan misschien de mensen die pretenderen dat eenvoudige postuur te hebben. Ben je daar na bovenstaande adviezen nog steeds zo zeker van? Ben jij echt dat pasmodel op basis waarvan deze pakken zijn geproduceerd? Als maatpakkenman zie ik altijd mogelijkheden een pak te perfectioneren zodat klanten het verschil tussen confectie en maatwerk kunnen ervaren.

In vorm

Ben je helemaal in vorm? Dan ga je natuurlijk net even verder om de puntjes op de ‘i’ te zetten. Want nu gaan we naast de perfecte schnitt en verhoudingen, ook de hersenen even op het juiste spoor zetten. Want hoe ‘oogt’ het pak nu optimaal bij jouw postuur? Gebruik daarvoor onderstaande adviezen.

Met andere woorden: creëer lengte wanneer je klein/stevig bent (benadruk de verticale lijnen) en creëer breedte wanneer je smal bent (benadruk de horizontale lijnen). Loop dus nooit voor joker door drie meter lang te lijken of twee meter dik.

Over stijl kan ik tot slot erg kort zijn: raadpleeg Manners, Pinterest en vele andere on- en offline media die je kunnen helpen bij het vormen van jouw eigen stijl. Vanuit een zakelijk perspectief dien ik hierbij aan te merken dat het uiteraard moet passen bij de cultuur van de organisatie en de relaties waar je mee te maken hebt. Maar ook dan is er nog voldoende ruimte om ervoor te zorgen dat je jezelf niet tekort doet en je beperkt tot de standaard blauwe en grijze pakken. Laat je informeren en inspireren!

Reageer op artikel:
Suit Stories: Welk pak past bij mijn postuur?
Sluiten