Suit Stories: The Bare Essentials

Exclusief op Manners.nl neemt Chris van Luxemburg je mee in de wereld van (maat)pakken. Chris is de oprichter van de Amsterdamse herenmodewinkels Pakkend. In de serie ‘Suit Stories’ vertelt Chris je de ins en outs en de do’s en don’ts van hét kenmerk van gentlemen: fraaie pakken.

Zoveel er geschreven wordt over bovenkleding; zo weinig is terug te vinden over de onderkleding. Aangezien ondergetekende daar zelf schuld aan heeft, is het hoog tijd hier verandering in te brengen. Tegelijkertijd maak ik graag van het moment gebruik om de laatste innovaties op het vlak van bodywear met jullie te delen.

Een ondershirt met een ronde hals (crew neck) is not done onder welk overhemd dan ook.

Zoals jullie gewend zijn, steken we onze mening niet onder stoelen of banken. En nemen we ons opvoedkundig strijdplan serieus. So, here we go: bodywear from top to bottom.

Het ondershirt

Laten we beginnen de open deur nog één keer in te trappen; een ondershirt met een ronde hals (crew neck) is not done onder welk overhemd dan ook. Probeer het niet op een andere manier te interpreteren. We hebben het hier ook over casual shirts. Het enige dat erger is dan het dragen van een dergelijk shirt (dat zichtbare stukje hals boven je shirt uit…) is een vieze of gerafelde variant. Je zou je bijna afvragen waarom ze deze crew neck shirts dan nog maken. Nou, onder een trui met een ronde hals of een ander item met een hoge sluiting kan het prima als warmhouder of vochtvanger.

De onderbroek

Een etage lager treffen we de onderbroek. Ik geloof dat we hier toch iedereen de vrijheid moeten gunnen om te dragen waar hij zich prettig bij voelt: een short met een kort of een lang pijpje, een slip of een item waarbij de makers met nog minder stof uit de voeten konden… Mits schoon en niet kapot heb ik geen mening. Hierbij nog wel een kanttekening dat bodywear niet alleen voor de drager comfortabel dient te zijn maar ook niet vervelend zou moeten zijn om te aanschouwen voor een bedpartner.

Laten we nog even wat meer aandacht vestigen op het materiaal. Vaak weten we niet beter dan te kiezen voor een comfortabel katoen voor ondershirt of short. Echter, verwerkingstechnieken van ruwe materialen schrijden voort en hebben er voor gezorgd dat Tencil (de merknaam die door de Oostenrijkse firma Lenzing is geclaimd) ook wel Lyocell genaamd, groeit aan populariteit.

Kleding van Lyocell kent een hoog draagcomfort want het is zeer zacht, sterk, makkelijk te verzorgen en ventileert en absorbeert goed. Een bijkomend voordeel (bij normaal wassen en drogen): het krimpt niet. De antibacteriële eigenschappen van het materiaal zijn in vergelijking met polyamide, polyesters en katoen bijzonder goed. We begrijpen dat je enthousiast wordt en je graag eens zou willen ervaren hoe lekker een eucalyptusboom om je lijf aan kan voelen. Let er dan bij de aanschaf van het volgende shirt + short setje op dat de fabrikant een en ander heeft laten vervaardigen in een zogenaamd closed circuit process. In zo’n proces worden geen ‘chemische verzachstingsmiddelen’ aan moeder aarde geschonken. Wel zo fijn.

Een club die haar zaakjes op dit gebied zeer goed voor elkaar heeft is Bonne Clé. Burcin Dagli, de power lady aan het roer van de firma brengt comfort en stijl bij elkaar en doet dit ook nog eens verantwoord. Lekker, kunnen we meteen een streep halen door de dooddoener dat eco niet hand in hand gaat met stijl.

De sok

Tot slot: de sok. Hierbij moeten we eerst een onderscheid maken tussen de casual versus de dress sok. Trends laten zien dat de uitbundige sok met felle kleuren en motieven het af aan het leggen is tegen de iets meer ingetogen variant.

Bij een pak speel je liever met das, shirt, pochet of schoen dan met de sok.

Op het gebied van de dress sok valt op dat de vuistregel: een sok bij de kleur bij de schoen; steeds vaker genegeerd wordt. Het zal de evolutie van dit item zijn. Kortom de sok kleurt dezer dagen bij de tint van het pak of pantalon.

Als ik in lijn wil blijven met andere Suit Stories zou een kleine promotie voor een gewaagde tint of motief voor de hand liggen. Ik heb er weinig op tegen maar ik zou de felle kleuren en vrolijke vogeldesigns toch bewaren voor de casual outfit waarbij het opgerolde pijpje van de chino of linnen broek de sok de juiste aandacht gunt. Bij een pak speel je liever met das, shirt, pochet of schoen dan met de sok. Een navy sok met een fijne polka dot of een subtiele streep kan uiteraard een geraffineerde finishing touch zijn.

Op dit punt wil ik toch graag een lans breken voor de kniehoge sok onder het pak. Het argument dat het te warm of the beknellend zou zijn is inmiddels achterhaald (en ook al zou het warm zijn dan nog is dit wat mij betreft onderschikt aan het tonen van een harige kuit aan uw gezelschap). Kies dan sowieso voor katoen in plaats van wol.

Inmiddels heeft bamboe als grondstof van dit item zijn intrede gedaan en daarmee kan direct het argument ‘te warm’ in de prullenbak. Bamboe is een plant die behoort tot de grassoorten. Het groeit erg snel zonder al te veel water te gebruiken en heeft geen of weinig bestrijdingsmiddelen nodig (een groot verschil met katoen). Andere eigenschappen die we toe kunnen wijzen aan bamboe: zacht, vocht-absorberend (60% meer dan katoen), koel in de zomer en warm in de winter en kan gekleurd worden met veel minder verfstof dan bij katoen.

Een keer zin om een setje bamboe over de enkels te trekken? Je kunt de bamboe collectie van Bonne Clé komen voelen bij Pakkend Made to Measure in Amsterdam

Reageer op artikel:
Suit Stories: The Bare Essentials
Sluiten