Redactie
Redactie Clothing 4 jan 2015

Suit Stories: het draait om de details

Eerder spraken we over de do’s and don’ts bij het uitzoeken van een nieuw pak of maatpak en hebben we getracht jullie wegwijs te maken in het woud van verschillende materialen in het artikel Masterclass Stoffenkennis. Dit heeft geresulteerd in een verdraaid handige flowchart die je richting kan geven bij het kiezen van een stof voor je nieuwe pak. Dus nu kom je beslagen ten ijs. Je weet wat je zoekt, welk materiaal jouw voorkeur heeft en waar je op moet letten als het gaat om de pasvorm en constructie van jouw nieuwe aanwinst. We zijn er bijna…. Met de volgende tips & tricks up your sleeve kies je ook nog de juiste pasvorm en afwerkingen.

1, 2, of 3 knopen?

Laat ik beginnen met het aantal knopen op het colbert. Heren, het is geen hogere wiskunde.
– Een 1-knoops jasje sluit laag, heeft dus lange revers waarmee optisch meer lengte gecreëerd wordt en heeft bovenal een feestelijk imago aangezien de smoking traditioneel gezien ook 1 knoop heeft. Laat dit feit je er niet van weerhouden om een 1-knoops ‘non-smoking’ jasje aan te schaffen voor een speciale gelegenheid. Heren die het moeten doen met iets minder lengte waarderen dit model op z’n tijd nog wel eens.
– Het 2-knoops jasje. Daar kan ik kort over zijn. Het is by far het meest aangeboden model, is tijdloos en altijd goed.
– 2,5-knoops. Een graag geziene variant op de het 2-knoops colbertje. Zoek op dit jasje niet naar een halve knoop ;). Een 2,5-knoops jasje heeft 3 knopen. Echter, de bovenste knoop zit subtiel ‘verstopt’ onder het rollende rever (het rever loopt door tot de middelste knoop). Het is dus nadrukkelijk niet de bedoeling het bovenste knoopje te sluiten. En de onderste ook niet maar dat is oud nieuws.
– Het 3-knoops jasje. We zien het weinig en slechts voor een enkeling is dit model flatterend. Bij een 3-knoops colbert worden de bovenste 2 knopen gesloten (wanneer men het jasje dicht draagt), het korte rever beperkt optisch lengte en is daarmee eerder in trek bij (zeer) lange mannen.

Ga je voor maatwerk, dan is het zaak de knoophoogte van het colbert ter sprake te brengen. Tref je met regelmaat een ‘knik’ aan in de revers wanneer je het jasje sluit, dan ben je bij deze gekwalificeerd als maatwerkklant. Door de knoophoogte een fractie hoger te laten aanmeten, is dit irritante euvel verleden tijd.

[Bron foto: blog.trashness.com]

Single breasted of double breasted?

Single breasted of Double breasted? 99% van de klanten dit ik help, gaat voor het single breasted jasje. Als jouw garderobe alle basics al dekt en je wenst een keer iets anders: go for it. Er kleeft echter een belangrijke spelregel aan het dragen van een double breasted model. Je draagt het te allen tijde dicht (ja, ook wanneer je zit). Een double breasted jasje open dragen ziet er per definitie belabberd uit (zelfs niet wanneer het op en top gesneden is). Let zoals altijd op de lengte van dit item. Aangezien dit, 2-knopenrijen bezittende, jasje doorgaans (onterecht) te kampen heeft met een oudbollig image.

Ben je niet te lang van stuk dan valt het te overwegen om te werken met vier knopen in plaats van de traditionele zes. Wanneer de twee knopen ter hoogte van de tepels (ja, sorry het is niet anders) weggelaten worden, geeft het overall beeld iets meer rust. Deze knopen hebben bovendien geen functie. Dus less is in dit geval more.

[Bron foto: shopage.fr]

De details die het afmaken

It’s all about the jacket details. Ik wil je niet overladen met de enorme waslijst van (voornamelijk) cosmetische afwerkingsopties die je tegenkomt op de diverse colberts. Wat ik wel wil, is je een paar vuistregels meegeven zodat je de meest in het oog springende details goed kiest.

De Reverbreedte
4-5 cm (gemeten op het breedste deel bovenin) wordt beschouwd als extra slim. Voor een zeer trendy item kan dit werken en valt het in de categorie ‘statements’. In de range 5–6 cm spreken we nog altijd van een slank rever. Kleinere maatjes en slanke posturen zijn vaak geholpen met deze revermaat. Breedte 7-8 cm is klassiek, tijdloos en zorgeloos. Alles daarboven is breed en word gewaardeerd door flinke kerels (of op een colbertje voor een feestelijke gelegenheid zoals de smoking).

Zakken
Even zoals bij de revers, zijn zakken er in diverse soorten en maten. Bewaar een opstikzak voor een casual colbertje, flanel-, linnen- of tweed-pak. Doorgaans zal een klepzak aangeboden worden op de pakken die je in het rek tegenkomt. Hierbij is het gangbaar om de hoogte van deze zak af te stemmen op de breedte van het rever. Dus een breed rever gaat gepaard met een grotere/ hogere klepzak. Zogenaamde paspelzakken waarbij de zak niet veel meer is dan een minimalistisch streepje (zoals standaard op de smoking) kunnen leuk zijn op een modisch pak. Tijdloze jasjes zijn in de meeste gevallen voorzien van een klepzak. De extra ticket pocket (een derde zakje boven de rechter klepzak) is smaakafhankelijk. Om het onnodig ingewikkeld te maken is het ook mogelijk om een extra ticket pocket in een paspel variant te kiezen wanneer je voor maatwerk gaat.

[Bron foto: stijlforum.nl]

Het doorgeputte rever
Dit is puur cosmetisch. Deze fijne stiknaad aan de rand van de kraag, het rever en de klepzakjes heeft geen functie (de happy few die een handgemaakt pak aanschaffen, krijgen deze steek uiteraard ook met de hand waarmee je kunt pronken maar van functioneel is ook dan nog geen sprake). Voor de een smakeloos overdone en voor de ander een absolute must have op elk nieuw pak. Ik heb even geen mening. Weet in ieder geval dat het doorputten op vrijwel elke naad mogelijk is. Hoe meer naden worden geput en hoe groffer de steek die gebruikt wordt; hoe meer casual het pak zal uitpakken.

Vergeet de details van de pantalon niet
Een pantalon anno 2015 heeft een flat front (niet anders dan broeken vanaf ’08 – ’14 trouwens). De bandplooi is gereserveerd voor de wat meer corpulente man die de ruimte die deze plooi (of plooien) creëert bij het zitten handig kan opvullen. Een zogenaamde French plead; een klein en kort bandplooitje dat eigenlijk ‘verkeerdom’ zit kan een fashion statement zijn. Maar ook voor dit statement geldt wat mij betreft: gebruik het wanneer je de basics gecoverd hebt.

Hoe fijn vinden wij mannen het om lekker met een hand in de zak te staan? Heel fijn. Daarom is (puur praktisch) de schuin ingezette zak de baas. Een voetwijdte tussen de 16 en 17 cm is heden ten dage super slim fit. 18 – 19 cm is nog altijd slank. Ben je niet zo lang en slank (tot redelijk slank), dan mag je jezelf hierop best eens trakteren. 20 tot 21 cm is klassiek voor de medium maten. De grotere maten mogen rekenen met 22 a 23 cm. Alles boven dit getal is vrij wijd. Als je nieuwsgierig geworden bent naar voetwijdten in jouw kast; leg dan een pantalon plat en meet de helft van de onderkant van de pijp.

We hebben nu de basics met je gedeeld. Kijk kritisch naar pasvorm. Vermijd de 7 zondes bij de aanschaf van jouw pak en gebruik de flow chart om de perfect stof te kiezen.

[RELATED_ARTICLE article_id=”208292″]
[RELATED_ARTICLE article_id=”208966″]
[RELATED_ARTICLE article_id=”210787″]

Reageer op artikel:
Suit Stories: het draait om de details
Sluiten