Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 26 mei 2020
Leestijd: 3 minuten

Justice League achterna? Regisseur Suicide Squad onthult ook eigen cut

Vorige week kregen we te te horen dat Warner Bros. gaat doen waar fans al jaren om smeken: de Snyder Cut van Justice League wordt uitgebracht. Niet in de bioscoop, maar op de gloednieuwe streamingdienst HBO Max.

Justice League was een zeer matige film, daar zijn we het denk ik allemaal wel over eens. Toch had de film bijna heel anders uitgepakt, zoals je in dit artikel kunt lezen. Regisseur Zack Snyder moest door een tragisch ongeval in zijn familie tijdens de productie afhaken.

Justice League Snyder Cut

Joss Whedon nam het stokje over, en gooide onder druk van de studio compleet het roer om. Dankzij voortdurend gesmeek op sociale media en de lancering van HBO Max krijgen fans nu alsnog te zien hoe Justice League ‘echt’ bedoeld was. Bij dergelijke projecten wordt er zo veel gefilmd, geschrapt en toegevoegd dat de puzzelstukjes een compleet nieuw geheel kunnen vormen.

Het blijft een kwestie van afwachten of de superheldenfilm nu opeens wél werkt. In de tussentijd opent het in ieder geval mogelijk deuren voor andere director’s cuts. Justice League is immers lang niet de eerste film die door bemoeienis van de studio compleet veranderd is tijdens productie, tegen de wil van de regisseur in kwestie in.

Het probleem van Suicide Squad

Sterker nog, je hoeft niet lang te zoeken om een ander relevant voorbeeld te vinden: Suicide Squad. Die film was een groot succes in de bioscoop, maar werd vernietigd in vrijwel elke recensie. En terecht, overigens.

Regisseur David Ayer had slechts zes weken om het script te schrijven, en moest daarna direct beginnen met filmen. Vervolgens bemoeide Warner Bros. zich op vergaande wijze met de productie, nadat duidelijk was hoe matig Justice League het deed in de bioscoop.

Bemoeienis

Onder druk van studiobazen werd het verhaal van Suicide Squad veranderd. Donkere en grimmige scènes werden vervangen door luchtige Marvel-achtige humor, in de hoop dat zo een breder publiek aangesproken kon worden. Complete verhaallijnen werden geschrapt.

De studio gooide er 22 miljoen dollar aan reshoots tegenaan, een unicum in Hollywood, om de film drastisch aan te passen.

Het resultaat is een film die compleet verkeerd uitpakt. Je kunt vrijwel onmogelijk tijdens de productie compleet van koers wijzigen zonder dat je dat in het eindresultaat merkt, en daar is Suicide Squad het bewijs van.

Een dergelijke mate van vergaande en paniekerige bemoeienis van studio’s pakt zelden goed uit. Het beperkt de creativiteit van de regisseur. Als dat vanaf het begin van de productie al het plan was, dan is de film op zijn minst consistent. Helaas kunnen we dat van Suicide Squad niet zeggen.

Director’s Cut is nagenoeg af

De vraag is dan ook: hoe had Suicide Squad eruit gezien als David Ayer gewoon zijn visie had mogen uitvoeren? Nou, misschien gaan we een antwoord op die vraag krijgen. David Ayer heeft gisteren namelijk op Twitter bevestigd dat hij een eigen director’s cut van Suicide Squad heeft.

Sterker nog, de film is nagenoeg compleet, naast wat onafgeronde special effects:

Ergens in het archief ligt dus een compleet andere Suicide Squad. Nu Warner Bros. Guardians of the Galaxy regisseur James Gunn heeft ingeschakeld voor een nieuwe The Suicide Squad, met een andere cast, zou je tevens zeggen dat de studio wel oren naar een release van Ayer’s versie heeft.

Tijd voor een release?

Het is immers een mooi stukje opvulling voor HBO Max, zeker nu wereldwijd de productiemachines stil liggen. Fans zijn al bezig met petities en op Twitter wordt Warner Bros. al overspoeld met smeekberichten.

Nu Justice League in zijn oorspronkelijke vorm uitkomt zou je zeggen dat Suicide Squad ook dezelfde behandeling zou moeten kunnen krijgen. Wordt vervolgd! Wie weet ontstaat er zo een trend en begint Hollywood langzaam te begrijpen dat creatieve vrijheid ook zo zijn voordelen heeft…

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Echte verhalen regelrecht in je mailbox.

Reageer op artikel:
Justice League achterna? Regisseur Suicide Squad onthult ook eigen cut
Sluiten