Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Life 14 apr 2020

Sparen of je studieschuld aflossen: wat is slimmer?

Wanneer het gaat over financiën, dan lijkt er één advies waarover iedereen het eens is: zorg dat je goed spaart zodat je ten allen tijden wat financiële reserve hebt. Maar is sparen ook handig als je een openstaande studieschuld hebt of kun je dan beter aflossen?

Er bestaat geen eenduidig antwoord op de vraag wat in dat geval het beste is om te doen. Toch is er een aantal factoren die je in rekening kan brengen als je de afweging maakt.

Lees ook: Alles wat je moet weten over je studieschuld: afbetalen, hypotheek en meer

Sparen vs. studieschuld aflossen

Om je financiële keuzes te bepalen, is het belangrijk dat je volgende punten overweegt:

1. Percentage rente over je studieschuld

Hoewel rentevoeten over studieschulden in de regel behoorlijk laag zijn, is het percentage rente over je studieschuld niet voor iedereen gelijk. Met deze tool van de overheid kun je gemakkelijk jouw rentepercentage berekenen.

Lees ook: Je studieschuld verzwijgen voor je hypotheek: dit zijn de gevolgen

2. Percentage rente op spaargeld

Spaarrentes liggen tegenwoordig laag, dat staat buiten kijf. Rentevoeten variëren momenteel van 0,02 tot 0,12 procent en hoogstwaarschijnlijk gaan die percentages in de toekomst nog meer de laagte in. Sparen is dan niet bepaald investeren.

3. Maak de afweging

Vergelijk nu punt 1 en punt 2 met elkaar. Ligt de rentevoet op je studieschuld bijvoorbeeld hoger dan de rente die je krijgt op je spaarrekening? Dan is het een slim idee om je studieschuld af te lossen, ook omdat je schulden aflossen in de regel altijd een goed idee is.

Denk daarbij wel aan de volgende zaken:

  • Zorg dat je steeds een financiële buffer hebt voor onverwachte grote kosten. Denk aan het kopen van een auto, een dure operatie, een nieuwe laptop,…
  • Hou er rekening mee dat als je een studieschuld betaalt en op een gegeven moment een huis wil kopen, je minder kan lenen omwille van de openstaande schuld. Hoeveel minder hangt af van of je een studieschuld in het oude of in het nieuwe systeem hebt staan. In dit artikel lees je meer over de impact van een studieschuld op je hypotheek.

Kortom: hoewel schulden aflossen in de regel een goed idee is, dien je vooral zelf uit te maken hoe snel je dit precies kan doen. Schat zelf in hoe snel je je studieschuld kan aflossen. Het kan niet de bedoeling zijn dat je maandelijks amper rondkomt omwille van je studieschuld. In dat geval is het beter om toch een beetje meer te sparen, ondanks de lage rente op de spaarrekeningen.

WorkJuice deelt dagelijks praktische tips en tricks op het gebied van carrière en geld. Of dat nou gaat om solliciteren, sparen of productiviteit – zodat je elke dag weer 1 procent bent gegroeid ten opzichte van de dag ervoor.

Meer over financiën?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Sparen of je studieschuld aflossen: wat is slimmer?
Sluiten