Pim Jansen
Pim Jansen Geld & Carrière 16 jan 2023
Leestijd: 2 minuten

Sparen of je studieschuld aflossen: zo check je wat voordeliger is

Wanneer het gaat over financiën, dan lijkt er één advies waarover iedereen het eens is: zorg dat je goed spaart zodat je ten allen tijde wat financiële reserves hebt. Maar is sparen ook handig als je een openstaande studieschuld hebt of kun je dan beter aflossen?

Er bestaat geen eenduidig antwoord op de vraag wat in dat geval het beste is om te doen. Toch is er een aantal factoren die je in rekening kan brengen als je de afweging maakt.

Sparen of studieschuld aflossen?

Om je financiële keuzes te bepalen, is het belangrijk dat je onderstaande punten overweegt. Vanaf 2023 is de studielening overigens niet meer ‘gratis’, je leent nu tegen 0,46 rente. Maar studenten hebben een truc bedacht om de rente te ontlopen.

1. Percentage rente over je studieschuld

Hoewel rentevoeten over studieschulden in de regel behoorlijk laag zijn, is het percentage rente over je studieschuld niet voor iedereen gelijk. Met deze tool van de overheid kun je gemakkelijk jouw rentepercentage berekenen.

2. Percentage rente op spaargeld

Spaarrentes liggen tegenwoordig laag, dat staat buiten kijf. De spaarrente bij de grote banken (ING, ABN AMRO, Rabobank, ASN Bank, Regio Bank en SNS Bank) is op het moment van schrijven 0,25 procent. Iets hoger dan een paar jaar geleden, maar sparen is nog steeds niet bepaald een investering.

3. Maak de afweging

Vergelijk nu punt 1 en punt 2 met elkaar. Ligt de rentevoet op je studieschuld bijvoorbeeld hoger dan de rente die je krijgt op je spaarrekening? Dan is het een slim idee om je studieschuld af te lossen, ook omdat je schulden aflossen in de regel altijd een goed idee is.

Denk daarbij wel aan de volgende zaken:

  • Zorg dat je steeds een financiële buffer hebt voor onverwachte grote kosten. Denk aan het kopen van een auto, een dure operatie en een nieuwe laptop
  • Hou er rekening mee dat als je een studieschuld betaalt en op een gegeven moment een huis wil kopen, je minder kan lenen omwille van de openstaande schuld. Hoeveel minder hangt af van of je een studieschuld in het oude of in het nieuwe systeem hebt staan.

Kortom: hoewel schulden aflossen in de regel een goed idee is, dien je vooral zelf uit te maken hoe snel je dit precies kan doen. Schat zelf in hoe snel je je studieschuld kan aflossen. Het kan niet de bedoeling zijn dat je maandelijks amper rondkomt omwille van je studieschuld. In dat geval is het beter om toch een beetje meer te sparen, ondanks de lage rente op de spaarrekeningen.

Bereken jouw financiële buffer

Een financiële buffer is een belangrijke overweging in de keuze voor sparen of je studieschuld aflossen, maar die is voor iedereen anders. Bereken hier hoeveel jij nodig hebt voor jouw persoonlijke situatie.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.