5 redenen waarom Stubai dé plek is voor je vriendenuitje in de zomer

Iedere winter rijden we zo vaak als het kan naar de Oostenrijkse Alpen om te skiën en te snowboarden. En altijd doemt dezelfde gedachte weer op: ‘Hoe zou het er hier toch in de zomer uitzien?’. Met de Stubai Ultra Trail als aanleiding namen we de proef op de som.

Stubai, een sprookjesparadijs in de Oostenrijkse Alpen

Stubai ligt middenin de Oostenrijkse Alpen en is onderdeel van de deelstaat Tirol. Stel je een berglandschap uit een sprookjesboek of uit The Sound of Music voor met beekjes, groene alpenweiden, bloemen, bos, besneeuwde bergtoppen, koeien met bellen en een blauwe lucht. Precies zo ziet het er hier uit. Wij hebben geluk, te weten dat het in Neustift, waar we ons settelen, 33 graden is en dat er geen wolkje te bekennen is. ’s Zomers heb je hier sowieso ongekend veel zonuren. Vanaf de aankomst op het vliegveld in Innsbruck waan je jezelf in een sprookjeswereld waar de tijd stil lijkt te staan. Dit klinkt misschien wat overdreven, maar zo zoet is de werkelijkheid hier nou eenmaal. We verblijven vijf dagen in de bergen. Vijf redenen om dat ook te doen als vriendenuitje.

stubai, oostenrijkse alpen, zomer, vriendenuitje
Foto: Stubai.at

1. Hut tot hut hiken

Er is niets zo bevredigend als te voet de bergen te bedwingen in de Alpen. Wandelschoenen aan, die je hier echt nodig hebt, rugzakje mee met schone kleding, wat repen en een bidon en gaan. Meer dan één bidon of flesje heb je niet nodig, want onderweg kun je die vullen met gletjserwater dat overal naar beneden klettert. Wij vertrekken op 1.675 hoogte van de Milderaunalm voor een hike van zes uren. Einddoel: de Neue Regensburger Hütte op 2.286 meter hoogte. Beginnend over de alpenweiden bereiken we de avontuurlijke bospaadjes. Boven de 2.000 meter verdwijnen de bomen en is het tijd om het puinsteen te bedwingen en over beekjes te springen. Zo blij als een kind. Wij doen de light-versie, maar je kunt dit een week lang doen; dwars door de bergen van hut tot hut hiken, met panorama’s die iedere seconde weer veranderen. De Stubaier Höhenweg loop je in ongeveer een week. Het vriendenuitje bij uitstek, vooral als je het volgende punt leest.

2. Weizenbier en Oostenrijks eten

Waarvoor je dat allemaal doet? Avontuur, teambuilding en dat soort dingen. Maar net als na het skiën is die enorme Weizen de ultieme beloning. In iedere hut drink je weer een andere Weizen. In de Neue Regensburger Hütte krijgen we bij onze Weizen twee planken vol lekkere bergkaasjes, huisgemaakt brood, hammetjes, worst, zuur en alles wat je nodig hebt na een dagje hiken door de bergen. De Oostenrijkse keuken kent ’s zomers sowieso een aantal verrassingen, waaronder de Tiroler Knödel met spinazie.

stubai, oostenrijkse alpen, zomer, vriendenuitje
Foto: Stubai.at

3. Stubai Ultra Trail

Je hebt rookies en geoefende wandelaars, waar wij onszelf onder scharen. Maar dan heb je ook nog de categorie ‘compleet gestoord’, in de positieve zin van het woord. Compleet gestoorden lopen de Stubai Ultra Trail, een trailrun van 65,6 kilometer door de bergen. Tijdens de Stubai Ultra Trail maak je 6.027 hoogtemeters en eindig je in de sneeuw op een gletsjer, ter hoogte van 3.150 meter. Voor ons is dit niet weggelegd, dat geven we eerlijk toe. Maar we kunnen ons voorstellen dat dit het begin is van een ultiem vriendenuitje voor de sportieven onder ons. Wel eventjes trainen, en beschouw dat gerust als een understatement. Lees hier meer over deze extreme wedstrijd voor professionele en recreatieve trailrunners.

stubai, oostenrijkse alpen, zomer, vriendenuitje
Foto: Manners

4. Mountainbiken

Naast hiken kun je in de Oostenrijkse Alpen ook fantastisch mountainbiken. Zelf komen we hier niet aan toe, maar volgende keer nemen we onze mountainbike mee. Lees hier hoe je de bergen in Stubai per fiets ontdekt.

stubai, oostenrijkse alpen, zomer, vriendenuitje
Foto: Stubai.at

5. Innsbruck

We kennen allemaal de steden als Parijs, Rome en Barcelona; veel te druk. Innsbruck is wat dat betreft een verademing. Het stadje, met de kenmerkende gekleurde huizen, ligt prachtig tussen de bergen en heeft een eeuwenoude geschiedenis. Alleen de aankomst met het vliegtuig is al bijzonder, te weten dat het vliegveld tussen twee bergkammen ligt. In Innsbruck, een universiteitsstad waar 30.000 studenten wonen, vind je veel leuke kroegjes en eettentjes. Ook heb je er in de zomer verschillende festivals, waaronder het meerdaagse jazz- en bluesfestival New Orleans Festival Innsbruck. Een bezoekje aan de vernieuwde Olympische schans, ontworpen door Zaha Hadid, is een must.

stubai, oostenrijkse alpen, zomer, vriendenuitje

Check ook deze 7 prachtige plekken op aarde die niet meer leuk zijn door overtoerisme, waar in de Oostenrijkse Alpen gelukkig geen sprake van is.

Reageer op artikel:
5 redenen waarom Stubai dé plek is voor je vriendenuitje in de zomer
Sluiten