Michiel Hekkens
Michiel Hekkens Geld & Carrière 14 mei 2025
Leestijd: 2 minuten

Stroomprijs naar €-0,28: dit verdien je door maximaal te verbruiken

Niet eerder was de stroomprijs zó laag als afgelopen zondag tussen 13 uur en 15 uur. Eén kilowattuur kostte toen -0,28 euro. Oftewel, je kreeg 28 cent voor iedere kWh die je verbruikte. Manners is benieuwd hoeveel je kon verdienen door al je apparaten aan te zetten.

Op zonovergoten dagen als deze veranderen winnaars in verliezers en verliezers in winnaars. Rijkelui met daken vol blinkende zonnepanelen moeten betalen om elektriciteit aan het net te leveren. Armoedzaaiers met een huis vol kwistige gloeilampen krijgen juist geld om stroom te consumeren. Klinkt als een sympathiek Robin Hood-verhaal, maar daar zitten helaas wel nog wat haken en ogen aan. We leggen het stap voor stap aan je uit.

Record negatieve stroomprijs van min 0,28 euro

In tegenstelling tot vast en variabel, beweeg je met een dynamisch energiecontract mee met de actuele stroomprijs. Deze duikt met zonnig weer steeds vaker in de min, doordat heel Nederland zijn zonne-energie aan het net wil leveren en er een overschot ontstaat.

Dit leidde afgelopen weekend tot een nieuw negatief record. Op zondag 11 mei tussen 13.00 en 15.00 rekende Zonneplan een consumentenprijs van min 28 eurocent per kilowattuur. Hier is de energiebelasting al vanaf, waardoor je dit bedrag schoon aan de haak overhoudt om 1 kWh te verbruiken. In onderstaande tabel zie je hoeveel kWh een huishouden (in theorie) zou kunnen verbruiken.

ApparaatVerbruik
Opladen elektrische auto10 kWh
Opladen thuisbatterij 5-10 kWh
Wasmachine2,75 kWh
Wasdroger2,4 kWh
Vaatwasser2,3 kWh
Waterkoker2,2 kwh
Stofzuiger1 kWh
Televisie0,2 kWh
Bitcoin minen met computer0,175 kWh
Totaal+/- 28,5 kWh

Als je de grootste energieslurpers van een huishouden tegelijk aanzet, dan zou je tijdens de twee recorduren op zondagmiddag 57 kWh hebben verbruikt. Vermenigvuldigd met 0,28 euro levert dit een nette 16 euro op. Spijtig is wel dat de minder bedeelden over het algemeen geen elektrische auto of thuisbatterij bezitten, waardoor ze van de grootste stroomverbruikers geen gebruik kunnen maken. Hier loopt het Robin Hood-verhaal een beetje vast.

Maximaal verbruik per huishouden afhankelijk van netaansluiting

Sowieso heeft deze berekening een hoog hypothetisch gehalte, want de meeste huizen hebben geen netaansluiting die zwaar genoeg is om zoveel kilowatt tegelijk te verstouwen. Voor bovenstaand verbruik heb je een flink verzwaarde meterkast nodig, die in de praktijk alleen in de meest luxe villa’s is aangebracht. Een doorsnee netaansluiting in Nederland kan zo’n 11 kilowatt aan. Zou je deze maximaal benutten, dan verdiende je afgelopen zondag in twee uur tijd 6,16 euro. Niet veel, maar als je bij alle uren dat de stroomprijs negatief wordt – dit jaar gebeurt dat naar verwachting meer dan 500 uur – klaar zit met je vinger op het stofzuigerknopje, loopt dit alsnog op tot een aardig bedrag.

Al eerder berekenden we hoeveel geld je jaarlijks kan besparen met een dynamisch energiecontract ten opzichte van vast of variabel.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.