Tessa Ham
Tessa Ham Geld & Carrière 5 jan 2022
Leestijd: 3 minuten

De strategie van Elon Musk om snel te leren bestaat uit 2 regels

Als er iemand snel veel kan leren, dan is het Elon Musk. Hij heeft ondernemingen in verschillende industrieën: de transportsector, de energiesector en de ruimtevaartsector. Om een succesvol bedrijf in een nieuwe sector op te zetten, heb je niet alleen een goed team nodig, als baas moet je er zelf ook kaas van hebben gegeten.

Hoe zorgt de multi-CEO er nou voor dat hij snel kennis tot zich neemt?

Hoe is Elon Musk zo slim geworden?

Tja, als je halverwege je carrière opeens raketwetenschap onder de knie hebt gekregen, nadat je betrokken bent geweest bij PayPal en een revolutionair autobedrijf, dan moet je wel weten hoe je zo snel mogelijk de maximale hoeveelheid informatie tot je kan krijgen, toch?

Ten eerste is hij natuurlijk geboren met een geweldig brein en is hij zoals zoveel succesvolle ondernemers een lezer. Hij leest stapels boeken. Maar volgens Elon Musk zelf is dat niet het geheim waarom hij zoveel kennis heeft. Dat is namelijk de manier waarop hij die kennis tot zich neemt en onthoudt.

Volgens Elon Musk zouden de meeste mensen meer kunnen leren dan ze momenteel doen. Zeker als het aankomt op de gemiddelde ondernemer, vindt de innovator dat ze hun eigen bedachte grenzen niet kunnen doorbreken. Ondernemers proberen volgens hem niet te leren buiten hun huidige capaciteit. In een Ask Me Anything op Reddit zo’n vijf jaar geleden die nu weer opduikt, deelt hij zijn twee regels om alles wat je maar wil snel te kunnen leren.

Strategie van Elon Musk om snel veel te leren

In de inmiddels klassieke AMA wilde een fan weten welke technieken Elon Musk gebruikt om zo ongelooflijk snel en veel te leren. “Ik weet dat je veel boeken hebt gelezen en dat je veel slimme mensen inhuurt en tot je neemt wat zij weten, maar je moet erkennen dat je een manier hebt gevonden om meer kennis in je hoofd te stoppen dan bijna iedereen op aarde. Hoe ben je daar zo goed in geworden?”

Regel #1: visualiseer een boom als symbool voor kennis

“Een advies: het is belangrijk om kennis te zien als een soort semantische boom”, antwoordt hij daarop. “Zorg ervoor dat je de fundamentele principes begrijpt, oftewel de stam en grote takken, voordat je bij de bladeren/details komt. Anders is er niets om die details/bladeren aan te hangen.”

Misschien denk je nu ‘semantische boom’? What the hell? Dit is een concept dat waarschijnlijk alleen bekend is bij mensen met een computerscience-achtergrond. Hier is een duidelijke Quora-uitleg, mocht je er in geïnteresseerd zijn. Maar op zich is de boodschap voor een leek ook duidelijk: als Elon Musk zichzelf nieuwe kennis aanleert, begint hij bij de kern, voordat hij zich op de randzaken richt.

Veel van ons doen het tegenovergestelde. We proppen ons hoofd vol met feiten, voordat we volledig begrijpen hoe en waarom ze terugleiden naar die boomstam. Dat zorgt ervoor dat je uiteindelijk veel feiten onthoudt die eigenlijk onbelangrijk zijn.

Regel #2: je kunt niet onthouden wat je niet kunt verbinden

Elon Musk leert nooit willekeurig een beetje informatie. Alles wat hij tot zich neemt, moet hij kunnen herleiden naar de kern, die boomstam. Dit sluit aan bij wat veel geheugendeskundigen zeggen: de beste manier om iets te onthouden, is door het te associëren met iets dat je al weet. Als je brein geen ‘haakje’ kan maken aan informatie die het al heeft, is de kans groot dat het het ene oor ingaat en het andere uit. Het leren van de kern en fundamentele principes geeft je brein die haakjes.

Deze techniek betekent misschien dat je in eerste instantie minder en langzamer leert dan eerst. Een goede basis leggen duurt vaak lang. Maar dit is niet erg: eigenlijk leg je zo de basis om exponentiële groei te kunnen doormaken. Op de lange termijn zal je zien dat je uiteindelijk juist sneller leert.

Ja, Elon Musk mag misschien briljant zijn. Maar hij heeft ook gewoon geleerd hoe hij efficiënter kan leren. Dat kun jij ook.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.