Redactie
Redactie Life 15 feb 2016

Stop met stressen om wat mensen van je denken

Is het niet bijzonder hoe wij naar mate wij ouder worden steeds harder roepen dat het ons niets uitmaakt wat men van ons denkt, maar wij ons in de realiteit drukker maken dan ooit tevoren? Dat stopt nu.

Vinden anderen mij wel aardig?

Een vraag waar zo veel mensen nog (onbewust) mee bezig zijn. En waarom? Waarom blijf jij je zorgen maken over wat anderen van je vinden? Waarom probeer je nog mensen te pleasen die er in jouw leven helemaal niet toe doen? Waarom wil je per se een goede indruk maken op die vreemdeling op een feestje? Iedereen wordt liever wel dan niet aardig gevonden. De vraag die jij je moet stellen is: bij wie is dit écht van belang? Je hebt je familie om je heen, je vrienden en waarschijnlijk een aantal collega’s waar je het goed mee kunt vinden. Wat heb je nog meer nodig? Moet jij je, terwijl je als persoon inmiddels volledig gevormd bent, echt nog iets aantrekken van wat een passant in jouw leven van je vindt? Doet die (ongefundeerde) mening van een vage kennis er werkelijk toe? Richt je op de kern, op de mensen om je heen die je waardeert en die jou waarderen om wie je bent. Je bent te oud om je te willen bewijzen aan mensen die dit niet verdienen.

Presteer ik wel goed genoeg?

‘Presteer ik wel goed genoeg’ is een vraag die jij jezelf zou moeten stellen op basis van doelstellingen die tussen jou en jouw werkgever/opdrachtgever zijn gemaakt. Alleen de mensen aan wie je verantwoording schuldig bent en de collega’s wiens werk direct door jouw werk getroffen wordt, moet je voor jezelf bij deze vraag betrekken. De waarheid is dat jij het antwoord op deze vraag uiteindelijk grotendeels voor jezelf bepaalt. Als de mensen in de inner circle vinden dat jij goed presteert en jij deze overtuiging deelt, is dat alles wat je nodig hebt. Uiteindelijk zal er altijd wel iemand slecht over jou praten. Vrijwel zonder uitzondering zijn dit de mensen die jouw werk niet kunnen beoordelen of die hier niets mee te maken hebben. Zij doen er niet toe. Stop met je druk maken en blijf je gewoon met hart en ziel inzetten.

Ben ik wel aantrekkelijk genoeg?

Ben je wel aantrekkelijk genoeg voor wie? Jouw vriendin of vrouw? Natuurlijk, anders waren jullie niet samen. Voor jezelf? Dat moet jij bepalen en daar heb jij zélf grotendeels invloed op. Vind je jouw kleding niet goed? Werk eraan. Ontevreden met je buikje? Ga minder eten en harder trainen. Maar doe dit omdat jij dit zélf wilt, niet omdat een ander vindt dat je dit moet doen. Natuurlijk is het in jouw relatie zaak om aantrekkelijk te blijven voor elkaar dus natuurlijk doet de mening van je lady er toe. Maar verder: wees wie je bent, own wie je bent en maak je geen zorgen of anderen jou aantrekkelijk vinden of niet. Voor de singles: iemand die je beoordeelt op een uiterlijke tekortkoming, is zo’n vrouw jouw aandacht waard? Tegenover elke “imperfectie” staan tien zaken die jou een toffe dude maken. En als iemand dat niet vindt, jammer voor hen.

Ben ik succesvol genoeg?

Succes wordt bepaald door jouw eigen maatstaven. Vergeet dit nooit. Kan een magazijnmedewerker met een minimumloon succesvoller zijn dan een advocaat met een dubbel ministersalaris? Natuurlijk. Er is zoveel meer in het leven en succes wordt niet louter gemeten aan de hand van geld en inkomen. Sterker nog: in een wereld waarin familie, gezien, vriendschappen, talenten, vrije tijd, hobbies, genieten enz. voor geluk zorgen, is voor een gelukkig persoon geld slechts één van de onderdelen van de mix. Laat je nooit gek maken door mensen die meer geld verdienen dan jij en meet de mate van jouw succes langs de meetlat die jij zélf bepaalt. Jij weet wat jou gelukkig maakt en wat niet.

Ben ik wel goed bezig met mijn carrière?

Nog zo eentje: al die zorgen over jouw carrière en je aanzien. Er is maar één vraag die jij voor jezelf moet beantwoorden: ben jij gelukkig met je carrière? Anderen hebben misschien in jouw ogen meer aanzien en status of verdienen meer geld maar het gaat niet om hen, het gaat om jou. De mening van anderen doet er ook niet toe: mensen zullen altijd vinden dat je ergens anders beter tot je recht komt, dat je onder je niveau werkt, dat je werkgever niet goed voor je is. Zij weten niets. Jij kiest de mensen met wie je werkgerelateerde zaken deelt. Aan hun mening kun je waarde hechten, al het andere doet er niet toe. Goed bezig zijn met je carrière betekent niet per definitie zo ver mogelijk komen; het betekent werken op een plek en niveau waarvan jij gelukkig wordt. Werk dat je kunt combineren met de rest van je leven en dat zorgt voor balans. En ben je wél ontevreden over jouw carrière, ga dan over tot actie maar wees er dan zeker van dat dit komt door interne motivatie en niet door wat anderen doen of zeggen.

Ben ik een goede vriend/man/vader?

De vraag die waarschijnlijk het hardste knaagt aan mannen. Zo hard soms, dat maar weinigen dit toe durven te geven. Maar als je hiermee zit, kan het je van binnen wegvreten. ‘Ben ik wel goed genoeg voor mijn vriendin/vrouw?’ ‘Ben ik wel de beste vader voor mijn zoon/dochter?’ Het antwoord, vriend, is volmondig ‘ja’, tenzij jij signalen ontvangt dat dit niét zo is. Liefde is oprecht, dus stop met zorgen maken. Denk je nu echt dat je vriendin/vrouw blijft doorsukkelen met een man die ze niet goed genoeg vindt? In films en goedkope romans misschien, maar als jij echt tekort schoot, had je dit echt wel te horen gekregen. En we hebben het niet over imperfecties, die heeft iedereen. En dat jij twijfels hebt over jouw capaciteiten als ouder: doe daar niet te moeilijk over. Een kind opvoeden is een grote ontdekkingstocht, een tocht waarop je fouten zult maken. Dat is normaal. Maar kinderen zijn oprecht en elke keer dat jij een knuffel krijgt van jouw kleine en hij of zij enthousiast op je afrent op het schoolplein, onderwijl papa roepend, is dit 100% gemeend. You got this, bro.

[FB_AANJAGER]

Reageer op artikel:
Stop met stressen om wat mensen van je denken
Sluiten