Alrik de Jong
Alrik de Jong Stijl 24 mei 2019

De stijlevolutie van Frans Timmermans, redder van de PvdA

En toen was PvdA ineens de grootste van het land. Oké, we hebben het natuurlijk over de Europese verkiezingen, waar een wat ouder publiek op stemt, maar het zegt wel wat. De onverwachte overwinning van de PvdA is vooral op het conto te schrijven van Frans Timmermans. Hier richten we ons niet op zijn verhaal, maar op zijn uitstraling. Minstens even belangrijk.

De stijlevolutie van Frans Timmermans

Tegenwoordig kun je Frans Timmermans gerust een hipster noemen. Baardje, transparante wayfarer, strak gesneden pak, kekke das. Maar we kennen hem ook nog uit de tijd dat hij in de nationale politiek zat en eruit zag als een belastingambtenaar wiens vrouw nog dagelijks zijn brood smeert. De stijlevolutie van Frans Timmermans, redder van de PvdA.

PvdA-rakker in trui

De in 1961 geboren Frans Timmermans trad in 1987 in dienst bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken. In zijn beginperiode als politicus zag Frans Timmermans eruit als een rasechte PvdA’er. Is dit nou de wat gezettere neef van Steve Jobs?

frans timmermans, stijl-evolutie, pvda, verkiezingen, winnaar

Grijze mus

In 1998 werd Frans Timmermans voor het eerst gekozen in de Tweede Kamer, waarin hij jarenlang actief bleef. En zoals dat gaat bij politici, transformeren ze dan in een grijze mus als het om uitstraling gaat. Behalve Hans Spekman natuurlijk, die hield gewoon zijn wollen trui aan. Maar dat geheel terzijde.

frans timmermans, stijl-evolutie, pvda, verkiezingen, winnaar, pak, bril, grijze muis

Grote meneer tijdens de MH17 speech

In 2014 ontpopte Frans Timmermans tot een heel grote meneer. De manier waarop hij optrad rond de vliegramp met de MH17 was daadkrachtig en emotioneel. Vooral de speech die hij hield voor de VN-Veiligheidsraad was indrukwekkend. Het maakte op dat moment natuurlijk niet uit hoe hij eruit zag, maar het pak sloot naadloos aan bij zijn krachtige en emotionele woorden. “Tot mijn sterfdag zal ik niet begrijpen waarom het zo lang duurde voordat de reddingswerkers toestemming kregen hun moeilijke werk te doen en dat menselijke resten inzet werden van een politiek spel.”

MH17 – Timmermans toespraak VN Veiligheidsraad

MH17 – Minister Buitenlandse Zaken Timmermans: Historische krachtige toespraak VN Veilgiheidsraad – De historische en immens krachtige toespraak van de Nederlandse Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans voor de VN Veiligheidsraad over het neerhalen van MH17 en de aangenomen VN-resolutie. [bron: UN WebTV]

Oeps…

Deze vergeten we snel.

frans timmermans, stijl-evolutie, pvda, verkiezingen, winnaar, pak, bril

Europese attitude

Op 2 september 2014 droeg de Nederlandse regering Timmermans voor als kandidaat-lid voor de Europese Commissie. Een week later maakte de aantredende voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, bekend Frans Timmermans voor te dragen in de commissie-Juncker als ‘eerste vicevoorzitter’, zijn plaatsvervanger en rechterhand. Dit was het moment dat Frans Timmermans zijn grijze jas, letterlijk en figuurlijk, voorgoed uitdeed. Nieuwe bril, gedurfde das, strakke snit; langzaam groeide hij uit tot Frans Timmermans 2.0.

frans timmermans, stijl-evolutie, pvda, verkiezingen, winnaar, pak, bril

De winnaar, mét baard en transparante bril

Een transparante bril, daar moet haast wel een transparante politicus achter schuilen. We zouden er niet vreemd van op kijken als dit bewust gekozen symboliek is. Staat hem in ieder geval goed, net als dat getrimde baardje en het prima gesneden donkerblauwe pak. Wat voor symboliek er achter de gestipte das zit, weten we niet. Feit is dat dit de stijl is van een winnaar, zo bleek tijdens de Europese verkiezingen in Nederland, waar PvdA de grootste werd. Een koekje minder bij de thee kan overigens geen kwaad. De onderstaande foto is genomen door Elsevier. Lees het bijbehorende interview hier.

frans timmermans, stijl-evolutie, pvda, verkiezingen, winnaar, pak, bril
Elsevier

Bekijk ook de stijl-evolutie van David Bowie, die net even iets indrukwekkender is, om af te sluiten met een understatement.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
De stijlevolutie van Frans Timmermans, redder van de PvdA
Sluiten