Alrik de Jong
Alrik de Jong Hebbedingen 16 jul 2019

5 stiekeme energiesluipers in jouw huis: zo reduceer je de kosten

Kun je nog zo goed om je energierekening denken, je huis zit vol energiesluipers die stiekem meer verbruiken dan je denkt. Dit zijn vijf stiekeme stroomverbruikers waar je op moet letten als je wil besparen op je energierekening.

1. Magnetron

Buiten het feit dat we geen fan zijn van magnetronmaaltijden, is een magnetron sowieso een verraderlijk ding in jouw huis. Uit berekeningen van ASAP (Appliance Standards Awareness Project) blijkt dat een magnetron ongeveer zeventig uren per jaar gebruikt wordt. Tijdens de 8.690 uren (99 procent) dat hij niet gebruikt wordt, staat hij wel in de stand-by modus en gebruikt hij jaarlijks zo’n 35 kWh energie. Magnetrons worden steeds zuiniger, maar het loont nu nog om de stekker er alleen in te stoppen voor die ene keer dat je hem gebruikt.

2. Playstation en Xbox

Wist je dat films en series streamen via je Playstation of Xbox drie keer zo veel energie kost als films en series streamen via je mediabox, Google Chromecast of Apple TV? Zonde. Daarnaast zitten er op spelcomputers functies die de computer automatisch uitschakelen als hij een bepaalde tijd niet wordt gebruikt. Deze moeten echter handmatig ingesteld worden en dat weet lang niet iedereen. Vaak wordt alleen de televisie uitgedaan en staat de spelcomputer urenlang energie te slurpen. Slecht voor je portemonnee én voor de spelcomputer zelf.

3. Mediabox

Films streamen mag via een mediabox dan zuiniger zijn dan via je spelcomputer, ook een Mediabox slurpt meer energie dan je denkt. Een mediabox gebruikt jaarlijks, tenzij je ‘m op de eco-stand hebt, ongeveer 38 kWh in de passieve stand-by modus. Weinig mensen weten van een eco-stand op de mediabox is, die beperkend is, maar ook een stuk zuiniger.

4. Oude koelvriescombinatie

Leuk en aardig, een goedkope tweedehands koelvriescombinatie via Marktplaats, maar goedkoop is duurkoop en in dit geval helemaal. Een koelvriescombinatie van vijftien jaar oud verbruikt volgens Milieu Centraal jaarlijks 500 kWh. Een nieuw model met een A+++ label verbruikt 160 kWh per jaar. In euro’s omgerekend scheelt dat 68 euro per jaar. Tel uit je winst op lange termijn.

5. Groot televisiescherm

Dan nog het formaat van je televisiescherm, dat van grote invloed is op het stroomverbruik. Een groot plasmascherm verbruikt volgens Milieu Centraal al snel 485 kWh (110 euro, prijspeil 2019) per jaar aan stroom, terwijl een kleinere led-televisie jaarlijks slechts 155 kWh (35 euro) verbruikt. Daarnaast hangt het stroomverbruik natuurlijk ook af van het type scherm, het contrast en de helderheid.

Switchen van energierekening

Duidelijk, voor een lagere energierekening is het handig om op deze stiekeme energiesluipers te letten. Nog een tip van onze kant: gebruik een energievergelijker om nog meer te besparen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

In samenwerking met EasySwitch.nl

Reageer op artikel:
5 stiekeme energiesluipers in jouw huis: zo reduceer je de kosten
Sluiten