Steven Spielberg ziet Netflix als een gevaar voor de filmindustrie

Wij houden van Netflix en met ons miljoenen anderen. Toch zijn er ook mensen op deze aarde die streamingdiensten minder kunnen waarderen en daar zitten best grote namen bij. Zo liet Quentin Tarantino eerder al weten geen fan te zijn van Netflix en ook Christopher Nolan twijfelt of de strategie van de streaminggiant wel de juiste is.

Nu is er opnieuw een grote naam uit de filmwereld die zijn niet bepaald positieve mening over Netflix heeft gedeeld. Legendarische regisseur Steven Spielberg heeft namelijk zijn twijfels over de streamingdienst en ziet deze zelfs als een gevaar voor de filmindustrie. Dit liet weten tijdens een interview met ITV News.

Het interview ging voornamelijk over zijn film die op dit moment in de bioscoop draait: Ready Player One. Een topproductie uit Hollywood, maar wel één met een een boodschap. Steven Spielberg wil de kijker namelijk ook waarschuwen voor de gevaren van social media, games en straks ook virtual reality. De regisseur is bang dat we de realiteit uit het oog verliezen, maar dat is niet het enige waar hij bang voor is.

Quentin Tarantino legt even haarfijn uit waarom Netflix helemaal niet zo chill is

Steven Spielberg bang voor Netflix

Steven Spielberg is namelijk ook bang voor de invloed van Netflix. Hij ziet de streamingdienst namelijk als een gevaar voor de filmindustrie. Volgens hem kiezen veel bedrijven en mensen achter kleine films er steeds vaker voor om over te stappen naar streamingdiensten. Daar hebben ze meer middelen, garanties en bovenal toegang tot een groot publiek. Mensen naar de bioscoop lokken is niet gemakkelijk en met een dienst als Netflix heb je meteen toegang tot een miljoenenpubliek.

Hij erkent wel dat dit positief is voor de televisie-industrie. Volgens Steven Spielberg is de kwaliteit van de content ongekend en leven we in de hoogtijdagen van televisie. Helaas is dit wel een gevaar voor de filmindustrie. Het wordt zo namelijk moeilijker voor filmmakers om geld binnen te halen voor nieuwe producties. Hierdoor wordt het op den duur onmogelijk voor kleine films of producties van beginnende makers om in de bioscoop te komen.

Hij vindt het dan ook niet terecht dat films die alleen op televisie of via een streamingdienst beschikbaar zijn, ook kans maken op een Oscar. Deze prestigieuze award is in zijn ogen alleen voor films die gemaakt zijn voor het witte doek. Netflix films als Mudbound en Bright mogen volgens de man achter Jurassic Park best een Emmy winnen, maar komen als het aan hem ligt niet in aanmerking voor een Oscar.

Reageer op artikel:
Steven Spielberg ziet Netflix als een gevaar voor de filmindustrie
Sluiten