Pim Jansen
Pim Jansen Netflix 4 mrt 2019

Netflix komt met messcherpe reactie op de klaagzang van Steven Spielberg

Er is een nieuwe ruziezoeker gesignaleerd in Hollywood. En hij vuurt zijn pijlen met liefde af op Netflix, want een streaminggigant die zomaar aan de haal gaat met één of meerdere Oscars, dat kan natuurlijk niet. Steven Spielberg is de naam en hij is geen fan van Netflix. Zijn laatste voorstel: verbied films op streamingdiensten om een Oscar te winnen. Of dat gaat lukken is nog maar de vraag. Erg veel steun krijgt zijn voorstel niet en het heeft er dus veel van weg dat de regisseur van films als Lost World nu bezig is met een ‘lost case’.

Het was even schrikken toen de bebaarde regisseur met het voorstel kwam om films van Netflix te bannen van de Oscars. De reden: mijnheer Spielberg ziet Netflix als hoofdschuldige als het gaat om het verklaren van de teruglopende bezoekersaantallen voor bioscoopfilms. Logisch dat hij die ontwikkeling een halt wil toe roepen, hij verdient er tenslotte zijn geld mee. Nu is het ergens ook wel erg hypocriet: de films van Spielberg zijn namelijk ook gewoon te zien bij Netflix. Van Jurrasic Park: Lost World tot Saving Private Ryan.

Spielberg levert kritiek, maar is dit terecht?

Heeft Spielberg een punt als het gaat om het bannen van Netflix films? Nee. Het aanbieden van films via streaming is juist de manier om jonge, onervaren filmmakers en acteurs een kans te geven om een naam op te bouwen. De muren in Hollywood zijn behoorlijk hoog en het #metoo schandaal heeft duidelijk gemaakt hoe de machtsverhoudingen in Hollywood liggen.

Voor een beginnende acteur of actrice biedt Netflix juist kansen. Sterker nog, de komst van Netflix is mogelijk de redding van de filmindustrie zoals we die kennen. Het is een ontwikkeling die een grootheid als Spielberg niet kan omdraaien of tegenhouden. Net zo min als het internet werd verboden om de verkoop van kranten en boeken te stimuleren, zal ook een ban op Netflix-films geen navolging vinden, hoe hard Spielberg het ook mag willen.

Netflix slaat terug

Een reactie van Netflix liet dan ook niet lang op zich wachten. De streaminggigant stak zijn mening niet onder stoelen of banken en liet duidelijk weten dat Spielberg, volgens Netflix in ieder geval, de plank volledig missloeg. Zonder de naam van Spielberg ook maar één keer te noemen, was de reactie duidelijk: “We love cinema”, aldus het officiële Netflix Twitter-account. Ze geven vervolgens een opsomming met dingen die relevant zijn voor de opkomst van Netflix:

  • Niet iedereen kan het zich veroorloven om de bioscoop te bezoeken, vooral degenen die ver van de stad wonen is de bioscoop geen optie.
  • Via Netflix kan iedereen overal op hetzelfde moment van nieuwe releases genieten.
  • Filmmakers krijgen meer manieren om het publiek kennis te laten maken met hun product.
  • “Het één sluit het ander niet uit”, aldus Netflix is een tweet. Dat laatste kan natuurlijk als een klap in het gezicht van Spielberg worden beschouwd.

Academy of Motion Picture Arts and Sciences

Spielberg, één van de huidige gouverneurs van de directie van de Academy of Motion Picture Arts and Sciences stelde voor om wijzigingen aan te brengen in de criteria waaraan een film moet voldoen om überhaupt genomineerd te worden voor een Academy Award, beter bekend als een ‘Oscar’.

In de visie van Spielberg moet de aard van film leidend zijn bij het toekennen van een Oscar. Een film die debuteert op een streamingdienst is in zijn ogen een tv-film en kan deze perfect beloond worden met een Emmy-award. Die insteek lijkt logisch, maar doet geen recht aan de waarde van een Oscar. Het zou juist moeten gaan om de kwaliteit van het product en niet om het platform waarop de productie wordt uitgezonden.

Netflix Film on Twitter

We love cinema. Here are some things we also love: -Access for people who can’t always afford, or live in towns without, theaters -Letting everyone, everywhere enjoy releases at the same time -Giving filmmakers more ways to share art These things are not mutually exclusive.

Spielberg voorspelde al eerder moeilijke tijden voor de filmindustrie

De opmerkingen van de regisseur (tegen de opkomst van Netflix) komen nadat de film Roma van Alfonso Cuaron drie Oscars heeft gewonnen. Opvallend genoeg vergeet Spielberg gemakshalve dat hij, samen met collega regisseur George Lucas, al in 2013 de ondergang van dé Hollywood film voorspelde. Destijds waarschuwde hij studenten al voor beperkte mogelijkheden om films in de bioscopen te krijgen.

De afwachtende houding van studios om te investeren in nieuwe projecten zou een bioscoop release van een nieuwe film kunnen bemoeilijken. Ook toen zag hij al een gevaar wat het voortbestaan van de bioscoopfilm kon bedreiging. Met de komst van Netflix heeft hij een nieuwe zondebok gevonden. Zonder twijfel krijgt deze discussie nog een interessant vervolg.

Weten welke series en films er deze week nieuws zijn op Netflix? Klik dan hier.

DeadlineWant

Reageer op artikel:
Netflix komt met messcherpe reactie op de klaagzang van Steven Spielberg
Sluiten