Steven Spielberg onthult zijn favoriete Marvel film (en kritiek)

Gisteren vatten we al voor je samen hoe half Hollywood de afgelopen weken afgaf op Marvel films. Martin Scorsese vergeleek de films met pretparken en concludeerde dat ze geen cinema zijn, en de regisseur achter The Godfather noemde de superheldenfilms zelfs verachtelijk. Nu reageert ook Steven Spielberg.

Steven Spielberg reageert op Marvel-controverse

Het zegt genoeg dat Disney CEO Bob Iger uiteindelijk vrij fel terugsloeg. Zijn reactie op de “bitchende regisseurs” was niet mals. Sindsdien heeft Scorsese een iets gematigder standpunt ingenomen en leek de boel wel bedaard te zijn.

Steven Spielberg is een van de weinige legendarische regisseurs die zich de afgelopen weken stil hield. Daar is nu verandering in gekomen, tijdens het Cannes Film Festival. Maak je geen zorgen, want de regisseur achter onder andere Jurassic Park en Jaws is een fan. Al wil ook Spielberg ook een ander type verhalen dan de superhelden-cliché’s op het witte doek zien:

“Ik hou van de Superman van Richard Donner, The Dark Knight, Christopher Nolan en de eerste Iron Man, maar [de] superheldenfilm die het meest indruk op mij maakte, is er een die zichzelf niet al te serieus neemt: Guardians of the Galaxy. Toen de vertoning voorbij was, vertrok ik met het gevoel iets nieuws in films te hebben gezien, zonder cynisme of angst om grimmig te zijn wanneer dat nodig was. Er is een verschil tussen helden en superhelden.

De held is een gewoon persoon die geconfronteerd wordt met een serieus feit en handelt om het te wijzigen. Een held is een persoon die, lopend door de straat, een auto in brand ziet en rent [om] de persoon te helpen die in de bestuurdersstoel zit, die klem zit in zijn gordel. [Een] superheld is een persoon die in dezelfde scène naar de auto zou vliegen en hem op zijn kop zou proberen te zetten en met zijn superkracht schudt, totdat de bestuurder eruit kan klimmen. Ik identificeer me meer met het eerste voorbeeld. Films over alledaagse helden. ”

De kern

Spielberg kraakt de films van Marvel dus niet af de Coppola-manier. Toch noemt hij vooral voorbeelden van unieke films, superheldenfilms die iets nieuws deden. Of hij voor de vele sequels, reboots en veilige team-ups is, is maar de vraag.

Uit zijn eerdere commentaar kun je opmaken dat hij het belangrijk vindt dat er een goed verhaal overblijft, ook als je de superhelden-laag weghaalt.  Dat hij met dat criterium in het achterhoofd voor Guardians of the Galaxy als favoriet kiest, is dan ook geen verrassing.

CB

Reageer op artikel:
Steven Spielberg onthult zijn favoriete Marvel film (en kritiek)
Sluiten