Redactie
Redactie Life 26/11/2018

Het ‘glazen’ Steve Jobs theater wint prestigieuze ‘engineering award’

The Institute of Structural Engineers heeft afgelopen vrijdag de winnaars van de Structural Awards 2018 bekend gemaakt. Het Steve Jobs Theater op de campus van Apple (Apple Park) heeft de award gewonnen voor Structural Artistry.

Volgens de organisatie van het prestigieuze instituut is deze categorie bedoeld voor gebouwen die het normale in het abnormale transformeren. Het Steve Jobs theater, of beter gezegd: de lobby van (het theater zelf bevindt zich onder de grond), wordt voornamelijk geprezen vanwege glazenconstructie en het wegwerken van kabels en pijpen in dit vrij onmogelijke gebouw.

steve jobs theater wint prestigieuze engineering prijs

Glazencilinder draagt gigantische dak van het Steve Jobs theater

“Het theater is het grootste gebouw in de wereld dat steunt op glas”, zo schreef de organisatie in het rapport. “Daarbij telt het theater het grootste dak van carbon dat ooit is gemaakt. Het dak bestaat uit 44 losse panelen. Al die panelen zijn op de bouwplaats omgetoverd tot één dak en is vervolgens op het gebouw gelift. Het dak weegt 80 ton en wordt ondersteund door de gigantische glazen, zeven meter hoge cilinder. Elk glazenpaneel bestaat uit vier platen van twaalf millimeter dik. Het is enkel en alleen de glazencilinder die het dak draagt.”

steve jobs theater wint prestigieuze engineering prijs
Je kunt je voorstellen dat het behoorlijk lastig is om in een volledig glazen, cirkelvormige muur de benodigde pijpen en bedrading weg te werken. De oplossing schuilt in de voegen tussen de glazenpanelen, zo weet de organisatie.

Tamina Canyon Crossing grote winnaar

De Tamina Canyon Crossing in Bad Ragaz (Zwitserland) was de grote winnaar van de avond. De brug werd geprezen voor z’n elegantie, eenvoud en efficiëntie. Vorig jaar was Apple’s Kunming Pavilion in China een van de geprezen gebouwen.
steve jobs theater wint prestigieuze engineering prijs steve jobs theater wint prestigieuze engineering prijs
Reageer op artikel:
Het ‘glazen’ Steve Jobs theater wint prestigieuze ‘engineering award’
Sluiten