Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 31 jan 2020
Leestijd: 3 minuten

Godfather in de ruimte: beelden Star Wars Underworld gelekt

Sinds de overname van Lucasfilm door Disney komen Star Wars fans niks tekort. Sterker nog, wellicht is de Grote Muis iets te hard van stapel gelopen met nieuwe projecten.

Terug naar de tekentafel

Het plan was om het recept achter Marvel Studios te recyclen en elk jaar een nieuwe film uit te brengen. Na de tegenvallende box office van Solo: A Star Wars Story werden de losstaande films die tussen de Skywalker Saga door zouden worden uitgebracht weer gecanceld.

Lucasfilm en Disney doen überhaupt een pas op de plaats. Even een pauze, om opnieuw terug naar de tekentafel te gaan en te bepalen hoe de toekomst van Star Wars eruit moet gaan zien. Gelukkig biedt The Mandalorian hoop: de Disney+ serie liet zien hoe sterk de franchise in serie-vorm uit kan pakken.

Star Wars: Underworld

Voor alle Disney gekte wilde de bedenker van de franchise het zelf proberen. George Lucas was al druk bezig met het ontwikkelen van een eigen live-action Star Wars serie. Dan hebben we het over Star Wars: Underworld.

Het moest een gangster drama worden dat werd vergeleken met The Godfather. De serie speelde zich af in de onderwereld van Coruscant, tussen Episode III – Revenge of the Sith en Episode IV – A New Hope. ‘

400 afleveringen en The Godfather

Lucas was ontzettend ambitieus: hij was van plan om 400 afleveringen te maken, en naar verluidt had hij al 100 scripts helemaal af. Lucasfilm producent Rick McCallum beschreef eerder het project als volgt:

“Het komt erop neer dat het net The Godfather is; de Empire is langzaam zijn macht in het universum aan het uitbreiden, terwijl in Coruscant, de hoofdstad, een groepje leiders in de onderwereld de controle hebben over alle drugs en prostitutie.”

Waar de films het vaak op safe spelen, wilde Lucas met Star Wars: Underworld juist gedurfde stappen zetten. In een van de eerste afleveringen zou een groep bandieten bijvoorbeeld ontdekken hoe je kunt tijdreizen, en die kennis gebruiken om terug in de tijd te gaan en ervoor te zorgen dat Darth Vader nooit aan de macht zou komen.

De losstaande verhalen moesten de ruimte bieden voor schrijvers om alle kanten op te gaan. Een andere aflevering ging bijvoorbeeld over Darth Vader die ondergronds zou gaan om de rebellen uit te roeien.

Test-footage eindelijk gelekt

Uiteindelijk is het project nooit van de grond gekomen, en bleef het bij test-footage, mede omdat het te duur was om de serie daadwerkelijk te produceren. Waar fans dachten dat ze nooit de kans zouden krijgen om er een blik op te werpen, is dat nu toch alsnog mogelijk. Testbeelden van zowel Underworld zelf als beelden van achter de schermen uit 2010 zijn namelijk op YouTube verschenen.

Meteen doet Star Wars: Underworld denken aan Blade Runner, op een volwassen en grimmige manier die in contrast staat tot wat Disney met de franchise heeft gedaan.

Toch nog een kans?

Een paar jaar na deze overnames nam Disney Lucasfilm over, en gingen de plannen de ijskast in. Toch is er volgens Lucasfilm president Kathleen Kennedy nog een kans dat het project weer opgepakt gaat worden:

“Interessant genoeg is iets waar we veel tijd aan hebben besteed, het doorlezen van het materiaal dat hij heeft ontwikkeld. Het is iets dat we heel graag willen verkennen. En je had de game 1313, dat was … ongelooflijk. Dus onze houding is dat we dat soort dingen niet weg willen gooien. Het is goud. En het is iets waar we veel tijd aan besteden om te kijken, het door te nemen, te bespreken en we kunnen die dingen heel goed verder ontwikkelen. Dat willen we zeker. “

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.

Reageer op artikel:
Godfather in de ruimte: beelden Star Wars Underworld gelekt
Sluiten