Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 5 nov 2020
Leestijd: 3 minuten

De antwoorden: Star Wars-boek onthult eindelijk wie Snoke echt is

De meest recente Star Wars-trilogie kun je gerust een rommeltje noemen. Dat Disney, het bedrijf achter het briljant geplande Marvel Cinematic Universe, op zo’n manier films slordig aan elkaar vast plakt is nog steeds verbazingwekkend. Daardoor hebben fans nog steeds een grote vraag: wie is Supreme Leader Snoke en hoe is hij ontstaan?

Je kent het kinderspelletje vast: je vouwt een papiertje dubbel, en tekent bijvoorbeeld het hoofd van een poppetje. Vervolgens draai je het papiertje om, waardoor de ander niet ziet wat je getekend hebt en er een torso onder tekent. Vervolgens kan de derde persoon er zonder voorkennis benen onder tekenen. Met een hilarische Frankenstein als resultaat.

Snoke: enorme anti-climax

Zo voelde de sequel-trilogie van Disney ook aan. Maar dan niet hilarisch. De films hadden absoluut interessante verhaallijnen en sterke momenten, maar met elk opvolgende deel ging de desbetreffende regisseur opeens weer zijn eigen plan trekken.

Hetzelfde geldt voor Snoke, de grote bad guy die in The Force Awakens werd geïntroduceerd. Om, als een anti-climax, meteen geschrapt te worden in The Last Jedi. Regisseur Rian Johnson wilde focussen op Rey en Kylo Ren. De schurk die opgebouwd werd als een enorme bedreiging voor de helden, werd vrij gemakkelijk afgeserveerd.

Vervolgens leek die trade-off de moeite waard: nu kon immers Kylo Ren de troon bestijgen, gesteund door zijn Knights of Ren. Ook al zo’n veelbelovend element dat uiteindelijk amper gebruikt is. Alsof men achter de schermen tig opties wilde openhouden voor de cliché grote climax met een superschurk, maar vervolgens toch voor de slappe optie werd gekozen: Darth Sidious leeft! Althans, een kloon van de beste man.

Star Wars-boek biedt antwoorden

Allemaal leuk en aardig, maar daardoor hebben de films nooit antwoord gegeven op de vraag waar fans nu al jaren mee zitten: wie is Supreme Leader Snoke?

We hebben al vele theorieën voorbij zien komen. Snoke is Darth Plagueis, Mace Windu zelfs Darth Vader passeerden de revue. Een andere kanshebber was Gallius Rax, een geheime opvolger van Darth Sidious wiens verhaallijn een grote rol speelde in de Aftermath-boeken.

Gelukkig biedt een gloednieuw Star Wars-boek nu soelaas. Dan hebben we het over The Star Wars Book, een soort encyclopedie vol personages, voertuigen en planeten uit het omvangrijke universum van George Lucas.

Marionet van Darth Sidious

Enthousiaste fans zijn het boekwerk meteen door gaan spitten, en stuitten daar tot hun grote verbazing eindelijk op meer duidelijkheid:

“Het is mogelijk dat Snoke zelf zijn ware aard niet kent. Snoke is een strandcast – een kunstmatig genetisch construct bedacht door de herrezen Darth Sidious om zijn proxy-machthebber te zijn. Snoke heeft een vrije wil, maar zijn acties en doelen worden nog steeds georkestreerd door Palpatine. ”

De ultieme controle

Dat verklaart hoe zo’n ogenschijnlijk oud wezen al die tijd in de boeken en films onzichtbaar is geweest. Snoke is waarschijnlijk gecreëerd tussen Return of the Jedi en The Force Awakens. Overigens spreekt deze verklaring tegen wat Lucasfilm eerder beweerde: dat hij de opkomst en de val van het Galactic Empire heeft meegemaakt.

Het is dus duidelijk dat de ideeën en plannen voor Snoke tijdens het maken van de filmtrilogie regelmatig zijn veranderd. Maar goed, die conclusie konden we al trekken sinds The Last Jedi. Nu weten we echter wel zeker dat Snoke inderdaad een marionet van Palpatine was, die zo van afstand zijn macht kon uitoefenen.

Hoe ver die controle gaat, konden we zien in de The Rise of Kylo Ren-comics. Daarin spreekt Sidious letterlijk woorden die vervolgens uit de mond van Snoke komen. Ironisch genoeg was het juist een van George Lucas’ originele plannen om als plottwist te serveren dat Palpatine zelf simpelweg een marionet is van de bureaucraten van de Empire.

De antwoorden: Star Wars-boek onthult eindelijk wie Snoke echt is
Sidious praat door Snoke in The Rise of Kylo Ren (Bron: Lucasfilm / Disney)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

CBR

Reageer op artikel:
De antwoorden: Star Wars-boek onthult eindelijk wie Snoke echt is
Sluiten