Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 23 dec 2019
Leestijd: 2 minuten

Star Wars: The Rise of Skywalker scoort en incasseert klappen in bioscoop

Het was altijd al duidelijk dat Star Wars: The Rise of Skywalker een megabedrag binnen zou gaan harken in de bioscoop. De afsluiter van de Skywalker Saga kan alleen al op nostalgie teren. Nu de eerste cijfers binnen zijn, kunnen we de balans opmaken.

Star Wars: The Rise of Skywalker

Heeft Disney opnieuw een megahit in handen? Na vernietigende recensies van critici was het even de vraag of men nog massaal een ticket zou gaan kopen. Het antwoord is overduidelijk ‘ja’, want The Rise of Skywalker heeft een ijzersterk eerste weekend achter de rug.

In Amerika werd er 176 miljoen dollar opgehaald, en internationaal staat de teller nu op 374 miljoen dollar. Dat is voor de meeste studio’s een score waar je enkel van kunt dromen, maar als het om Star Wars gaat valt het eigenlijk tegen.

Tegenvallende recordscore

The Force Awakens haalde in 2015 in dezelfde periode 248 miljoen op in Amerika, en The Last Jedi moest het in 2017 met 220 miljoen doen. Je hoeft echter geen medelijden met Disney en Lucasfilm te hebben, want The Rise of Skywalker heeft desalniettemin een van de beste openings van dit jaar.

Tevens is het de op twee na grootste opening ooit in december. Je raadt het al, na The Force Awakens en The Last Jedi. Analist Jeff Bock vat de situatie treffend samen:

“Rise of Skywalker kan niet in de buurt komen van The Last Jedi, maar goed, dat is een probleem dat elke andere studio graag zou willen hebben. Het feit dat dit niet het sterkste deel is en dat het nog steeds een bizar bedrag binnenhaalde, laat zien wat voor cash cow Star Wars is. Nergens anders in Hollywood vind je zo’n fanbase.”

China doet pijn

Toch zullen ze bij Disney lichtelijk balen, vooral vanwege China. Die markt is steeds belangrijker voor Hollywood. Sterker nog, steeds meer films draaien break-even door China. Het is dan ook van belang dat Star Wars-films daar scoren, zodat Disney in de toekomst die opgebouwde nostalgie kan benutten voor nieuwe films.

Je voelde ‘m al aankomen: dat is nou niet bepaald gelukt met The Rise of Skywalker. De film heeft daar in het eerste weekend slechts 12 miljoen dollar opgehaald. Dat is een stuk minder dan de vorige delen, en die scoorden al matig:

  • The Force Awakens: 124 miljoen dollar
  • Rogue One: 69 miljoen dollar
  • The Last Jedi: 42.5 miljoen dollar
  • Solo: A Star Wars Story: 16.4 miljoen dollar

Analisten vrezen dat The Rise of Skywalker met moeite in China de 20 miljoen dollar zal passeren, een absurd slechte score voor zo’n gigantische markt. Ironisch genoeg scoorde zelfs Knives Out daar beter, de nieuwste film van The Last Jedi regisseur Rian Johnson. Hetzelfde geldt voor andere veel kleinere films.

Het is een goed voorbeeld van hoe belangrijk de culturele impact en nostalgie zijn die gepaard gaan met Star Wars in het Westen. Zonder die laag heeft Disney het erg moeilijk in China, waar men simpelweg niet al decennia aan Star Wars-nostalgie heeft opgebouwd.

?Lees ook onze recensie van Star Wars: The Rise of Skywalker!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

THRVariety

Reageer op artikel:
Star Wars: The Rise of Skywalker scoort en incasseert klappen in bioscoop
Sluiten