Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 2 mrt 2020
Leestijd: 4 minuten

Bingo! Star Wars boek legt eindelijk uit hoe Emperor Palpatine terugkeerde

Star Wars: The Rise of Skywalker was een overdonderende achtbaanrit. Je merkte als kijker duidelijk dat J.J. Abrams net iets teveel eindjes aan elkaar moest knopen om de Skywalker Saga op een bevredigende manier tot een einde te brengen. Daardoor was er amper tijd om grote vragen te beantwoorden zoals: hoe is Emperor Palpatine teruggekomen?

Opeens was hij er weer, Emperor Palpatine. Terwijl hij toch echt al een zekere dood tegemoet leek te gaan in de originele filmtrilogie. Waar The Rise of Skywalker niet echt uitlegt hoe Palpatine weer tot leven is gewekt, doet de officiële boekversie dat gelukkig wel.

Star Wars: The Rise of Skywalker boek

De boeken die Lucasfilm uitbrengt zijn net zo canon als de films. Oftewel, ze vullen vaak gaten tussen films in, en bieden daarmee context voor fans. Rae Carson kreeg de eer om The Rise of Skywalker in boekvorm te schrijven. Daardoor kan ze een aantal belangrijke plotholes invullen. Want als een Star Wars film die heeft, dan is het The Rise of Skywalker wel.

Het boek komt officieel pas op 17 maart uit, maar tijdens een conferentie in Chicago werden afgelopen weekend al een paar exemplaren verkocht. Je raadt het al: een flink aantal passages zijn al online verschenen, inclusief de beloofde context rondom de terugkeer van Palpatine!

De terugkeer van Emperor Palpatine

Het boek bevestigt inderdaad dat de geest van de Emperor is overgebracht naar een kloonlichaam. Wanneer Kylo Ren op Exegol aankomt en Palpatine ontmoet, kijkt hij aandachtig naar de machines waaraan Palpatine fysiek is gehecht, en herkent het uit de tijd dat hij de Clone Wars bestudeerde. Hij concludeert vervolgens dat de duistere geest van Palpatine te sterk is voor het kloonlichaam:

“All the vials were empty of liquid save one, which was nearly depleted. Kylo peered closer. He’d seen this apparatus before, too, when he’d studied the Clone Wars as a boy. The liquid flowing into the living nightmare before him was fighting a losing battle to sustain the Emperor’s putrid flesh.”

“What could you give me?” Kylo asked. Emperor Palpatine lived, after a fashion, and Kylo could feel in his very bones that this clone body sheltered the Emperor’s actual spirit. It was an imperfect vessel, though, unable to contain his immense power. It couldn’t last much longer.”

Kloonlichaam en Dark Empire

De Palpatine die we in de film zien is dus wel de originele, maar enkel in de vorm van zijn geest. Zijn echte lichaam is inderdaad verwoest in de originele filmtrilogie.

Het concept dat Palpatine een kroonlichaam gebruikt is niet nieuw. Sterker nog, daarmee lijken de schrijvers van The Rise of Skywalker goed gekeken te hebben naar de rijke geschiedenis van het Expanded Universe. Dat zijn alle boekenseries die Disney na de overname van Lucasfilm als niet langer canon heeft verklaard.

Nu zijn het enkel legendes, geen officiële en waargebeurde verhalen. Daaronder valt ook Dark Empire, een miniserie van Tom Veitch waarin Palpatine terugkeert. Ook daar wordt zijn geest gemigreerd naar een kloonlichaam, en stuurt hij een leger van superwapens aan. In die serie kan het kloonlichaam echter wel de geest aan, in tegenstelling tot in The Rise of Skywalker.

George Lucas

George Lucas was groot fan van Dark Empire, en bevestigde eerder al in een interview dat de verhalen van Tom Veitch erg lijken op zijn eigen plannen voor een sequel trilogie. Sterker nog, Lucas gaf alle Lucasfilm medewerkers een exemplaar als kerstcadeau.

Tot een bepaalde extent was dit dus altijd al de kant die de Star Wars films op zouden gaan. J.J. Abram’s keuze om het kloonlichaam te laten vergaan is een passende: in de films heeft de Dark Side altijd een soort verrottend effect op lichamen. Daardoor zien veel Sith er uit als halve kadavers.

Pure noodzaak

Als Palpatine de sterkste Sith is, dan is met meer dan logisch dat een kloonlichaam zijn immense kracht niet aan kan. Het boek legt uit dat de Emperor lang heeft gewacht op zijn kans om de macht te grijpen, maar hij geen andere keuze had dan zichzelf te onthullen.

Zijn kloonlichaam liet hem volledig in de steek, de Sith krachten die hem genazen werkten niet meer en hij had een nieuw lichaam nodig. Zijn confrontatie met Rey en Kylo was dus pure noodzaak. Dat The Rise of Skywalker die context niet op het witte doek over kon brengen, is eigenlijk zonde.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Bingo! Star Wars boek legt eindelijk uit hoe Emperor Palpatine terugkeerde
Sluiten