Star Wars boek onthult exact hoe Palpatine Return of the Jedi overleefde

Van elke Star Wars-film komt ook een boek uit. Dat is vooral in het geval van de meest recente trilogie een zegen. Disney vertelt op zo’n rap en soms ronduit verwarrend tempo een verhaal dat er een hoop gaten en vraagtekens overblijven. Zoals: hoe heeft Palpatine zijn ‘dood’ in Return of the Jedi overleefd?

Oftewel, hoe kan het dat Palpatine terug kon keren in Star Wars: The Rise of Skywalker? Afgelopen week kwam de boekversie van die film ook in Nederland uit. Voor de release van The Rise of Skywalker speculeerden fans maandenlang over hoe het toch kon dat Palpatine nog leefde.

Hoe overleefde Palpatine Return of the Jedi?

Was het een stukje misleiding? Een andere Sith die zijn stem na doet? Het antwoord was nadat de film uitkwam toch echt dat Emperor Palpatine nog steeds leefde. Helaas besteedde regisseurs J.J. Abrams in de al overvolle film amper tijd aan het verklaren van hoe dat kan.

Maar goed, gelukkig hebben we het boek nog. Verderop in het boek, tijdens de scène waarin Rey net doet alsof ze deelneemt aan het ritueel van de Sith, heeft auteur Rae Carson een passage geschreven waarin ze een visioen krijgt. Rey krijgt een kijkje in het verleden van Palpatine, beginnende met het moment waarop hij ter dood veroordeeld in de schacht van de Death Star belandt.

Star Wars boek geeft antwoord

Het moment in Star Wars: Return of the Jedi waarvan we decennia lang dachten dat we Palpatine dood hadden zien gaan. Toch blijkt dat geen sterf-scène te zijn:

“Plagueis had not acted fast enough in his own moment of death. But Sidious, sensing the flickering light in his apprentice, had been ready for years. So the falling, dying Emperor called on all the dark power of the Force to thrust his consciousness far, far away, to a secret place he had been preparing. His body was dead, an empty vessel, long before it found the bottom of the shaft, and his mind jolted to a new awareness in a new body – a painful one, a temporary one.”

Tijdens het vallen gebruikte de Emperor dus de Force om zijn bewustzijn, zijn geest, naar een geheime plek te verplaatsen die hij al had voorbereid. Al jaren van tevoren had Sidious, Palpatine dus, blijkbaar al door wat er met Darth Vader aan de hand was. Ja, zijn lichaam was na die val uit Return of the Jedi dood, maar zijn geest leefde nog.

Tragisch

Het blijft voelen alsof Disney krampachtig achteraf een verklaring heeft bedacht, maar deze plottwist past wel in het grotere plaatje. Palpatine was immers altijd in de films al een personage dat vooruit dacht, dat plannen smeedde, die dingen zag gebeuren die anderen niet doorhadden.

Het maakt het einde van Return of the Jedi achteraf gezien des te tragischer: de rebellen waren aan het feesten op Endor alsof ze gewonnen hadden, maar stiekem was het slechts een tijdelijke zege, want Palpatine had simpelweg de volgende fase van zijn plannen in gang gezet.

?Lees ook hoe het boek uitlegde wat de kus tussen Rey en Kylo betekende

? En check de trailer voor het tweede seizoen van Star Wars serie Galaxy of Adventures

Reageer op artikel:
Star Wars boek onthult exact hoe Palpatine Return of the Jedi overleefde
Sluiten