Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 5 mrt 2020
Leestijd: 3 minuten

Officieel Star Wars-boek onthult laatste woorden Kylo Ren en betekenis kus

Toen J.J Abrams als regisseur op The Rise of Skywalker werd gezet had moest hij op hoog tempo de koers wijzigen. De releasedatum van de Star Wars film naderde, de epische finale van de Skywalker Saga.

Oftewel, de lat lag hoog. Met The Last Jedi werden de verhaallijnen die J.J. Abrams met The Force Awakens had gestart afgekapt, genegeerd of een totaal andere kant op gegooid.

Star Wars: The Rise of Skywalker

Met die ontspoorde trein op zijn bord moest de regisseur op de een of andere manier binnen (te) korte tijd een finale zien te breien aan meer dan veertig jaar aan films. Succes!

Ongeacht wat je van het uiteindelijke The Rise of Skywalker vond kun je er eigenlijk niet omheen dat de film gaten liet vallen. Het verhaal werd op zo’n achtbaan-tempo verteld dat er geen tijd was om elke ontwikkeling uit te leggen, om bij elke plottwist stil te staan.

Gelukkig hebben we de officiële boeken nog. Later deze maand komt de officiële novelization uit van The Rise of Skywalker. De eerste exemplaren zijn echter al verkocht tijdens een conferentie voor fans.

Daardoor duiken er online steeds meer passages op. Eerder deze week kwamen we er al achter hoe Emperor Palpatine terugkeerde, een plottwist waar The Rise of Skywalker amper uitleg bij gaf.

Dit keer is een ander detail online opgedoken. In The Force Awakens werden Kylo Ren en Rey geïntroduceerd, respectievelijk de antagonist en de protagonist van de nieuwe trilogie.

Ze beleefden in de films hun eigen avonturen, maar telkens weer wist de Force ze bij elkaar te brengen. Vanaf het begin hintte J.J. Abrams naar die band, met als hoogtepunt de samenwerking tussen de twee in The Rise of Skywalker.

De laatste woorden van Kylo Ren

Uiteindelijk offert Ben Solo, zoals Kylo Ren eigenlijk heet, zijn leven op om Rey te redden. Tussen het moment dat hij terugkeerde naar de goede kant van de Force en zijn dood kreeg Ben echter op het witte doek geen kans om met Rey te praten.

In het boek wordt het duidelijk dat de twee elkaar (gelukkig) wel nog hebben gesproken. Dit waren de laatste woorden van Ben Solo, oftewel Kylo Ren:

“A voice came to her through the Force, clear and strong. ‘I will always be with you,’ Ben said,” aldus het boek. “She smiled. Let the truth of it wash over her. ‘No one’s ever really gone,’ she whispered.” 

Star Wars: The Rise of Skywalker
Bron: Bron: Lucasfilm

Romantische kus?

Een ander controversieel moment in de film is de kus tussen Kylo en Rey. De film liet het aan de interpretatie van de kijker over of dat een romantisch moment was of niet. Veel fans vonden het jammer dat er zo’n cliché in gestopt moest worden.

Gelukkig lijkt het boek te benadrukken dat de kus een dankbetuiging was, geen romantische plottwist:

“His heart was full as Rey reached for his face, let her fingers linger against his cheek. And then, wonder of wonders, she leaned forward and kissed him. A kiss of gratitude, acknowledgement of their connection, celebration that they’d found each other at last.

But then she drew back, concern on her face. She could feel him growing cold.

Ben smiled at her.”

Dat komt overeen met wat J.J. Abrams zelf over dat moment heeft gezegd. Volgens de regisseur stond de kus niet eens in het script, en kwam men op het idee tijdens de opnames. Dat wijst er verder op dat het geen romantisch subplot of plottwist is die al op de planning stond.

Ach, de Star Wars franchise is niet vreemd van merkwaardige kussen. Denk immers aan het moment dat Leia Luke een volle zoek op de mond gaf om Han jaloers te maken, in The Empire Strikes Back. Dat de twee broer en zus waren had George Lucas op dat moment nog niet besloten…

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

MovieWeb

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.

Reageer op artikel:
Officieel Star Wars-boek onthult laatste woorden Kylo Ren en betekenis kus
Sluiten