De Star Wars films op Disney+ zijn niet de films die je al kende

Je zou denken dat Star Wars films altijd exact hetzelfde zijn, waar je ze ook kijkt. Anno 2019 is het echter vrijwel onmogelijk om de originele trilogie te zien zoals de films origineel in de bioscoop vertoond werden. George Lucas heeft in de loop der jaren namelijk meer aan de films gesleuteld dan je zou denken.

Star Wars: nooit hetzelfde

Nieuwe scènes, special effects, nieuwe personages die opeens op de achtergrond langslopen. Lang niet elke verandering was en is ook een verbetering, helaas. Daardoor zijn er complete documentaires, Twitter-accounts en websites gewijd aan het bijhouden van alle versies.

Er zijn zelfs fans die jarenlang werken aan hun eigen ‘perfecte’ edits, waarbij duizenden euro’s worden gestoken in het vinden en scannen van de originele tapes. Alles met maar één doel: zo dicht mogelijk in de buurt van de originele Star Wars films komen.

Disney+ edits

De Star Wars films zijn nu dus ook op Disney+ te vinden, stuk voor stuk in 4K en met Dolby Vision HDR en Atmos. Ook is het originele 20th Century Fox intro terug. Top, maar oplettende fans hebben nu al gespot dat het om nieuwe versies van de films gaat. Ja, dat lees je goed: George Lucas heeft opnieuw aan de films gesleuteld. Het gaat om aanpassingen die hij vlak voor Disney’s overname deed.

Voor we in die nieuwe edits duiken, is het ook goed om te melden dat het hier om de Special Editions van de Star Wars films gaat. Zo verving Lucas bijvoorbeeld aan het eind van de vorige eeuw een aantal practical effects door CGI. Oftewel, fysieke oplossingen voor filmmagie werden vervangen door met de computer gegenereerde beelden. Je raadt het al: die computerbeelden ogen anno 2019 gedateerder dan de charmerende fysieke effecten.

Oordeel zelf

Een casual kijker zal daar geen last van hebben, maar puristen moeten hun heil dus elders zoeken. Maar goed, wat heeft Ome Lucas dan nu weer aangepast? Het gaat om de ondertussen iconische confrontatie tussen de bounty hunter Greedo en Han Solo, in de Mos Eisley Cantina.

In de 4K-versie van A New Hope heeft Greedo opeens extra tekst, zonder ondertiteling nota bene. Na zijn nieuwe tekst schieten de twee op elkaar, maar in deze edit schieten ze daadwerkelijk tegelijkertijd. Fans hebben het zelfs per frame geanalyseerd. Dat is een belangrijk verschil, want de discussie “who shot first?” woedt al jaren. Afhankelijk van welke versie je kijkt kan het verschillen wie als eerste begint te schieten.

Hier zie je de scène uit de Special Edition uit 1997:

Greedo Shoots First – A New Hope (1997 Special Edition)

Yeah, this addition sucks. The only reason I’m uploading it is because the 1997 version is a bit different from the current DVD/Blu-rays, in which the shootout is slowed down a bit. Footage from the ’97 VHS is so rarely found online, I feel even this was worth posting.

Hier is de Special Edition uit 2004 te zien, vergeleken met het origineel:

star wars 1977 v.s 2004(Han and Greedo)

I made this video because i was board and i had the 2004(widescreen) version and the 1977 (1984 tape) version…I will do more of these videos with empire and jedi…(once i get them.)

Dit is de nieuwe versie van Disney+, waarin de twee tegelijkertijd schieten en er bovendien shots zijn verwijderd en een explosie is toegevoegd:

Star Wars Visual Comparisons on Twitter

Oh my god. This is not a joke. https://t.co/RMkh7Blg7D

Verbeteringen en documentaire

Gelukkig zijn er ook een hoop positieve veranderingen, die stuk voor stuk door het bovenstaande Twitter-account worden geanalyseerd. Zo zijn de kleuren volgens de experts een stuk beter dan vorige releases, hebben de woestijn-shots nu veel meer detail en zijn de lighsabers accurater.

Benieuwd naar de wondere wereld achter hoe Star Wars is ontstaan en de duizenden veranderingen? Check dan deze fantastische documentaire op Disney+.

Reageer op artikel:
De Star Wars films op Disney+ zijn niet de films die je al kende
Sluiten