13 verhalen die je als Mandalorian-fan absoluut niet mag missen

Ben je ook in een zwart gat gevallen na The Mandalorian? Het duurt nog even voordat Disney de volgende Star Wars-serie voor je klaar heeft staan. Heb je toch al trek in meer? Dan staan er talloze boeken op je te wachten waarin niet alleen je vragen rondom de serie beantwoord worden, maar die ook nog eens meer diepgang bieden.

De officiële Star Wars-boeken zijn bijzonder omdat ze net zo belangrijk zijn als de films (en nu dus series). De films en series laten een hoop gaten vallen, vragen zonder antwoorden, die vervolgens in de boeken wel beantwoord worden. Die verhalen maken net zo goed deel uit van de contuïniteit als de films.

De wondere wereld van Star Wars-boeken

Sterker nog, een aantal van de beste Star Wars-verhalen, vechtscènes en personages zijn in de boeken te vinden. Plus: schrijvers hebben daarin wel de tijd om dieper in allerlei aspecten van de Force, Lightsabers en de Empire te duiken. Meer diepgang, fantastische verhalen en spectaculaire actie, wat wil je nog meer?

We hebben dertien boeken op een rijtje gezet die zeker het checken waard zijn voor fans van The Mandalorian, om allerlei verschillende redenen.

Legends, canon en non-canon?!

Goed om te weten is dat er voor de overname door Disney meer dan 150 Star Wars-boeken bestonden. Om orde te scheppen besloot Disney alle boeken als Legends te verklaren. Non-canon dus. Verhalen, geen officiële geschiedenis.

Sindsdien zijn er weer nieuwe boeken uitgekomen die wel canon zijn, en dus wel meetellen. Met de verhalen uit die boeken moeten de nieuwe films en series rekening houden. Die gebeurtenissen zijn dus… echt gebeurd. Ook in de wereld van Mando. Alles wat non-canon is, is letterlijk een legende. Fictie dus. Ook binnen de wereld van Baby Yoda en Moff Gideon.

Ons advies: trek je er niks van aan of een boek wel of niet canon is. Want of het nou officieel meetelt met het overkoepelende Star Wars-verhaal, het zijn stuk voor stuk nog steeds fantastische boeken en verhalen. Dat het officieel niet gebeurd is binnen het universum dat je kent van de films, mag de pret niet drukken. Voor de duidelijkheid hebben we wel bij elk boek neergezet of het boek canon is. Zo kun je zelf beslissen of je binnen de lijntjes van Disney wilt blijven.

Boeken voor na The Mandalorian

Klaar voor meer epische Star Wars-avonturen? Daar gaan we!

Luke Skywalker and the Shadows of Mindor

We hebben in de canon-films en series helaas Luke Skywalker veel te weinig in zijn prime gezien. We zien hem pas echt terug in The Last Jedi, waarin het al een oude man is. Gelukkig bieden de vele Star Wars-boeken over hem soelaas. Luke Skywalker and the Shadows of Mindor speelt zich vlak na de dood van Darth Vader af. Restanten van de Empire richten grote schade aan, waaronder een gevaarlijke factie die wordt geleid door een Sith Chieftan op de planeet Mindor. Luke Skywalker leidt de aanval om de factie te stoppen voordat deze te machtig wordt.

Terwijl de helden van de rebellie hun aanval op Mindor beginnen, realiseren ze zich dat hun tegenstander geen loze dreiging is. De Sith Chieftan keert terug uit ballingschap in de nasleep van de dood van de emperor en blijkt een zeer machtige vijand te zijn. Een kijkje in hoe de wereld van na Return of the Jedi er voor de overname door Disney uitzag, met een heldenrol voor Luke. Ook tof: het boek is in de eerste persoon geschreven, dus je krijgt een fascinerend kijkje in zijn hoofd.

Canon: nee

Klik hier voor actuele prijs

13 Star Wars-boeken om te lezen na The Mandalorian
(Bron: Disney)

Star Wars: Aftermath-trilogie

The Mandalorian speelt zich vlak na Star Wars: Return of the Jedi af. De serie laat goed zien dat een gigantisch apparaat zoals de Empire niet binnen een week verdwijnt. De dood van Darth Vader en de vernieting van de tweede Death Star waren helaas pas het begin. Restanten van de Empire doen er alles aan om macht naar zich toe te trekken.

De Aftermath-trilogie duikt in de oorlogen tussen de rebellen en de restanten van de Empire, en laat tevens in het derde deel ook zien hoe Palpatine de basis legde voor zijn terugkeer in The Rise of Skywalker. Ook tof: Cobb Vanth, uit de eerste aflevering van The Mandalorian seizoen twee, speelt ook een rol in deze boeken!

Canon: ja

Klik hier voor actuele prijs

13 Star Wars-boeken om te lezen na The Mandalorian
(Bron: Disney)

Bounty Hunter Wars-trilogie

Dankzij The Mandalorian is Boba Fett weer helemaal terug. In de originele films speelde de premiejager een kleine rol, maar fans waren zo weg van het personage dat hij eigen boeken, comics en videogames kreeg. Het hoogtepunt daarvan is de Bounty Hunter Wars-trilogie.

Darth Vader en consorten hebben een plan om de Bounty Hunters Guild uit te schakelen: de leden op elkaar loslaten. Alleen de sterksten zullen overleven, om vervolgens door de Empire ingezet worden om de rebellen uit te schakelen. De onafhankelijke en meedogenloze Boba Fett springt op de kans om zijn rivalen uit te schakelen, maar komt er al snel achter dat er vals wordt gespeeld. Intrige om je vingers bij af te likken.

Klik hier voor actuele prijs

Canon: ja

13 Star Wars-boeken om te lezen na The Mandalorian
(Bron: Disney)

Ahsoka

Fans werden op hun wenken bediend met het live-action-debuut van Ahsoka. Hopelijk ben je al aan The Clone Wars en Rebels begonnen, waarin de Jedi een grote rol speelt. Er is ook een canon-boek over haar geschreven. Na Order 66 moeten overlevenden van de Jedi Purge onopgemerkt door de melkweg zien te navigeren.

Het is een jaar geleden dat Ahsoka Tano de republiek zag vallen, en ze zal weer opieuw moeten beginnen. Dit boek dicht het gat tussen The Clone Wars en Rebels. Aanrader dus als je van plan bent die series te gaan bingen na The Mandalorian.

Canon: ja

Klik hier voor actuele prijs

13 Star Wars-boeken om te lezen na The Mandalorian
(Bron: Disney)

Bloodline

Naast The Mandalorian weten we relatief weinig over de periode tussen de originele trilogie en Star Wars: The Force Awakens. Waar komt de First Order opeens vandaan? Het zijn vragen die de films nooit hebben beantwoord, maar dit boek biedt gelukkig soelaas. Na de val van de Empire wordt de senaat opgesplitst in de populistische en de centristische partijen. Beiden willen de Republiek te herstellen, hoewel ze hun tegengestelde opvattingen niet terzijde kunnen schuiven.

Leia het zinloze gekibbel in de Senaa zat en besluit voor haar pensioen nog op een laatste missie te gaan. De corruptie en chaos waarop ze vervolgens stuit, legt de basis voor de gebeurtenissen in The Force Awakens. Giet een Star Wars-sausje over House of Cards, voeg er een flinke scheut actie aan toe en je hebt Bloodline.

Canon: ja

Klik hier voor actuele prijs

13 Star Wars-boeken om te lezen na The Mandalorian
(Bron: Disney)

Thrawn-trilogie

Ahsoka noemt in de aflevering waarin ze Grogu ontmoet de naam van degene waarnaar ze op zoek is: Thrawn. Dat is een briljante oorlogsstrateeg van de Empire, en na Darth Vader met afstand de beste schurk uit de Star Wars-geschiedenis. Maak kennis met wat volgens veel fans de best geschreven Star Wars-boeken zijn: de Thrawn-trilogie. Timothy Zahn kreeg de kans zijn schurk terug te brengen met nieuwe canon-boeken, nadat zijn originele boeken over Thrawn door Disney werden geschrapt.

Volg hoe de jonge alien zich een weg omhoog werkt binnen het machtige miltaire apparaat van de Empire en ontdek waarom hij zo geliefd is onder fans. Thrawn speelt tevens een belangrijke rol in de animatieserie Star Wars: Rebels en komt naar verluidt terug in de Ahsoka-serie die naar Disney+ komt. Oftewel: verplicht leesvoer! Bijzonder tof aan dit boek is dat je eindelijk een keer de strijd vanaf de kant van de Empire te zien krijgt.

Canon: ja

Klik hier voor actuele prijs

13 Star Wars-boeken om te lezen na The Mandalorian
(Bron: Disney)

The High Republic: Light of the Jedi

Begin 2021 trapt Disney een compleet nieuw tijdperk in het universum van Star Wars af: The High Republic. Light of the Jedi is het eerste van vele geplande boeken, comics en naar verluidt zelfs films. Light of the Jedi speelt zich tweehonderd jaar voor The Phantom Menace af.

In het tijdperk van de glorieuze High Republic, worden de nobele en wijze Jedi Knights geconfronteerd met een bedreiging voor zichzelf, de melkweg en de Force… Als je de Jedi Order op hun hoogtepunt wilt zien, in plaats van de fragiele staat die je van de films kent, dan is dit een boek om naar uit te kijken.

Canon: ja

Klik hier voor actuele prijs

13 Star Wars-boeken om te lezen na The Mandalorian
(Bron: Disney)
Reageer op artikel:
13 verhalen die je als Mandalorian-fan absoluut niet mag missen
Sluiten