Fusie compleet: Star Trek kan eindelijk een echte Marvel-killer worden

Star Trek kan eindelijk Marvel achterna, en hoe! Als kijker en/of lezer hoeven we ons gelukkig niet druk te maken om de gecompliceerde wereld van filmrechten en deals. Neem bijvoorbeeld Spider-Man: dat is een personage uit de comics van Marvel, maar de filmrechten zijn in handen van Sony.

Star Trek weer onder een dak

Daardoor duurde het zo lang voor onze grote spinnenvrind in de films opdook. Marvel was rond de eeuwwisseling genoodzaakt om de rechten voor zijn populairste personages te verpatsen om een naderend faillissement te voorkomen. Pas recentelijk sloten Sony en Marvel Studios een deal waardoor het personage gebruikt mocht worden in de Avengers films.

Een vergelijkbare dynamiek weerhoudt een andere mega-franchise ervan om volledig los te gaan: Star Trek. Weerhield, moeten we eigenlijk zeggen. De Amerikaanse giganten CBS en Viacom gaan namelijk samen, waardoor alle rechten omtrent de science-fiction franchise voor het eerst in 13 jaar weer onder één dak vallen. Films, series, personages, spin-offs: alles.

De studio’s hebben dat zelf ook door, en willen geen seconde verspillen in het lessen trekken uit de strategie van Marvel. Tegenover investeerders liet ViacomCBS baas Bob Bakish weten dat hij grote plannen heeft voor onder andere Star Trek. Daarbij wijst hij op “grote potentie op alle platformen van beide bedrijven.”

De gloednieuwe CBS CEO Joe Ianniello voegde daar aan toe dat een “Internationale invalshoek en schaal steeds belangrijker worden.” Eens in de paar jaar een film en verder niks voldoet dus niet meer. In een wereld vol streamingdiensten, bioscopen en televisiezenders moet je overal zijn. De resulterende gigant die uit de fusie ontstaat kan als geen ander daarop inspelen.

De jacht op Marvel

Anno 2019 wil elke entertainmentgigant een groot gedeeld universum opzetten. Dat komt voornamelijk door het gigantische succes van Disney met het Marvel Cinematic Universe. Op Disney Plus krijgen belangrijke personages uit die films hun eigen series, en games zijn in de maak. Hetzelfde geldt voor Star Wars. Precies, de tegenhanger van Star Trek.

Star Trek is nog steeds een gigantisch merk, maar krijgt nu pas de kans om die reputatie te benutten. De achterstand in jaren is groot, maar hetzelfde geldt voor de potentie. Bovendien heeft Star Trek in tegenstelling tot Marvel al een gedeeld universum op televisie met Star Trek: Discovery. Die serie is een groot succes. Ook kijken we allemaal uit naar Star Trek: Picard.

Aan de filmkant blijft het angstvallig stil. Nadat Star Trek 4 gecanceld werd hebben we alleen gehoord dat Quentin Tarantino aan zijn eigen Star Trek werkt. Wellicht kan dat de aftrap zijn van een groots universum… Al hebben we liever in het geval van die film dat Tarantino gewoon lekker zijn eigen ding kan doen.

🤯Check ook: ‘Marvel heeft grootse plannen voor eigen James Bond’

Reageer op artikel:
Fusie compleet: Star Trek kan eindelijk een echte Marvel-killer worden
Sluiten