Sputnik: geprezen Russische sci-fi thriller gaat Alien achterna

Horrorfilms over de ruimtevaart focussen vaak op wat astronauten in de ruimte tegen kunnen komen. De mogelijkheden zijn immers eindeloos. Maar wat misschien nog veel enger is, is wat een ruimteschip mee terug naar de aarde zou kunnen nemen… Dat is de premisse van Sputnik.

Een science-fiction thriller van de Russische filmmaker Egor Abramenko. De film speelt zich in de jaren tachtig af en is duidelijk geïnspireerd door Ridley Scott’s Alien.

Sputnik

Vanwege haar controversiële methoden staat de jonge arts Tatiana Yurievna (Oksana Akinshina) op het punt haar medische vergunning te verliezen.

Haar carrière is echter misschien nog niet voorbij. Nadat ze is gerekruteerd door het leger, wordt Tatiana naar een beveiligde wetenschappelijke onderzoeksfaciliteit gebracht om een heel bijzonder geval te beoordelen.

Namelijk dat van Konstantin Sergeyevich (Pyotr Fyodorov), een kosmonaut die een mysterieus ruimte-ongeluk heeft overleefd en is teruggekeerd naar aarde met een unieke toestand.

Er leeft iets in hem dat zich pas laat in de nacht laat zien. Het leger heeft er snode plannen voor. Tatiana wil voorkomen dat Konstantin wordt vermoord. En het schepsel zelf gedijt op vernietiging…

Positieve recensies

We lichten wel vaker onbekende Russische films met toffe trailers uit op Manners, maar helaas pakken ze vaak vrij matig uit, of komen ze niet eens buiten de Russische landsgrenzen uit.

Sputnik is echter een ander verhaal. De thriller is al uitgekomen op verschillende grote internationale filmfestivals, en werd geprezen door recensenten.

Eric Kohn van IndieWire bijvoorbeeld prees de film voor zijn fascinerende vormgeving en meeslepende verhaal. Ook hij noemt Ridley Scott: “Sputnik had net zo goed onderdeel uit kunnen maken van het Alien-universum, Ridley Scott, maar dan in de Sovjet-Unie.”

Sputnik komt op 12 augustus uit in Amerika en Spanje. Over een Nederlandse release is op het moment van schrijven helaas nog niks bekend, mede vanwege de huidige pandemie. Wordt vervolgd!

Reageer op artikel:
Sputnik: geprezen Russische sci-fi thriller gaat Alien achterna
Sluiten