Jan de Raab
Jan de Raab Stuff 23 mei 2019

Spraakassistenten als Siri werken seksisme in de hand, stelt UNESCO

‘Vrouwelijke’ spraakassistenten als Siri en Alexa werken seksisme in de hand. Dat stellen onderzoekers van UNESCO. Tijd voor de genderneutrale voice assistant.

‘Siri en Alexa werken seksisme in de hand’

Met de voortschrijdende techniek hebben we tal van opties om ons leven een stuk aangenamer te maken. Bijvoorbeeld dankzij de ontwikkelingen op het gebied van de virtuele assistenten. Siri en Alexa, bijvoorbeeld. Niets bijzonders zou je denken. De kans dat je automatisch een seksueel getinte associatie hebt bij de meest gebruikte spraakassistenten is vrij minimaal. Toch blijkt er achter de stem van deze handige hulpjes een wereld van verleiding schuil te gaan. Dat concluderen onderzoekers in een nieuw UNESCO-rapport. Siri en Alexa zouden er namelijk stiekem flirterig gedrag op na houden. En dat, geloof het of niet, is de schuld van de veelal mannelijke ontwikkelaars.

Volgens de onderzoekers vertonen de spraakassistenten onderdanig en flirterig gedrag. Dat zou in ieder geval het geval zijn als je Siri en Alexa seksistisch behandeld. Dit zou volgens het onderzoek worden veroorzaakt door een tekort aan vrouwelijke medewerkers in de tech-wereld. Problemen zouden daardoor niet tijdig worden gesignaleerd.

UNESCO maakt zich zorgen om de digitale vooruitgang

Toepasselijk genoeg heeft het bewuste rapport de titel ‘I’d Blush If I Could’. Dit is een duidelijke verwijzing naar de oorspronkelijke reactie van Siri als zij werd uitgescholden voor ‘bitch’. Inmiddels is dit antwoord aangepast naar het meer subtiele ‘Ik weet niet hoe ik daarop moet reageren’. Opvallend genoeg is Siri niet de enige ‘dame’ die enigszins timide antwoorden geeft na een verbale belediging. Amazon’s Alexa laat weten dankbaar te zijn voor de feedback en de Google assistent laat weten het niet echt te begrijpen.

Volgens de onderzoekers duiden de antwoorden op een vorm van seksisme bij de ontwikkelaars. De ontwikkeling van toepassingen met kunstmatige intelligentie zoals de spraakassistenten, zou teveel een mannenwereld zijn. Hierdoor zou er onbewust te weinig rekening worden gehouden met ongewenste gevolgen. Doordat de techniek nog steeds een mannenbolwerk is, zou het seksisme in stand houden of minstens genormaliseerd zijn volgens de onderzoekers.

Spraakassistenten te verlegen

Dat is volgens de onderzoekers problematisch. Een verlegen reactie van een spraakassistent op de (vrouw-onvriendelijke) beledigingen, zou ervoor zorgen dat seksuele intimidatie genormaliseerd wordt. En dat kan natuurlijk niet. “Het geeft een impliciete boodschap af over hoe vrouwen en meisjes zich mogen uiten”, schrijven de onderzoekers. “En het maakt vrouwen het ‘gezicht’ van eventuele fouten in de hardware die voornamelijk geprogrammeerd zijn door mannen.”

De onderzoekers hebben niet alleen kritiek op de manier waarop de spraakassistenten omgaan met de beledigingen, ze geven ook adviezen. Zo zou het probleem makkelijk opgelost kunnen worden door de stemmen zodanig te programmeren dat gender-gerelateerde beledigingen duidelijk worden afgekeurd. De digitale assistent dus als moreel kompas. En ja, dat klinkt eng, het lijkt er dan ook meer op dat men de digitale assistenten wil gebruiken om de gebruiker in het gareel te houden.

Explosieve groei

De onderzoekers zijn van mening dat hun bevindingen aantonen dat een tekort aan vrouwen in de techniek zorgt voor ongewenste bijeffecten. “Het aantal spraakassistenten groeit explosief. We moeten nu dingen veranderen, omdat de technologieën steeds breder ingezet worden”, aldus een onderzoeker tegen The New York Times.

Het aantal vrouwen in de technische sector zou niet alleen moeten stijgen, men adviseert ook om de vrouwenstem niet als ‘standaard’ te gebruiken. Het zou namelijk rolbevestigend werken. Een stem die niet direct herkenbaar is als mannelijk of vrouwelijk zou daarom de voorkeur hebben. Overigens is de kans klein dat de industrie daadwerkelijk iets met de adviezen gaat doen. Amazon heeft inmiddels laten weten dat de keuze voor een vrouwelijke stem is gemaakt op bais van gedegen onderzoek. De vrouwelijke stem die Alexa gebruikt kwam namelijk uit een test naar voren als het prettigste.

NOS

Reageer op artikel:
Spraakassistenten als Siri werken seksisme in de hand, stelt UNESCO
Sluiten