Het belang van ‘spotten’ in de sportschool

Je ziet vaak nog een hoop mannen verkeerd omgaan met vrije gewichten in de sportschool. Waarom? Omdat zij niemand hebben die hen spot. Spotten is een essentieel voor een goede workout-routine. 

Als je veel met losse gewichten traint, is je kracht en uithoudingsvermogen maar een klein onderdeel van de workout. Techniek is het belangrijkste. Je spotter moet hier net zo goed op letten als jij. Zodra hij ziet dat jij het fout doet, of te veel moeite krijgt met de set, moet hij ingrijpen. Dit geldt andersom natuurlijk net zo goed.

Medische onderzoekers zijn het unaniem eens: sporters die elkaar helpen tijdens een workout blesseren minder snel dan mannen die alleen sporten. Bij twijfel vraag je hulp aan de medewerkers van de sportschool of de hulken om je heen; de ongeschreven regel is dat iedereen elkaar helpt in de gym als een ander hulp of advies nodig heeft.

De psychologische voordelen van spotten

Naast het garanderen van de veiligheid en het voorkomen van een verkeerde techniek, heeft spotten ook een groot psychologisch voordeel: het kan voor een flinke boost zorgen en je trainingsmaatje over de grens trekken. Beschouw het als een werkproject waarin je moet samenwerken. Negen van de tien keer ben je in zo’n geval niet niet alleen gemotiveerd voor jezelf, maar ook om je partner in crime te imponeren. In de sportschool betekent dit dat je meer doet dan je waarschijnlijk in je eentje zou doen.

 

Communicatie

Dit is het allerbelangrijkste onderdeel van de workout. Geef van tevoren aan wat jij verwacht van je trainingsmaatje. Als hij niet weet waar jij tegenaan loopt, kan hij je nooit goed genoeg helpen. Leg de hele workout aan hem uit en verwacht dat hij hetzelfde aan jou doet. Blijf met hem praten tijdens de workout, zeker als je ziet dat hij het niet meer trekt.

 

Ideaal voor in de sportschool

Sport jij al een tijdje met een maatje en beginnen de standaard routines wat saai te worden? Inspireer jezelf dan met dit artikel. Op deze manieren heb je jouw armen vast niet eerder getraind.

Reageer op artikel:
Het belang van ‘spotten’ in de sportschool
Sluiten