Noah Korevaar
Noah Korevaar Human Interest 6 okt 2020
Leestijd: 2 minuten

Spotify rolt fantastische nieuwe feature uit (maar juich niet te vroeg)

Soms komen apps met van die features waar je niet bij stil stond dat je ze nodig hebt, maar die je vervolgens continu gebruikt. Spotify heeft nu een update uitgerold die wat ons betreft zeker in die categorie volgt: het zoeken op lyrics.

We kennen het allemaal: je hebt een liedje in je hoofd, of je hoort een tof nummer in een reclame of restaurant, maar je kent de artiest niet. Vervolgens open je Google, en typ je de paar woorden in die je wél hebt verstaan. Met de hoop dat Google je vervolgens kan vertellen om welk nummer het gaat.

Spotify doorzoeken op basis van lyrics

Handig, maar het liefst zoek je op die manier natuurlijk direct binnen Spotify muziek op. Goed nieuws: dat is precies wat nu binnen de apps van de muziekstreamingdienst op iOS en Android mogelijk is. Dankzij een nieuwe update kun je nummers zoeken op basis van lyrics. Tik wat woorden in de zoekbalk van Spotify, en de app laat je meteen resultaten zien.

Nummers die goede kandidaten zijn krijgen het labeltje Lyrics Match, zoals je in de onderstaande tweet van Spotify-designer Lin Wang kunt zien.

En nu het slechte nieuws

Is het revolutionair? Zeker niet. Apple Music kan dit al sinds 2018. Plus: het is maar de vraag of we deze feature ook in Nederland kunnen gaan gebruiken. Sinds juni biedt Spotify in 26 markten de realtime lyrics aan, dankzij een deal met Musixmatch. Tijdens het luisteren van je favoriete nummers komt de tekst in beeld.

Helaas valt Nederland niet onder die 26 markten. Spotify vergaart die songteksten door dezelfde deal, dus het ligt voor de hand dat het zoeken op basis van lyrics ook mogelijk wordt gemaakt door dezelfde samenwerking. Op dit moment is de streamingdienst de nieuwe feature nog aan het uitrollen, dus voor nu is het even een kwestie van afwachten.

Hoe dan ook zullen zowel de realtime lyrics als de verbeterde zoekfunctie uiteindelijk hun weg wel naar Nederland vinden. Hopelijk kunnen we wel al een dezer dagen gaan zoeken op lyrics, maar houdt voorlopig dus nog een slag om de arm. Helaas.

😱Check: WhatsApp tackelt eindelijk grote frustratie met nieuwe feature

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Lin Wang @ Twitter

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.

Reageer op artikel:
Spotify rolt fantastische nieuwe feature uit (maar juich niet te vroeg)
Sluiten