Redactie
Redactie Eten & Drinken 27 mrt 2017

Welk fruit past het beste in een sportdieet?

Een gezond lijf begint in de keuken: wie in shape wil zijn moet niet alleen sporten, maar vooral ook gezond eten. Fruit voorziet je van vitaminen en vormt een gezond tussendoortje. Maar het ene fruit is het andere niet. Dit zijn vruchten die wel en niet passen in een sportdieet.

In dit artikel over fruit in een sportdieet

  • De voordelen van de goede vruchten
  • Voor- en nadelen per vrucht
  • Waarom je bepaald fruit het beste kunt vermijden
  • Leestijd: ongeveer 3 minuten

In dit sportdieet gaan wij uit van een gezond en gebalanceerd eetpatroon dat gericht is op gewichtsbehoud of eventueel gewichtsverlies. In een krachtsportdieet zou deze lijst er hier en daar anders uitzien.

Appel

Een appel bevat per 100 gram gemiddeld 52 kilocalorieën. Met een gemiddeld gewicht van zo’n 150 gram betekent dit dat je om en nabij de 80 calorieën binnenkrijgt bij het eten van een appel. Niet verkeerd. Per 100 gram bevat een appel 10 gram suikers, wat voor fruit een relatief lage waarde is. Het sterke punt van appel: zijn verzadigingswaarde en vezels.

Bosbessen

In 100 gram bosbessen zitten weliswaar iets meer calorieën en suikers dan in een appel (75 kcal, 14 gram suikers), maar met een portie ben je goed gevuld en bovendien zijn bosbessen ook rijk aan vezels (6.6 gram per 100 gram).

Kiwi

Een kiwi bevat weinig calorieën en suikers (48 kilocalorieën per 100 gram, 7.5 gram suiker per 100 gram), maar wel bergen met vitamines. Daarbij zijn er weinig vruchten die zo’n verzadigd gevoel geven als een kiwi.

Perzik

Zijn zoete smaak doet je wellicht anders vermoeden, maar perziken passen prima in een sportief dieet. Per 100 gram heeft een perzik slechts 39 calorieën en 8.2 gram suiker. Perzik vormt daarnaast een belangrijke bron van kalium, een die stof helpt bij het behouden van een gezonde bloeddruk.

Granaatappel

Granaatappel scoort qua calorieën prima (85 kcal per 100 gram), maar bevat wel een fikse hoeveelheid suikers (12 gram per 100 gram gewicht). Ga dus niet overboord met deze vrucht, maar eet ‘m wel vanwege zijn grote hoeveelheden vitamine c, kalium en polyfenolen: chemische verbindingen die erg goed zijn voor het hart en je cholesterol. Bovendien hebben polyfenolen sterke ontstekingsremmende eigenschappen.

Aardbei

Het vooroordeel is dat aarbeien één en al suiker zijn, maar dat valt hartstikke mee. Per 100 gram aardbeien krijg je vooral veel water binnen: 89.3 gram. 100 gram verse aardbeien bevat slechts 5.4 gram suiker. Qua vezels en eiwitten doen aardbeien ook nog wel een kleine duit in het zakje.

Framboos

Weinig calorieën (48 gram per 100 gram gewicht), weinig suikers (5.2 gram per 100 gram gewicht), maar lekker veel eiwit en vezels. Qua anti-oxidanten zijn frambozen de koningen van het fruitrijk.

Sinaasappel

Eet je sinaasappel altijd en pers niet slechts het sap uit. Sinaasappels bevatten bergen met vitamine C, flink wat kalium en calcium, zelfs wat eiwitten en veel minder suiker dan mensen denken (iets meer dan 9 gram per 100 gram gewicht).

Welk fruit dan niet?

Vooropgesteld: fruit is altijd één van de beste keuzes die jij als sporter kunt maken. Dus fruit is altijd goed. De vruchten die hierboven zijn behandeld, hebben echter meerwaarde ten opzichte van de onderstaande vruchten.

Banaan: relatief weinig calorieën, maar erg veel suiker (18.2 gram per 100 gram gewicht) en lang niet zo veel eiwitten als men denkt.
Druiven: blinken behoudens vezels nergens echt in uit.
Peer: weinig voedingswaarde, weinig vitamine C.
(Water)meloen: behalve vitamine C weinig voedingsstoffen. (Water)meloen kan zorgen voor meer trek.
Ananas: iets te weinig voordelen om de vrij grote hoeveelheid suikers te compenseren.

Reageer op artikel:
Welk fruit past het beste in een sportdieet?
Sluiten