Komen de Spider-Man films naar Disney+? Disney geeft eindelijk antwoord

Disney+ is sinds begin deze week officieel wereldwijd gelanceerd. Naast Star Wars, Pixar en animatieklassiekers is het vooral de ultieme bestemming voor Marvel-fans. Je kunt er naast alle Marvel Cinematic Universe films binnenkort ook originele Marvel series vinden.

Disney en Spider-Man

Allemaal hartstikke tof, maar onder de grote knop waarop ‘Marvel’ staat verwacht je ook de nieuwe Spider-Man films te vinden. Spider-Man is immers een superheld uit de comics van de stripgigant. Tevens staan alle animatieseries over Peter Parker ook gewoon op Disney+.

De realiteit is helaas anders. Marvel had het eind jaren negentig erg moeilijk. De stripgigant besloot de filmrechten voor zijn superhelden te verkopen om het hoofd boven water te houden. Voor enkele miljoenen kreeg Sony Pictures zo de filmrechten voor Spider-Man in handen. Rechten waar Disney anno 2019 miljarden voor over heeft, naar verluidt.

Daardoor zat Disney na de overname van Marvel opeens met het probleem dat het zijn meest iconische personage niet eens kan gebruiken. In 2014 kwamen Disney en Sony Pictures tot een deal: De twee studio’s gingen samen Spider-Man films maken. In ruil daarvoor dook Spidey ook op in Marvel’s films.

Spider-Man op Disney+?

Ondertussen is die deal weer verlengd, maar op papier blijft Spider-Man een filmpersonage van Sony. Niet van Disney. In de comics is het een heel ander verhaal. Daardoor leek het al voor de hand te liggen dat Spider-Man: Far from Home en Spider-Man: Homecoming niet naar Disney+ zouden komen, een vermoeden dat Ricky Strauss nu heeft bevestigd.

Hij is hoofd van content en marketing voor Disney+. Tijdens een recente mediadag in New York wist hij The Verge te vertellen dat er geen plannen zijn om die twee films naar de streamingdienst te brengen. Ondanks dat Sony Pictures en Disney die films samen hebben gemaakt, liggen de rechten uiteindelijk bij Sony.

“We houden van onze vrienden bij Sony, maar we hebben geen plannen om de live-action Spider-Man-films op Disney + te plaatsen”, aldus Strauss. “Alle geanimeerde Spider-Man shows die we hebben gedaan staan er wel op, onder de Marvel-banner. Maar wie weet wat er in de toekomst gaat gebeuren! ”

Last-minute deals

De rest van het MCU was ook allesbehalve makkelijk om op Disney+ te krijgen. Volgens de entertainmentgigant zijn er verschillende last-minute deals gesloten voor de lancering van de streamingdienst. Daardoor staan er in Amerika bijvoorbeeld meer Marvel films op dan een maand geleden werd aangekondigd. Avengers: Endgame is zelfs een maand eerder beschikbaar, ook in Nederland.

Ja, Disney heeft een gigantische oorlogskas, maar alle filmrechten terugkrijgen vergt vooral veel geduld. In de komende jaren zullen steeds meer rechten voor grote titels terugkeren naar de entertainmentgigant, en zal Disney+ steeds completer worden. In de tussentijd moet je deze series hebben gezien.

The Verge

Reageer op artikel:
Komen de Spider-Man films naar Disney+? Disney geeft eindelijk antwoord
Sluiten