Noah Korevaar
Noah Korevaar | LinkedIn Life 10 mrt 2020

DC deelt tik uit aan Marvel met briljante Spider-Man stunt

Spider-Man is sinds het begin al hét gezicht van Marvel. Ja, Robert Downey Jr. is een fantastische Iron Man, maar voor zijn filmrol was Tony Stark niet de iconische superheld die hij nu is. Wat dat betreft is Spider-Man op een veel consistentere basis sinds halverwege de vorige eeuw enorm populair.

Daarom is het des te frustrerender dat de filmrechten voor Spidey niet bij Marvel Studios liggen, maar bij Sony Pictures. Toen Marvel het moeilijk had in de jaren negentig meldden meerdere bieders zich natuurlijk meteen voor de filmrechten van de superheld.

Spider-Man bij… DC?

Toen heeft dat de stripgigant gered, maar nu kost het Disney miljarden. Door een controversiële deal kan Spider-Man echter alsnog opduiken in het Marvel Cinematic Universe. Oftewel, Marvel heeft maar half de controle over zijn eigen grootste superheld.

Om het nog zuurder te maken heeft de grote rivaal van Marvel, DC, opeens ook een Spider-Man. In de comics van DC is de tienergroep Young Justice voorzien van een aantal nieuwe gezichten. Tof, maar niemand zag aankomen dat een van de nieuwe helden afkomstig zou zijn van het Marvel universum. Maak kennis met DC’s nieuwe Spider-Man.

Spider-Man schrijver Brian Michael Bendis heeft sinds kort bij DC zijn eigen imprint: Wonder Comics. Dat is een lijn aan series voor jongere lezers, tieners dus. In zijn eerste issue van Young Justice deed Bendis meteen iets opvallends: hij insinueerde dat het Marvel universum bestaat binnen de speed force, een kosmische kracht waardoor The Flash zijn superkrachten heeft gekregen.

Marvel parodie

Hoe dat precies werkt is een lang verhaal, maar het komt erop neer dat Bendis op een speelse wijze zijn oude werkgever parodieert. Marvel dus. De Young Justice helden openen op een gegeven moment in de comic een dimensionaal gat, waaruit Miguel Montez en Summer Pickens stappen.

Zij zijn de hoofdrolspelers in een andere DC comic, Dial H for Hero. Daarin staat een van de meest interessante en bizarre stukjes technologie uit het DC universum centraal, een soort telefoon die elk persoon tijdelijk van random superkrachten en een nieuwe superhelden-identiteit kan voorzien.

Young Justice DC
Bron: DC COMICS

Terechte kopie?

Oftewel, een mooi excuus voor de schrijvers om op rap tempo allerlei nieuwe superhelden en krachten te introduceren. Lang verhaal kort: de jonge superhelden van Young Justice gebruiken het apparaat, en wat gebeurt er vervolgens? Miguel besluit dat het tijd is voor een team-up met zijn nieuwe vrienden, en gebruikt het mysterieuze apparaat om zichzelf een nieuwe identiteit en superkrachten aan te meten. Vervolgens is dit zijn nieuwe uiterlijk:

Young Justice DC
Bron: DC COMICS

Een Spider-Man kopie die (elektrische) spinnenwebben afschiet. De parodie is duidelijk een verwijzing naar de held van Marvel. Voor een tijdelijke stunt zal Marvel het waarschijnlijk kunnen waarderen, gezien Bendis zelf jarenlang voor de stripgigant heeft hij gewerkt. Hij schreef Ultimate Spider-Man en bedacht Miles Morales, de held die je ken Spider-Man: Into the Spider-Verse.

Niet de eerste keer

Als iemand het lef mag hebben om de draak te steken met Spider-Man en dus Marvel, dan is Bendis het wel. De kans dat hij voor een langere periode met de nieuwe look van Miguel aan de slag zal gaan, is klein. Hij blijft in ieder geval de komende issue nog actief als Spider-Man, al lijkt het er wel op dat DC zijn blauwrode pak heeft verwisseld voor een blauwgeel outfit in nieuw promomateriaal. Wellicht was de parodie toch een iets te directe kopie. Vergelijk hieronder met hierboven:

Young Justice DC
Bron: DC COMICS

Overigens is dit niet de eerste keer dat Spider-Man opduikt in DC’s comics. Waar het nu een parodie betreft, heeft Spider-Man in het verleden daadwerkelijk zelf rondgeslingerd op de pagina’s van de stripgigant. Je kunt het je nu niet meer voorstellen, maar in de vorige eeuw hebben DC en Marvel meermaals samengewerkt voor een cross-over.

Reageer op artikel:
DC deelt tik uit aan Marvel met briljante Spider-Man stunt
Sluiten