4 heerlijke single malt whisky’s uit de Schotse Speyside-regio (voor een mooie prijs)

Speyside is niet zo maar een gebied in Schotland. Hier staan meer dan de helft van de distilleerderijen en het heeft de grootste concentratie aan malt whisky-producenten in vergelijking met alle andere whisky producerende regio’s. Hierdoor is er een grote variatie in het aantal whisky‘s dat in de regio wordt gedistilleerd, en dat is goed nieuws. Het betekent namelijk dat het een ware uitdaging is om de juiste whisky te vinden. In het gunstigste geval betekent het dat je bijzondere ontdekkingen kunt doen.

De meeste mensen herkennen Speyside Scotch echter meestal als de twee primaire stijlen. Ten eerste zijn er de lichte, zoete en honingzoete single malts van distilleerderijen zoals The Glenlivet en Glenfiddich (die de twee best verkochte single malt whisky‘s ter wereld zijn). Een meer recente traditie is ook naar voren gekomen in de vorm van de productie van de grote, ‘sherried drams’ van distilleerderijen zoals The Macallan en Glenfarclas. Hoog tijd om te ontdekken welke whisky’s de moeite waard zijn.

Knockando 12 year old – 70cl – 27.50 euro

Een delicate, zoete twaalf jaar oude single malt, onbetwist degelijk en toch best charmant. Het was vanwege de Knockando-distilleerderij dat Knockdhu begon met het bottelen van hun whisky’s onder de naam anCnoc – omdat ze hun namen te gelijksoortig vonden en verwarring wilden voorkomen.

De neus is vrij zacht en zeer geurig. In de afdronk herken je zachte tonen van wasachtige manukahoning, hints van moutige gerst en wortels met een vleugje vers gesneden hooi. Er ligt een zeer soepele hint van taai turf op de achtergrond. Het gehemelte zit behoorlijk vol met tonen van heide wortels en vochtige aarde, tonen van honingzoete Jamaica gembercake, een vleugje rum met moutige turf. De afdronk is vrij lang met winterkruiden en gekristalliseerde stamgember met graansmaak. Inderdaad, complex maar zeker toegankelijk.

Kadob whisky

Linkwood 12 years old – 70 cl – 49.95 euro

De Linkwood 12-jarige whisky is geen whisky voor zomaar even tussendoor. Deze whisky dwingt respect af en niet zonder reden. Ondanks de heldere smaak en de goede toegankelijkheid is ‘ie eerder geschikt voor een afsluiting van een perfecte avond.

Zuivere, lokale mout en vers bronwater, op de juiste wijze gedestilleerd en gerijpt in een combinatie van Amerikaanse eiken vaten en Spaanse ex-Sherry-vaten. Oh … en trouwens, laat het een tiental jaar ongestoord rijpen. Zonde? Nee, allerminst. Je zult ons zelfs dankbaar zijn. De Keltische goden trouwens ook. Smaken van vanille en rood fruit passeren de revue en ergens in de verte een hint van de ouderwetse ‘Delicious Bubble Gum’, die van de jaren ’80. Raar maar waar.

Linkwood whisky

Inchbower 14 year old – 70 cl – 49.95 euro

De distilleerderij Inchgower werd gebouwd in Speyside in 1871 nadat de distilleerder Alexander Wilson uit de nabijgelegen Tochineal-distilleerderij was gedreven, die zijn oom veertig jaar eerder had gebouwd toen de eigenaar de huur verdubbelde. Alle apparatuur voor Inchgower kwam rechtstreeks van Tochineal, waarvan de gebouwen nog steeds bestaan.

De neus is vrij licht en delicaat. Er is een pittig vleugje met tonen van suikerachtige citrus, hints van vers hooi en een zacht zilte smaak die in de verte doet denken aan Lagavullin. Tonen van bloesem en appelschillen met cacao. De smaak is fris met hooi en bloemblaadjes met tonen van goed gebalanceerde tannines. Er zijn een aantal pittige hints met gemixte gember. De afdronk is van gemiddelde lengte met kruiden en een pittige citrussmaak.

Inchbower whisky

McClelland Speyside Single Malt – 70 cl. – 22.50 euro

Wat McClelland weet te presteren is absoluut uniek. Een whisky die niet goed of slecht is. McClelland’s is geen distilleerderij; het is een bottelaar en exporteur. Ze hebben een reeks whisky’s geproduceerd die zijn ontworpen om de eigenschappen uit de verschillende whiskyproducerende regio’s van Schotland te belichamen. Daarbij hebben ze gekozen voor een zeer standaard aanbod om zichzelf op de markt te zetten als een whisky voor beginners. Wil je weten hoe een whisky van Islay, Highland, Lowland en Speyside smaakt? Alsjeblieft, hier is een afgezwakt en over het algemeen onschadelijke introductie-whisky.

McClelland is zowel goed als saai. Wat hier ontbreekt is karakter, rijkdom en intensiteit. Het is beslist een Speyside whisky, maar het is zo’n algemene whisky dat er niets is om indruk op te maken. Er is niets onaangenaams hier. Het is vrij evenwichtig en plezierig. Dus … is dit geweldig? Nee, het komt niet eens in de buurt, althans, voor de echte liefhebber. Dit exemplaar moet dus begrepen worden in de context waarin het op de markt gebracht wordt. In die zin is het wat het zou moeten zijn. Een aangename whisky voor iemand die een idee wil krijgen hoe een Speyside whisky smaakt. Oppervlakkig? Ja, al was het alleen maar omdat er zoveel meer te proeven valt. Aan de andere kant zal je nooit een wijnliefhebber worden als je een Chateaux Petrus gaat kopen om te weten wat wijn is.

clellands whisky
Reageer op artikel:
4 heerlijke single malt whisky’s uit de Schotse Speyside-regio (voor een mooie prijs)
Sluiten