Redactie
Redactie Life 18 aug 2016

Spelersmakelaar Mino Raiola koopt villa van Al Capone

Hij was al schathemelrijk: de Italiaans/Nederlandse spelersmakelaar Mino Raiola. Onlangs begeleidde hij één van zijn protegés, Paul Pogba, van Juventus naar Manchester United. De transfer ging de boeken in als de duurste ooit: de Engelse club betaalde een initieel bedrag van om en nabij de €105 miljoen voor de Franse stervoetballer. Zoals gebruikelijk streek Raiola daar een deel van op en hij wist wel wat hij met dat geld moest doen: hij kocht de villa die ooit toebehoorde aan de beruchte Al Capone.

Raiola (1967) verhuisde op 1-jarige leeftijd van Italië naar Haarlem. De geboren Italiaan werkte in een restaurant, maar startte in 1987 zijn eigen bedrijf. Hij bleek al snel over bijzonder veel zakelijk talent te beschikken, met name op het gebied van voetbal. Raiola werkte gestaag aan een ijzersterke reputatie van een spelersmakelaar die door de buitenwereld soms verguisd wordt, maar te boek staat als begenadigd onderhandelaar én vertrouwenspersoon voor stervoetballers. Onder andere uit de biografie van Zlatan Ibrahimovic blijkt dat Raiola door het vuur gaat voor zijn cliënten.

Over zijn cliënten gesproken: Raiola was verantwoordelijk voor grote transfers van vedetten als Balotelli, Lukaku, Maxwell, Mkhitarayan, Nedved, van der Wiel en de eerdergenoemde Ibrahimovic. Alleen al aan de transfers van Ibracadabra heeft Raiola een fortuin verdiend. Zaakwaarnemers hebben recht op een vooraf afgesproken percentage van de transfersom. Hoe hoger de som, des te meer de zaakwaarnemer verdient. Raiola hielp Zlatan van Ajax naar Juventus en vervolgens naar Internazionale, Barcelona, AC Milan en Paris St. Germain.

Alleen Ibrahimovic is al goed voor honderden miljoenen aan transfersommen, waarvan Raiola dus een percentage heeft ontvangen. Het AD meldt dat Raiola €23 miljoen heeft getoucheerd voor Pogba’s transfer, waarmee zijn totale verdiensten oplopen tot bijna €300 miljoen (volgens Forbes).

Met Paul Pogba bracht Mino Raiola weer een speler uit zijn stal naar een grootmacht, dit keer dus met een recordopbrengst. De financieel onafhankelijke Raiola kon dus wel wat leuks doen met zijn geld. Hij besloot naar verluidt zo’n €8 miljoen neer te tellen voor de karakteristieke villa die ooit aan Al Capone toebehoorde, in het zonnige Miami. Overigens komt hij in een spreekwoordelijk gespreid bedje terecht: de villa is vorig jaar compleet gerenoveerd.

De onderstaande foto’s zijn van Joe Readle namens GettyImages.

Reageer op artikel:
Spelersmakelaar Mino Raiola koopt villa van Al Capone
Sluiten