Tessa Ham
Tessa Ham Life 29 mei 2020

Sparen met kleine bedragen: 5 tips om slim je spaarrekening te spekken

Voor de meeste van ons is sparen een uitdaging. Soms omdat we nou eenmaal niet veel te besteden hebben. En soms omdat we helaas een gat in ons hand hebben. Wat jouw situatie ook is: deze 5 bedragen kun je sowieso opzij zetten. Aan het einde van het jaar hebben al deze kleine bedragen toch gezorgd voor een goed gevulde spaarrekening.

Bij sparen gaat het er niet om dat je in één keer honderden euro’s opzij moet zetten. De kans is groot dat je dan weer geld van je spaarrekening af moet halen. Nee, bij sparen geldt dat de volhouder wint.

1. Korting

We hoeven je vast niet te vertellen dat je een hoop geld kan besparen als je recepten bedenkt bij de producten die in de supermarkt in de aanbieding zijn. Het kost misschien wat meer moeite, maar kan je veel opleveren.

Zeker als je ervoor kiest om het geld dat je hebt bespaard meteen over te maken naar je spaarrekening. Dit bedrag kan je heel makkelijk op de bon zien. Op deze manier gebruik je het bespaarde geld niet ongemerkt bij de volgende keer dat je boodschappen doet.

Tip: gebruik deze techniek ook met bijvoorbeeld impulsaankopen. Heb je de verleiding weerstaan om nieuwe sneakers te kopen? Maak het bedrag dan over naar je spaarrekening.

2. Saldo afronden

Kies een vast moment op de dag uit waarop je jouw rekening checkt, bijvoorbeeld na het eten. Zo heb je ten eerste een veel beter beeld van wat erin en eruit gaat. Daarnaast kun je zo makkelijk geld sparen door het saldo op je rekening naar beneden af te ronden en het verschil over te maken. Dat lijkt misschien niet veel. Maar omdat je dit elke dag doet, loopt het bedrag toch op. Met online bankieren kost dit je ongeveer een minuut per dag

Lees ook: 3 manieren om het sparen wél vol te houden

3. Elke dag vaste kleine bedragen sparen

Je kunt er ook voor kiezen om elke dag een klein beetje geld over te maken naar je spaarrekening, in plaats van aan het einde van de maand maar te kijken wat er overblijft. Omdat het gaat om zulke kleine bedragen voel je er niet veel van in je portemonnee.

Eerder deelden we al een manier om bijna 1.500 euro in een jaar te sparen. Hiervoor leg je op maandag 1 euro opzij, dinsdag 2 euro, et etera. Tot je op zondag 7 euro overmaakt naar je spaarrekening. Is dit bedrag iets te hoog gegrepen voor je? Je kan dit bedrag helemaal aanpassen aan jouw situatie. Zo kan je er ook voor kiezen om elke dag gewoon 1 euro over te maken.

4. Wisselgeld

Met hetzelfde principe kan je ook elke dag of elke week je wisselgeld overmaken naar je spaarrekening. Als jij bijvoorbeeld een koffie van 2,75 koopt en je betaalt 3 euro, dan gaat er 0,25 naar je spaarrekening. Je zal zien dat je in een week best wat wisselgeld hebt opgespaard. En onthoud: alle kleine beetjes helpen.

Je kan er ook voor kiezen om je wisselgeld te beleggen (dat doe je makkelijk via bijvoorbeeld de app Peaks). Let op: je kan hierbij je inleg verliezen, maar je kunt ook een hoger rendement realiseren.

5. Spaar je kleingeld

Koop een ouderwetse spaarpot en maak er een gewoonte van om je portemonnee elke dag of elke week te legen en het geld in je spaarpot te doen. Al die munten in je portemonnee zijn toch alleen maar irritant. Als ze in een spaarpot zitten, ben je daarnaast minder geneigd ze uit te geven dan als ze in je portemonnee zitten.

Ook interessant: 11 mensen vertellen hoeveel geld ze nou echt op hun spaarrekening hebben staan

WorkJuice deelt dagelijks praktische tips en tricks op het gebied van carrière en geld. Of dat nou gaat om solliciteren, besparen of productiviteit – zodat je elke dag weer 1 procent bent gegroeid ten opzichte van de dag ervoor.

Reageer op artikel:
Sparen met kleine bedragen: 5 tips om slim je spaarrekening te spekken
Sluiten