Alrik de Jong
Alrik de Jong Reizen 27 mei 2020
Leestijd: 2 minuten

SpaceX-lancering Elon Musk door onweer uitgesteld naar zaterdag

Het gaat echt gebeuren, maar door onweer is de lancering uitgesteld naar zaterdag 30 mei. 21.22 uur Nederlandse tijd, om precies te zijn. Het bedrijf SpaceX van Elon Musk gaat de ruimte in.

Oorspronkelijk zou het ruimteschip woensdagavond 27 mei vertrekken, maar vanwege onweer is de lancering uitgesteld.

Het wordt hoe dan ook een historische gebeurtenis voor de Amerikaanse ruimtevaart. SpaceX, het commerciële ruimtevaartbedrijf van Elon Musk, brengt voor het eerst astronauten de ruimte in.

SpaceX-ruimteschip Crew Dragon zichtbaar boven Nederland

De lancering van de Crew Dragon zou op woensdag 27 mei om 22.34 uur plaatsvinden in Cape Canaveral in Florida. Welgeteld 22 minuten later zou het ruimteschip van SpaceX Nederland passeren. De hoofdraket Falcon 9 zou dan al zijn afgestoten. Om dat tijdstip was het donker genoeg om tussen de sterren een klein stipje in de lucht te zien dat snel richting het oosten beweegt. Het ruimteschip van Elon Musk ziet bij een donkere heldere hemel uit als een snel bewegende ster. Komende zaterdag is het vermoedelijk echter nog te licht om de Crew Dragon te zien. Er bestaat bij dit soort lanceringen altijd de kans dat de ruimtevlucht wegens weersomstandigheden wordt uitgesteld.

Voor de eerste vlucht van de Crew Dragon zijn de ervaren astronauten Bob Behnken en Doug Hurley geselecteerd door Elon Musk. Nadat het ruimteschip van SpaceX Nederland is gepasseerd, vliegt het door naar het International Space Station (ISS). Het is de eerste Amerikaanse vlucht met astronauten sinds het einde van de spaceshuttle. Lees hier meer over de historische lancering.

Elon Musk is niet de enige

Uiteindelijk moeten dit soort vluchten commercieel geboekt kunnen worden. Welkom aan boord van deze nieuwe manier van reizen. Elon Musk is met SpaceX overigens niet de enige partij. Ook Amazon-CEO-Jeff Bezos heeft een commercieel ruimtevaartbedrijf, Blue Origin genaamd. Om over Virgin Galactic van Richard Branson maar te zwijgen. Laatstgenoemde stuurde ook uitnodigingen naar Nederland, maar onder anderen Armin van Buuren en Doutzen Kroes haakten af. In dit artikel lees je meer over de toekomst van een vakantie naar de ruimte.

Het fancy ruimtepak van SpaceX

Naast het hypermoderne ruimteschip Crew Dragon heeft SpaceX ook een fancy ruimtepak. Ontworpen door een man die ook superheldenkostuums maakt, maar de helm is pas echt bewonderenswaardig. “Het was vooral bij de helm extreem moeilijk om esthetiek en functie in balans te krijgen”, aldus Elon Musk bij de onthulling van het pak. Bekijk alle specificaties en de achtergrond van het pak hier.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Echte verhalen regelrecht in je mailbox.

Reageer op artikel:
SpaceX-lancering Elon Musk door onweer uitgesteld naar zaterdag
Sluiten