Noah Korevaar
Noah Korevaar Life 19 feb 2020

SpaceX en Space Adventures brengen toeristen de ruimte in

SpaceX gaat eind 2021 of begin 2020 vier particulieren de ruimte in sturen voor een tripje rondom de aarde. Dat heeft het bedrijf van Elon Musk officieel bekendgemaakt.

De Amerikaanse onderneming gaat de samenwerking aan met het ambitieuze Space Adventures. Dat is een bedrijf dat zich volledig op het ruimtetoerisme heeft gestort.

Space Adventures gaat los

Een industrie die naar verwachting de komende decennia zal ontploffen. Space Adventures heeft tot nu toe al zeven verschillende particulieren, normale burgers dus, de ruimte in geholpen.

Zij gingen aan boord van de Russische Soyuz-raket naar het International Space Station en terug. Nu gaan ze dus een stap verder door ook met SpaceX samen te werken.

SpaceX Dragon

De prijs van een ticket is helaas nog niet bekend. Wel kon Space Adventures bevestigen dat de toeristen mee zullen vliegen in SpaceX’s Dragon, en dat ze twee tot drie keer om de aarde zullen vliegen, ter hoogte van het International Space Station. Dan hebben we het over een hoogte van zo’n 400 kilometer.

De Dragon is de afgelopen jaren uitvoerig door Elon Musk en Co. getest als onderdeel van een contract met NASA. SpaceX heeft de opdracht gekregen om met de Dragon astronauten van en naar het International Space Station te brengen. De Dragon wordt ook al jaren gebruikt om het ruimtestation te bevoorraden.

De Crew Dragon, zoals de versie voor menselijke passagiers heet, heeft onlangs voor de tweede keer op succesvolle wijze een grote test voltooid.

Elon Musk en deadlines

Elon Musk heeft het natuurlijk al jaren over ruimtetoerisme, maar zijn onbegrensde optimisme zorgde ervoor dat je nooit echt op een deadline, planning of datum kon rekenen. Het leek vooralsnog altijd toekomstmuziek. Science-fiction.

Zelfs de aankomende trip rondom de maan met de nog te bouwen Big Falcon Rocket met de Japanse miljardair Yusaku Maezawa laat nog jaren op zich wachten.

De samenwerking met Space Adventures maken SpaceX’s plannen voor ruimtetoerisme dus opeens een stuk concreter. Voor je het weet is het eind 2021. Maar ondertussen zit de concurrentie ook niet stil.

De concurrentie zit niet stil

Virgin Galactic van Richard Branson gaat later dit jaar al met toeristen de ruimte in. Die plannen zijn echter niet te vergelijken met de Dragon: Virgin Galactic laat zijn passagiers een paar minuten gewichtsloos voelen, om vervolgens weer te landen. Het ruimteschip waarmee dat gebeurt lijkt tevens meer op een vliegtuig.

Blue Origin, van Amazon oprichter Jeff Bezos, heeft soortgelijke plannen maar dan wel met een ruimteschip die meer op de Dragon lijkt. Beide toeristische tripjes gaan naar verwachting rond de twee ton kosten.

Voorlopig is SpaceX dus een stuk ambitieuzer dan zijn concurrenten. Of Elon Musk de beloftes waar kan gaan maken, ontdekken we later volgend jaar…

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Space Adventures

Reageer op artikel:
SpaceX en Space Adventures brengen toeristen de ruimte in
Sluiten