Waarom Sony Marvel niet nodig denkt te hebben voor Spider-Man

Gisteren was een enerverende dag voor Marvel-fans. Toen het nieuws naar buiten kwam dat Spider-Man niet langer deel uit gaat maken van het Marvel Cinematic Universe, ontplofte het internet.

Sony, Marvel en de kwestie Spider-Man

Daar niks van meegekregen? In dit artikel leggen we je uit waar de ophef allemaal om draait. Lang verhaal kort: Spider-Man is ooit bedacht door Marvel, maar de filmrechten liggen al enkele decennia bij Sony. De stripgigant had het rond de eeuwwisseling erg moeilijk en besloot zo het hoofd boven water te houden.

Wat toen een slimme zet leek te zijn, is nu een hoofdpijndossier. In 2014 sloten de twee giganten desondanks een deal. Marvel zou Spider-Man mogen gebruiken in Civil War en uiteindelijk Infinity War en Endgame, en Sony kreeg hulp van Marvel Studios baas Kevin Feige bij het produceren van twee solo-films. Oftewel, Homecoming en Far from Home. Daarna zouden de twee weer om de tafel gaan.

Nu zijn we op dat punt beland, en de conclusie van die gesprekken is niet mals. Alleen de directe betrokkenen weten precies wat er in de onderhandelingen is besproken, maar dankzij de betrouwbare bronnen van The Hollywood Reporter krijgen we een steeds beter beeld van wat er gebeurd is. Journalist Borys Kit heeft al een voorzichtig antwoord op waarom Sony Pictures Marvel niet nodig denkt te hebben.

Alles was anders

Laten we even terug gaan naar het jaar waarin de deal gesloten werd, 2014. Sony Pictures had toen net The Amazing Spider-Man 2 uitgebracht, een film die door zowel Sony zelf als de pers als een flop werd gezien. Daardoor werden de grootse plannen voor een compleet Spider-Man cinematic universe on hold gezet. Sony zat vast: hoe nu verder? Alle ingrediënten waren er, maar de studio kreeg het maar niet voor elkaar.

Ook Marvel was niet zo consistent succesvol als nu het geval is. Avengers: Age of Ultron viel tegen, en Thor: The Dark World is nog altijd het dieptepunt van de Marvel Cinematic Universe. Pas later wist Guardians of the Galaxy de huidige kill-streak aan topfilms af te trappen.

Oftewel, die context zorgde ervoor dat Marvel en Sony graag wilden samenwerken, gezien beide studio’s wel hulp konden gebruiken. Die zet wierp al vrij snel zijn vruchten af. De Spider-Man franchise is groter dan ooit, met meerdere recordfilms. Ook Marvel profiteerde flink. Een insider noemt de introductie van Peter Parker een “Stem cell infusion” voor het MCU. Een impuls dus.

Spider-Man Marvel sony
Spider-Man: Into the Spider-Verse (Bron: Sony Pictures) Bron: Sony Pictures

Sony denkt het zelf te kunnen

Nu ziet het plaatje er compleet anders uit. Sony is volgens bronnen van The Hollywood Reporter er van overtuigd dat ze “weer helemaal terug zijn.” Door Oscar-winnaar Spider-Man: Into the Spider-Verse en het verrassende succes van Venom staat de studio er een stuk beter voor dan in 2014.

Sterker nog, volgens insiders denken de bazen van Sony het volgende: “Oké, we hebben alle trucjes van Kevin (Feige) nu wel geleerd. We deden Venom zelf en ook Spider-Verse kregen we voor elkaar.” Alles wijst er dus op dat de van origine Japanse gigant er heilig van overtuigd is dat ze zelf het succes kunnen voortzetten.

Tevens wijst een analist erop dat Disney’s overname van Fox ook gevolgen heeft:

“De economische voorwaarden en context voor de (Spider-Man) franchise lijken ingewikkelder te zijn geworden – deels als gevolg van de veranderende prioriteiten van Disney sinds de overname van Fox. Vanuit een economisch en creatief oogpunt zou ik denken dat de ontwikkeling waarschijnlijk meer gevolgen heeft voor Sony. ”

Niemand wint

Ondanks de zelfverzekerdheid van Sony is dit een impasse waar niemand vrolijk van wordt. Alle prominente analisten, insiders en andere stemmen uit Hollywood zijn het met elkaar eens dat zowel Marvel als Sony er baat bij heeft als ze blijven samenwerken.

Marvel kan dan zijn Far from Home-cliffhanger een vervolg geven, en beide studio’s kunnen dan op een stabielere stroom aan inkomsten rekenen. Maar ja, dan moeten ze er wel uitkomen. Dat is het lichtje aan het einde van de tunnel: ook in 2014 kwamen ze er aanvankelijk niet uit, maar werd er later alsnog een deal gesloten. Nu beide partijen hun tanden hebben laten zien, kan men hopelijk alsnog tot een pact komen waar ook de fans blij van zullen worden…

Lees vooral even het onderstaande complete artikel van The Hollywood Reporter, een intrigerend kijkje in de keuken van Hollywood!

THR

Reageer op artikel:
Waarom Sony Marvel niet nodig denkt te hebben voor Spider-Man
Sluiten