Noah Korevaar
Noah Korevaar | LinkedIn Game 15 sep 2020

Vakblad: ‘Xbox-killer PS5 kampt met grote productieproblemen’

De grote console-oorlog gaat losbarsten. Microsoft maakte vorige week de verrassend lage prijzen van de nieuwe Xbox-generatie bekend. Naar verluidt besloot Sony vervolgens tijdens een crisisberaad om de PS5 ook goedkoper te maken dan het Japanse bedrijf eigenlijk van plan was.

Men doet er alles voor om een voorsprong te behalen. Wie de meeste machines in huiskamers weet te geven kan het komende decennium met software en abonnementen goud geld verdienen.

Sony kampt met productieproblemen

Maar ja, dan moet je wel genoeg consoles hebben om daadwerkelijk te leveren. En laat dat nou precies zijn waar Sony grote problemen mee heeft.

Althans, dat is wat Bloomberg beweert, een gereputeerde zakenblad uit Amerika. Geen vage Twitter-bron of anonieme geruchten dus, maar een publicatie die er zelden naast zit.

Volgens Bloomberg heeft Sony zijn productie van de Playstation 5 met vier miljoen exemplaren verlaagd.

Waar het aanvankelijk het plan was om eind maart volgend jaar 15 miljoen units geproduceerd te hebben, rekent de Japanse fabrikant nu op 11 miljoen Playstations.

Chip PS5 gooit roet in het eten

Een flinke tegenvaller, want onlangs kwam juist naar buiten dat Sony de productie op hoopte te schroeven naar 10 miljoen units voor het einde van dit jaar. Nu gebeurt dus het tegenovergestelde. Door productieproblemen produceert het bedrijf juist minder in plaats van meer Playstation 5-units.

Dat komt volgens Bloomberg door de chip waar de Xbox-killer van Sony op draait. Het door AMD ontworpen component heeft een yield van slechts 50 procent. Dat betekent dat de helft van alle geproduceerde chips niet aan de kwaliteitseisen voldoet en dus niet verwerkt kan worden in de PS5.

Sony werkt er volgens het vakblad aan om dat percentage te verbeteren, maar de “yield moet nog een stabiel niveau bereiken.”

Geen paniek

Moeten we dan nu allemaal in paniek raken? Niet echt. Afgelopen april was Sony nog van plan om vijf tot zes miljoen exemplaren van de PS5 te produceren voor eind maart 2021. Minder nog dan wat er in 2013 op de planning stond voor de PS4.

Door de huidige pandemie is de vraag naar games en gaming in het algemeen echter drastisch gestegen. Daar verwacht Sony zoveel van dat het bedrijf dus besloot om zijn geplande aantal exemplaren meer dan te verdubbelen.

Zelfs het nieuwe verwachte aantal units ligt nog hoger dan wat het bedrijf een half jaar geleden van plan is. Maar als consumenten echt zo massaal in de rij gaan staan als de analisten van Sony verwachten, dan is de kans groot dat het pittig wordt om een PS5 te bemachtigen in de eerste paar maanden.

Morgen horen we hopelijk meer over het prijskaartje van de Playstation 5, want dan organiseert het bedrijf een groot event:

Bloomberg

Reageer op artikel:
Vakblad: ‘Xbox-killer PS5 kampt met grote productieproblemen’
Sluiten