Noah Korevaar
Noah Korevaar | LinkedIn Game 8 apr 2020

DualSense: Sony onthult innovatieve features en design PS5 controller

Onlangs deelde Sony al de specificaties van de Playstation 5, en nu kunnen we kennismaken met de controller. De Japanse fabrikant heeft vanuit het niks namelijk het design en de features van de DualSense onthuld. Dat is de naam van de nieuwe controller voor de PS5.

Niet de DualShock 5 dus, zoals je zou verwachten naar de DualShock 4. Er is een reden voor de nieuwe naam, want de grootste vernieuwing zit ‘m in het feit dat L2 en R2 nu adaptive triggers zijn.

PS5 controller onthuld: DualSense

Dat houdt in dat de knoppen reageren op wat er in je game gebeurt. Ze kunnen meer weerstand bieden als je door de modder rijdt, of wanneer je bijvoorbeeld aan een touw trekt. Afhankelijk van wat er op je scherm gebeurt past de DualSense zich aan. Dat moet er voor gaan zorgen dat je echt voelt wat je in de game aan het doen bent.

PS5 controller DualSense
(Afbeelding: Sony)

Die subtiele feedback vind je ook terug in de haptic feedback van de PS5-controller. Dat zijn de trillingen die de DualSense kan produceren. In het geval van de DualShock 4 waren die trillingen kort of lang, wanneer je bijvoorbeeld beschoten wordt, maar zonder enig detail. De controller van de Playstation 5 brengt à la de Nintendo Switch echt verfijning naar die trillingen.

Daardoor voel je tijdens het gamen dus op meerdere manieren wat je in de game aan het doen bent. Dat zou ervoor moeten zorgen dat je nog meer in games gezogen wordt, op papier althans.

Waar is de Share-knop?

Als je naar het design kijkt, dan valt direct op dat de share-knop is verdwenen. Die is vervangen door een nieuwe kop, de create-knop. Wat je daarmee precies kunt doen, blijft voorlopig nog een mysterie:

“Met Create pionieren we opnieuw met nieuwe manieren voor spelers om epische gameplay-content te maken om met de wereld te delen, of gewoon om voor zichzelf te genieten”, aldus Sony. “We zullen meer details over deze functie details naarmate we dichter bij de lancering komen.”

PS5 controller DualSense
(Afbeelding: Sony)

Ingebouwde microfoon en USB-C

Ook tof: de DualSense heeft een ingebouwde microfoon, waarmee je met vrienden kunt praten zonder dat er een headset nodig is. Top voor een kort potje Call of Duty, maar ook Sony erkent meteen al dat je voor langere sessies nog steeds beter een headset erbij kunt pakken.

Bij het design valt meteen het nieuwe kleurenschema op, met grote witte vlakken. Ook zijn de iconische Playstation-knoppen, rechts, nu monochroom. Ook tof: je kunt de PS5-controller opladen middels USB-C. Eindelijk!

PS5 controller DualSense
(Afbeelding: Sony) (Afbeelding: Sony)

En de PS5?

Jim Ryan, president en CEO van Sony Interactive Entertainment, doet tot slot nog even een verkooppraatje:

“DualSense markeert een radicale stap ten opzichte van ons eerdere controlleraanbod en laat zien hoe zeer we overtuigd zijn van de generatiesprong die we maken met PS5”, aldus Jim Ryan. “De nieuwe controller zal, samen met de vele innovatieve functies in PS5, transformerend zijn voor games – onze missie bij PlayStation voortzetten om de grenzen van het spel te verleggen, nu en in de toekomst.”

In dezelfde blogpost bevestigt Ryan dat de PS5 nog steeds op de planning staat voor de feestdagen van 2020, en dat binnenkort meer details gedeeld zullen worden. Inclusief het design van de Playstation 5!

Alternatieve uitvoeringen

Ondertussen gaan handige fans op Twitter al los in Photoshop met de onvermijdelijke andere mogelijke uitvoeringen. Voorlopig blijft het officieel echter enkel bij het bovenstaande design.

Playstation Blog

Reageer op artikel:
DualSense: Sony onthult innovatieve features en design PS5 controller
Sluiten