Eindelijk! Sony onthult eerste details van de veelbelovende Playstation 5

Ondanks de aanhoudende stroom geruchten over een mogelijke opvolger van de succesvolle PS4 bleef het lange tijd stil aan de kant van Sony. Aan die periode van stilzwijgen komt nu blijkbaar een einde. Sony heeft onlangs summiere info vrijgegeven over een nieuwe gameconsole. Een officiële naam ontbreekt (wij gokken op PlayStation 5), maar duidelijk is dat er aan wordt gewerkt.

PS5: de stand van zaken

De mededelingen van Sony kwamen deze keer niet via de officiële kanalen, maar in de vorm van een 1-op-1 gesprek met Mark Cerny. Hij is geen onbekende als het gaat om de gamecomputers van Sony. Eerder stond hij al aan de basis van PlayStation 4 en ook bij de ontwikkeling van de opvolger, gemakshalve PS5 genoemd, speelt hij een belangrijke rol.

Een mock-up van de PlayStation 5.

Om alle verwachtingen direct te temperen: een nieuwe Sony spelcomputer hoeft dit jaar nog niet verwacht te worden. Ook over eventuele nieuwe games wordt met geen wordt gerept. Dat wil niet zeggen dat het een saai gesprek was, in tegendeel. Zo gaat Sony gebruik maken van een variatie op de derde generatie AMD Ryzen chip. De chip heeft acht cores en is gebaseerd op de nieuwe 7nm Zen 2 microarchitecture. De videokaart, oftewel de GPU is afkomstig van de Radeon Navi-familie. De nieuwe PS5 ondersteunt daarnaast ‘ray tracing’ waardoor je wordt overrompeld door de geweldige lichteffecten.

PS4 games kun je blijven spelen

Tot vreugde van veel fans zal de PlayStation 5 gebruik maken van een krachtige SSD-schijf. Om de verbeteringen te demonstreren liet Cerny het verschil zien aan de hand Spider-Man. Het fast travelen duurt normaal gesproken een kleine vijftien seconden. De PS5 dev-kit die Cerny bij zich had deed dat in 0.8 seconden! Een heel stuk sneller. Is er nog meer goed nieuws te melden? Jazeker, PS4 games zal je gewoon op de nieuwe PS5 kunnen spelen.

De nieuwe spelcomputer zal tevens een 8K resolutie ondersteunen en is dus helemaal voorbereid op de toekomstige mogelijkheden. Het gebruik van discs is gewoon mogelijk, net als het downloaden van games.

Want

Reageer op artikel:
Eindelijk! Sony onthult eerste details van de veelbelovende Playstation 5
Sluiten