Noah Korevaar
Noah Korevaar | LinkedIn Stuff 12 jun 2020

Sonos Move review: de kracht van flexibiliteit

Sonos staat vooral bekend om zijn vaste speakers. De Sonos One, de Beam: speakers die je een plekje geeft in je woonkamer, en vervolgens ‘Apple-achtig’ goed met elkaar samenwerken. Maar wat nou als je flexibeler te werk wilt gaan? Wij testten de Sonos Move.

Wat Sonos betreft gooi je natuurlijk elke kamer vol met hun speakers. Dat is echter een prijzige grap. En wat nou als je naar het strand gaat, of het park? Dan heb je niks aan je bedrade Sonos One en Sonos soundbar.

Sonos Move review

In dat gat springen fabrikanten van draadloze speakers, Bluetooth speakers dus. Het is een grote markt die Sonos voorheen altijd links liet liggen. Tot vorig jaar. Toen werd namelijk de Sonos Move onthuld, een speaker van 399 euro die je zowel draadloos als bedraad kunt gebruiken.

En, zeer uniek voor een Sonos-product: zowel via wifi als middels Bluetooth. De Move is een subtiel vormgegeven speaker, in de vorm van een cilinder. Net zoals bij de andere modellen van de audiofabrikant zitten de touch-knoppen aan de bovenkant.

Aan de achterkant zit een inkeping die als handvat kan dienen. Handig voor als je de Move meeneemt. Verder vind je daar knoppen om de speaker te verbinden, aan- en uit te zetten en een nieuwe knop die we niet van Sonos gewend zijn, waarmee je kunt wisselen tussen wifi en Bluetooth.

Sonos Move Review
(Afbeelding: Sonos)

Flexibel en veelzijdig

Opladen doe je middels een dock, of onderweg via een USB-c port. Dat is de grote aantrekkingskracht van de Sonos Move: je kunt de draagbare speaker in verschillende scènario’s gebruiken. Ikzelf heb een Beam en twee One’s in mijn woonkamer, maar kon tijdens het koken dan amper de muziek horen.

Dankzij de Move kan ik gewoon een Sonos-speaker meenemen, en zo zelf kiezen waar mijn vierde geluidsbron zich bevindt. Zit je achterin de kamer, en wil je daar ook je muziek goed horen? Dan zet je de Move daar neer. Of ga je naar buiten, buiten het bereik van wifi? Schakel Bluetooth in.

Dat maakt de Move een veelzijdig product, dat zowel flexibel deel uit kan maken van je (homecinema) speaker-setup als op zichzelf kan functioneren als speaker.

Sonos Move Review
(Afbeelding: Sonos)

Beperking

Dat is ook meteen de grootste beperking van de Move. De speaker is met zijn drie kilo aan de erg zware kant voor een draadloze speaker. Dit is geen kleine JBL die je even in je rugzak gooit alvorens je naar het strand vertrekt. Gelukkig kan de Move wel tegen een stootje en vormen de zon en spatwater geen bedreiging voor de speaker.

Ook mist de Move de aux-aansluiting die veel concurrenten in dat segment wel hebben. Qua accuduur is het dik in orde: je kunt de draadloze speaker van Sonos met gemak tien uur gebruiken. Ben je onderweg en is de speaker leeg? Dan kun je dus via USB-C langer door gaan.

Voor mij was de grote verrassing van de Move de geluidskwaliteit. Doordat de speaker geadverteerd wordt met de nadruk op het feit dat je ‘m mee kunt nemen naar het strand en het park, denk je qua geluidskwaliteit toch eerder aan de goedkopere Bluetooth speakers die je overal ziet.

Indrukwekkende geluidskwaliteit

Toch is dat niet waar. Sterker nog, de Sonos Move klinkt wat ons betreft beter dan de Sonos One. TruePlay, de techniek waarmee Sonos speakers zich aan de ruimte aan kunnen passen, is bovendien nu verbeterd. Je hebt er geen iPhone meer voor nodig. Sterker nog, de techniek is geautomatiseerd. De Move past zich direct aan op zijn omgeving.

Daarmee maakt de Move de grond gelijk met vrijwel elke andere speaker die vooral gemaakt is om mee te nemen naar het zwembad. Aan de andere kant: dergelijke speakers zijn vaak een stuk goedkoper en lichter. Ook werkt TruePlay enkel als je via wifi muziek luistert. Een beperking die zeker gezien het prijskaartje van de Move zonde is.

Sonos Move review
(Afbeelding: Sonos)
Sonos Move Review
(Afbeelding: Sonos)

Het ligt er maar net aan hoe je de Move gebruikt

Het is dus maar net wat je van de Move verwacht. Ik gebruik de nieuwste telg van Sonos vooral als onderdeel van mijn bredere setup met vaste speakers, als een flexibele uitbreiding waardoor ik niet drie extra One’s hoef aan te schaffen voor elke ruimte. Nu neem ik de Move mee. In die zin kan de draadloze speaker je een hoop geld besparen.

Het feit dat je de Move dan ook mee naar buiten kunt nemen of het park, is in mijn gebruik dan eerder een uitzondering. Een leuk extraatje. Dat je de speaker binnenshuis overal draadloos neer kunt zetten, doet de speaker veel beter tot zijn recht komen.

Conclusie

Zoek je dus puur een speaker om buitenshuis mee op pad te gaan? Dan raden we je toch voor een lichter model te gaan, dat waarschijnlijk ook nog eens goedkoper is. Ben je op zoek naar een veelzijdige uitbreiding voor je Sonos-systeem met indrukwekkend geluid, die je als bonus ook nog eens mee naar buiten kunt nemen? Dan zal de Move je niet teleurstellen en is het prijskaartje van 399 wat ons betreft terecht.

Update: Geheel toevallig heeft Sonos kort nadat dit artikel werd gepubliceerd ook een witte variant van de Sonos Move onthuld.

Reageer op artikel:
Sonos Move review: de kracht van flexibiliteit
Sluiten