Pim Jansen
Pim Jansen Life 16 jul 2018

Dit moet je nooit, maar dan ook nooit zeggen tijdens je sollicitatiegesprek

Nu de banen weer voor het oprapen liggen en zelfs recruiters op zoek gaan naar een recruiter om, jawel, een recruiter te werven, is dit de beste periode je spreekvaardigheden tijdens een sollicitatiegesprek te verfijnen. Kortom, solliciteren is een kunst en gelukkig kennen wij je de fijne kneepjes van het vak. Met andere woorden, volg onze tips en maak je competitie bij voorbaat kansloos.

Logisch nadenken is de eerste stap

Voor de meeste werkgevers zijn grof taalgebruik en te laat verschijnen op een sollicitatiegesprek voldoende reden voor een onmiddellijke diskwalificatie. Logisch zou je denken, maar er zijn ook subtielere manieren om die topbaan aan je neus voorbij te laten gaan.

Als je de interviewer wil imponeren, zorg dan dat je de volgende zes zinsdelen vermijdt. Hoewel je misschien de beste bedoelingen hebt, wil je niet dat de persoon met wie je een interview hebt, de verkeerde indruk krijgt.

1. “Mijn huidige werkgever kan mijn inzet niet waarderen”

Je hebt misschien voor een echt slecht bedrijf gewerkt, maar erover janken of ze volledig zwart maken is zinloos.

“Als je naar een voormalige baas of collega’s wordt gevraagd, mag je ze nooit kleineren,” zegt Roy Cohen, loopbaancoach en auteur van de Survival Guide van The Wall Street Professional. Mocht je dit wel doen dan is de kans aanwezig dat degene waar je het gesprek mee voert een hele wrange nasmaak aan het gesprek zal overhouden. Niet doen dus.

2. “Ik zal alles doen wat mij wordt gevraagd”

De ideale kandidaat kan meer en doet meer dan de functie van hem of haar vraagt. Je onderdanig opstellen kan wellicht leuk klinken, je geeft daarmee onbewust aan dat je niet over eigen initiatief beschikt. En dat is dus wat minder slim.

Vertel de interviewer wat je het prettigst vindt of wat je achtergrond is. Het gaat namelijk niet enkel om het invullen van de functie. Je zult ook binnen het team moeten passen. Je professionele kwaliteiten zijn belangrijk, maar vergeet niet je persoonlijke kwaliteiten. Solliciteren is niks meer dan jezelf verkopen en dat doe je niet door jezelf te presenteren als de perfecte loonslaaf.

3. “Ik ben het liefst een team player in een dynamische omgeving met aandacht voor zelfreflectie”

Ken je ze? Die modieuze termen die lekker klinken en totaal niks zeggen over jou als persoon. Leuk dat je optimaal weet te floreren in een dynamische omgeving, maar wat bedoel je ermee? Vraagt jouw droombaan om leiderschapskwaliteiten, maar ben je nooit verder gekomen dan de functie van teamlid, dan zal het lastig zijn om aantoonbaar te maken dat je uit het juiste hout bent gesneden.

Als je bijvoorbeeld je leiderschapskwaliteiten wil laten zien, praat dan over hoe je met een groepsproject het voortouw nam. Geef zoveel mogelijk details over wat je hebt gedaan, hoe je het hebt aangepakt en waarom het een verschil heeft gemaakt.

4. “Nee, sorry, dat kan ik echt niet”

De kans dat een nieuwe baan ook nieuwe uitdagingen met zich meebrengt is groot. Niemand zal snel willen solliciteren op een functie die gelijk is aan wat je nu al doet. Als je echter tijdens je sollicitatiegesprek een volmondig ‘nee’ gaat zeggen op mogelijke nieuwe onderdelen van de functie geeft dit een rare indruk. Je zegt eigenlijk dat je het niet weet en, veel belangrijker, het leidt tot twijfel of je bereid bent om bij te leren. Zeg liever dat je op dat punt geen ervaring hebt, maar dat het je er naar uitkijkt om die kwaliteiten te beheersen.

5. “Wat doet dit bedrijf eigenlijk?”

Stel echte, oprechte vragen. In elk sollicitatiegesprek krijg je de gelegenheid om zelf ook vragen te stellen. Gedraag je echter als oprecht geïnteresseerd en voorkom vragen die je via Google ook zelf kunt beantwoorden. Vragen over de aard van het bedrijf zijn uit den boze. Vraag bijvoorbeeld naar de toekomstvisie van het bedrijf en mogelijkheden om vakkennis op peil te houden.

Reageer op artikel:
Dit moet je nooit, maar dan ook nooit zeggen tijdens je sollicitatiegesprek
Sluiten